Obavijesti

News

Komentari 35

Krstičević: Feldi je bio vrhunski general, nenametljiv i autoritet

Krstičević: Feldi je bio vrhunski general, nenametljiv i autoritet
15

Damir Krstičević istaknuo je kako se general Feldi izdvajao po posebnom znanju, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti te je bio istaknuti pojedinac u vojnoj misli

VIDEO

Komemoracija preminulom umirovljenom general pukovniku Hrvatske vojske Franji Feldiju, prvom zapovjedniku Ratne škole "Ban Josip Jelačić", održana je u četvrtak u Domu HV-a u nazočnosti obitelji, suboraca, prijatelja i kolega na kojoj je istaknuto kako je bio izuzetan, nesebičan čovjek i vrstan poznavatelj sustava zapovijedanja.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik premijera Damir Krstičević istaknuo je kako se general Feldi izdvajao po posebnom znanju, životnoj mudrosti i okrenutosti budućnosti te je bio istaknuti pojedinac u vojnoj misli.

Krstičević: Feldi je bio nenametljiv i autoritet, vojnik i umjetnička duša

Bio je vrhunski general, stavio se na raspolaganje domovini u vremenima u kojima i nije postojalo jamstvo da ćemo ostvariti velebne pobjede. Sve svoje znanje, entuzijazam, domoljublje darovao je svojoj Hrvatskoj, naglasio je Krstičević i dodao da su oni koji su ga upoznali kao zapovjednika Ratne škole  "Ban Josip Jelačić" imali čast što su primali savjete i slušali generala Feldija.

Bio je nenametljiv, ali autoritet, iskusan vojnik i umjetnička duša i ništa mu nije bilo teško za vojnike i polaznike koji su upijali znanja rođenog vođe. Hrvatskoj je davao sebe, usađivao ljubav prema domovini i svijest koliko je teško bit vojnik, zapovjednik i vođa, rekao je Krstičević.

suncokret

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je general Feldi bio oličenje skromnosti, poštenja i čovječnosti na ponos svima koji su ga poznavali te da je svojim radom dao trajan pečat upravljanja u HV-u. 

Bio je aktivan i kreativan sudionik u procesima donošenja odluka, odličan poznavatelj i analitičar operativnih i strateških pitanja s izgrađenim pristupom njihovom rješavanju. Odlazak generala Feldija potresao je sve one koji su ga poznavali i sve one koji se sjećaju dana ponosa i slave, dana kada se slavila naša Domovina, rekao je Šundov.

Posljednji ispraćaj general-pukovnika Franje Feldija bit će na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.

General-pukovnik Franjo Feldi rođen je 1. siječnja 1938. u Srijemskoj Mitrovici. Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne visoke vojne dužnosti u Oružanim snagama RH: bio je zadužen za operativu u Zapovjedništvu Zbora narodne garde, prvi je načelnik Operativne uprave Glavnog stožera HV kod generala Antuna Tusa. Upravo na toj dužnosti, dobiva promaknuće 10. ožujka 1991. iz čina brigadira u čin general-bojnika. Obnašao je funkciju v.d. pomoćnika načelnika zaduženog za borbeni sektor u GS HV-a, a kasnije je bio pomoćnik načelnika za izobrazbu i školstvo, a u doba vojno-redarstvene operacije "Oluja" obavljao je funkciju načelnika za HV u Glavnom stožeru.

U lipnju 1998. promaknut je u čin general-pukovnika te imenovan prvim zapovjednikom Ratne škole OS RH "Ban Josip Jelačić" sa zadaćom ustrojavanja i organiziranje početka rada i prihvata prvog naraštaja polaznika. S dužnosti zapovjednika Ratne škole umirovljen je 2002. u činu general-pukovnika HV-a.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera i Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Od 2000. nositelj je medalja "Bljesak" i "Oluja".

Komemoraciji su bili nazočni voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri NATO-u Miroslav Tuđman, umirovljeni generali Anton Tus, Petar Stipetić i Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo, predstavnici HGZ-a i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava