Obavijesti

News

Komentari 174

Kriza se ne smiruje: Agrokoru hitno treba 400 milijuna eura

Kriza se ne smiruje: Agrokoru hitno treba 400 milijuna eura
1

Za srijedu je najavljen sastanak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušiča i Ante Ramljaka. Martina Dalić tvrdi da idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj Agrokora

VIDEO

Čini se kako se kriza u Agrokoru ne smiruje. Agencija Standard&Poor's opet je snizila kreditni rejting Agrokora jer nije platio kupon na svoju 300 milijuna eura vrijednu obveznicu koja dospijeva 2019. godine.

Kako piše SEEbiz, Agrokor to ne može platiti ni u idućih mjesec dana, a vjerojatno ni u idućih 12 mjeseci.   Prema mišljenju stručnjaka, Agrokoru je u ovom trenutku potrebna financijska injekcija od barem 400 milijuna eura. U javnosti se pojavila i informacija kako Coca-Cola ne želi Agrokoru isporučivati svoju robu bez avansnog plaćanja.

Za srijedu je najavljen izvanredni sastanak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i izvanrednog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka.

Stanje u Agrokoru je kometirao i premijer Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U kontaktu smo s gospodinom Ramljakom i vodimo računa da proces bude održiv i da se restrukturiranje provede na vrijeme. Sva bitna pitanja regulirana su zakonom, a što se tiče svježe likvidnosti i povjerenja kreditora, siguran sam da će se ona nastaviti. Znamo kojim smjerom idemo i na koji način možemo poslati poruku povjerenja - kazao je premijer.

Dalić: Idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj

Stanje u Agrokoru za RTL Danas komentirala je i ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

- Snižavanje agencije Moody's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja. To još jednom potvrđuje da sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj nisu točne. Upravo suprotno - Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača - kazala je Dalić.

Napomenula je da idući korak ni u kojem slučaju nije stečaj Agrokora.  

- Ono što je agencija objavila je na njihovoj proceduri opisivanje i prihvaćanje činjenice koja se dogodila za vrijeme uprave Todorića i njegovog zahtjeva za pokretanjem izvanredne uprave. Sukladno ustavnom određenju da je vlasništvo neotuđivo, Todorić je još uvijek vlasnik, no izvanredni povjerenik je preuzeo sve funkcije vlasništva, uključujući Skupštinu, Upravu, i on ni na koji način ne može ostvarivati nijednu funkciju u vlasništvu - kazala je Dalić. 

Kazala je kako izvanredna uprava pregovara sa različitim kreditorima, bankama, fondovima i drugim zainteresiranim tijelima za posuđivanje 400 milijuna eura.

- Vjerujem da će to uskoro dati rezultate i omogućiti sredstva za normalizaciju poslovanja i isplatu dugova - kazala je Dalić.

Ponovila je kako cijeli proces izvanredne uprave neće pasti na trošak poreznih obveznika.

- To nije ni formalno moguće, a cilj Vlade je nastaviti s politikom koja će dalje snižavati deficit - rekla je potpredsjednica Vlade. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag