Obavijesti

News

Komentari 5

Kroz tjedan pljuskovi, moguća i tuča. Temperatura će ipak rasti

Kroz tjedan pljuskovi, moguća i tuča. Temperatura će ipak rasti
1

Ljubitelji diljem Hrvatske istodobno suhog, stabilnog i sunčanog vremena i u ovome će tjednu ostati razočarani. Za utjehu, temperatura zraka bit će većinom viša nego do sada

VIDEO

To što gotovo diljem Hrvatske imamo višak oborine i ne treba čuditi jer je svibanj u mnogim mjestima i u prosjeku kišovitiji od travnja - a ovogodišnji je travanj u većini krajeva bio kišovitiji nego što je uobičajeno.

Naravno, mogu začuditi neželjene rekordne količine oborine koje su se događale i ponegdje se još mogu dogoditi, ali mogućnost njihove pojave se prognozirala. Istina, tek nedavno, budući da dugoročne prognoze oborine još uvijek nisu dovoljno pouzdane, objašnjava meteorolog HRT-a Zoran Vakula. 

Sve je veća vjerojatnost da će se u većini Hrvatske nedovoljno pouzdane pokazati i prognoze srednje svibanjske temperature zraka. Hladnoća prošlih tjedana predviđala se, ali ipak ne tako izražena. Srednja temperatura zraka, i najviša i najniža, u mnogim je mjestima bila bliža prosječnoj temperaturi prvih 20 dana travnja, a ne svibnja.

Pogledajte snijeg na Sljemenu: Ako ste zaboravili, svibanj je...
Pogledajte snijeg na Sljemenu: Ako ste zaboravili, svibanj je...

Štoviše, ponegdje je, kao primjerice na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, srednja najviša temperatura zraka od 1. do 20. svibnja bila čak malo niža od travanjske u tom razdoblju!? A to je prilično rijedak događaj! U posljednju 71 godinu, koliko postoje službena mjerenja u Maksimiru, dogodio se još samo 2016. i 1961. godine!? Na splitskom Marjanu je u istom razdoblju u svibnju srednja najviša temperatura zraka bila samo za 0,3 °C viša nego u travnju, što je također jako neuobičajeno. Uostalom, u prva dva svibanjska desetodnevlja samo je 1991. godine bila niža nego ove.

Sljedećih dana nećemo imati takve iznimnosti. No, ljubitelji diljem Hrvatske istodobno suhog, stabilnog, sunčanog i iznadprosječno toplog vremena i u ovome će tjednu ostati razočarani. Za utjehu, temperatura zraka bit će većinom viša nego do sada, a gdjekad čak i od prosjeka za neke dane posljednje svibanjske trećine. Pritom će i dalje biti promjenljivo, gotovo svakodnevno i posvuda uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje i grmljavinu, lokalno vjerojatno i olujno nevrijeme s tučom. Najveća vjerojatnost za dan s najmanje kiše, u mnogim krajevima čak i nimalo je petak!

Kiša ne prestaje: 'I dalje će biti nestabilno, moguće su i oluje...'
Kiša ne prestaje: 'I dalje će biti nestabilno, moguće su i oluje...'

U utorak će na istoku zemlje pljuskovi i grmljavina, pa i lokalna nevremena biti najvjerojatnija, ponajprije poslijepodne, a prijepodne će biti sunčanije i uglavnom suho. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura uglavnom između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će oblačnije, stoga će i temperatura biti malo niža, a kiša će povremeno padati već od jutra. Lokalno je moguća i grmljavina, ali ipak rjeđe nego u ponedjeljak. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u Međimurju prolazno i s jakim udarima.

Jakog jugozapadnjaka povremeno će biti i u gorju, gdje će također prevladavati oblačno, povremeno uz kišu, a lokalno može i zagrmjeti. Slično i na širem riječkom području, dok su na ostatku sjevernog Jadrana moguća i kraća sunčana razdoblja, ali i lokalni pljuskovi te grmljavina, koji su vjerojatni i u Dalmaciji. Sunce će povremeno skrivati promjenljiva naoblaka iz koje će mjestimice pasti i kratkotrajna kiša. Puhat će uglavnom umjereno jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske nestabilno i promjenljivo, mjestimice uz kišu, lokalno i grmljavinu. Jutarnja temperatura na obali i otocima oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna od 20 do 22 °C.

Idućih dana temperatura na Jadranu u blagom porastu. U srijedu će još uz umjereno jugo mjestimice biti pljuskova, pa i grmljavine. Zatim će okrenuti na sjeverozapadnjak te će biti sunčanije, a kratkotrajna kiša moguća je samo ponegdje na sjevernom dijelu. Sasvim stabilno neće biti ni za vikend.

Na kopnu će se i idućih dana izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, povremeno će biti kiše, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Najviše sunčanog  vremena bit će u petak, kad je tek rijetko moguć pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak u srijedu će oslabjeti, pa je od četvrtka mjestimična jutarnja magla vjerojatnija, prognozira je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21