Obavijesti

News

Komentari 21

Krstičević na sjednici Vlade: Vraćamo našu vojsku u Pulu

Krstičević na sjednici Vlade: Vraćamo našu vojsku u Pulu
1

U vojarni Pula predviđen je razmještaj postrojbe Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije te pripadnika budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave...

VIDEO

Na sjednici Vlade RH održanoj u četvrtak, 13. rujna 2018. godine u Puli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je novi strateški projekt Ministarstva obrane: povratak postrojbi Hrvatske vojske u Pulu u sinergiji s lokalnom zajednicom.

Naime, Vlada RH donijela je zaključak o iskazivanju namjere da Republika Hrvatska daruje općini Ližnjan dio nekretnina i zemljišta kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo obrane RH, a koje čine dio vojnog letjelišta Pula. Preostali dio vojnog letjelišta u Puli, koristit će Oružane snage Republike Hrvatske.

Potporu projektu MORH-a dali su predstavnici lokalne zajednice, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić te načelnici općine Medulin Goran Buić te općine Ližnjan Marko Ravnić. „Ističem da je ovaj prijedlog pripremljen u sinergiji i u partnerstvu s lokalnom zajednicom i uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom na zadovoljstvo svih nas ovaj projekt učiniti uspješnim, na dobrobit ovoga kraja i Republike Hrvatske“ naglasio je ministar Krstičević na sjednici Vlade RH, priopćio je MORH.

U vojarni Pula predviđen je razmještaj manje postrojbe Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnika budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave, razvija se nova, izuzetno značajna sposobnost Hrvatske vojske, a ujedno se otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s prostora Istarske županije. 

Planirano je da se na prostoru vojarne Pula tijekom sljedeće dvije godine razmjesti  oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a povratak će se provoditi postupno, po fazama, u skladu s realnim mogućnostima te stvaranjem potrebnih preduvjeta za život i operativni rad. Velik dio radova na obnovi vojarne i uređenju okoliša izvodit će pripadnici Hrvatske vojske.

U kontekstu promjena u sigurnosnom okružju te efikasnijeg odgovora na nove sigurnosne izazove, ovaj je korak dio koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske, prije svega, u cilju povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, ali i povećanja standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. 

„Istra je dala velik doprinos u Domovinskom ratu. Brigade 119. i 154. borile su se za slobodu Domovine. Na inicijativu načelnika Općine Medulin Gorana Buića vojni poligon RT Kamenjak imenovat ćemo imenom 119. brigade Hrvatske vojske, u spomen na sve hrvatske branitelje u Istri“ istaknuo je ministar Krstičević.

Podsjetimo, projekt povratka postrojbi Hrvatske vojske u gradove u kojima je vojska tradicionalno bila prisutna, omogućit će da kroz bolji razmještaj vojarni vojnici rade bliže svojim domovima. „Prošle godine vratili smo postrojbe Hrvatske vojske u naše gradove Sinj i Vukovar, sutra ćemo u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice otvoriti vojarnu u Pločama u kojoj će biti Satnija mornaričko-desantnog pješaštva. Potkraj ove godine Hrvatska vojska vraća se u Varaždin, a u iduće dvije godine i u ovo područje Istre“ rekao je ministar Krstičević.

U sklopu radnog posjeta Istarskoj županiji, ministar Krstičević posjetio je i postrojbu Hrvatske ratne mornarice u Savudriji, Postaju obalnog motrenja iz sastava 2. satnije Bojne obalne službe motrenja i obavješćivanja, gdje su ga pripadnici postrojbe upoznali sa svakodnevnim aktivnostima te ga izvijestili o aktualnom stanju na terenu. Riječ je o najsjevernijoj Postaji obalnog motrenja koja se nalazi na samoj granici Republike Hrvatske i Republike Slovenije, koja nadzire područje Savudrijske vale te zajedno sa drugim tijelima državne uprave brine o sigurnosti plovidbe na tom području.

Također, ministar Krstičević je tijekom današnjeg posjeta Istri, zajedno sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i drugim ministrima prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 75. godišnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a