Obavijesti

News

Komentari 109

Krši se šutnja, neke birače se uznemirava, glasa se olovkom..

Krši se šutnja, neke birače se uznemirava, glasa se olovkom..
1

Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je do 12 sati od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje...

VIDEO

Transparency International Hrvatska (TIH) zaprimio je do 12 sati od građana iz raznih dijelova Hrvatske 86 prijava nepravilnosti, a među njima prednjači kršenje izborne šutnje putem društvenih mreža od strane kandidata koji su u izbornom procesu.

Zabilježeni su i prigovori na ponašanje promatrača na biračkom mjestu, na uznemiravanje birača ispred biračkih mjesta, na rad i sastav biračkih odbora, te na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava zbog grešaka u popisu.  

Jedna je glasačica prijavila kako su u X. izbornoj jedinici, na glasačkom mjestu na križanju Zvonimirove i Heinzelove, za ispunjavanje glasačkog listića na stolu bile dostupne samo obične, ne kemijske olovke, a nitko građane nije niti upozoravao da bi trebali imati kemijske olovke kojima su dužni ispuniti listić.

Na nekim biračkim mjestima onemogućeno je glasanje na manjinskoj listi, a nekoliko građana na biračkom popisu se prema nacionalnosti vode kao 'ostali'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glasač iz VII. izborne jedinice požalio se da je na biračkom popisu u jednom malenom mjestu u Primorsko-goranskoj županiji njegova nacionalnost navedena kao 'ostali', pa se pita koja bi to bila nacionalnost.

S biračkog mjesta u IX. izbornoj jedinici, s jednog hrvatskog otoka, stigla je prijava kako je predsjednik biračkog odbora član političke stranke, a zamjenik mu je sin.

S obzirom da stižu i snimke s društvenih mreža na kojima se građani fotografijama ispunjenog glasačkog listića 'hvale' za koga su glasovali, TIH ponovno podsjeća da nije dopušteno fotografirati i objavljivati glasačke listiće na društvenim mrežama.

"Na biralištima budimo istinski sudionici izbornog procesa i pošteni građani, a sve koji provode i nadgledaju proces pozivamo da ne krše izborna pravila te da osiguraju ostvarivanje biračkog prava. Sve nepravilnosti možete nam prijavljivati danas do 23 sata",poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

TIH poziva birače da izađu na izbore, promatrače i članove biračkih odbora da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale da svojim djelovanjem ne utječu na sam izborni postupak.

Ostavite poruku budućoj vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a