Obavijesti

News

Komentari 153

Krstičević o problemu s F-16: 'Moje odgovornosti tu nema'

Krstičević o problemu s F-16: 'Moje odgovornosti tu nema'
1

Moja je odgovornost da sam ja i tim MORH-a učinio sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj, dobije avion koji treba Hrvatskoj, rekao je Krstičević i dodao kako Hrvatska kao kupac ne snosi odgovornost

VIDEO

Moje odgovornosti nema, poručio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prije sjednice Vlade komentirajući probleme s nabavom izraelskih borbenih aviona. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:22

- Moja je odgovornost da sam ja i cijeli tim u MORH-u učinio sve gda Hrvatska međunarodnim natječajem dobije priliku osigurati avione koji su potrebni Hrvatskoj. Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema nikakve financijske štete niti obaveze - ustvrdio je.

Na oporbene tvrdnje da je osramotio Hrvatsku te da bi trebao odstupiti, uzvratio je:

- Oporba to može reći i to je legitimno. Ja smatram upravo suprotno, da Hrvatska za ništa nije kriva, da smo sve napravili ispravno, postavili sva potrebna pitanja koja smo trebali te da smo imali sva potrebna jamstva. U ovom slučaju država Izrael kao prodavatelj treba reći mogu li oni ta jamstva osigurati. Mi kao kupac niti smo mogli niti smo utjecali na bilo koji način - rekao je.  

Na pitanje je li Hrvatska u ovom poslu tražila ikakvo jamstvo, odgovorio je: 

- Ljudi, ovo je ogroman projekt. Nabava višenamjenskog borbenog aviona niti za jednu državu nije lagan proces. Znate da su ga mnoge vlade u kontinuitetu odgađale. Vlada je pristupila ovome jasno i transparentno. Zbog složenosti posla mi smo inzistirali da se ide u natječaj gdje države preuzimaju kompletnu odgovornost - rekao je Krstičević. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Izraelska delegacija danas dolazi u Zagreb, a sastanak je zakazan za podne. Ministar očekuje odgovore mogu li nam Izraelci prodati navedene avione ili ne, te ako ne mogu želi čuti razloge. Kada je u pitanju non paper Krstičević tvrdi da je ga nije vidio. Naveo je da Hrvatska posjeduje službenu pismenu i usmenu korespondenciju sa SAD-om i ona je, kaže za njega relevantna i ima težinu. Na pitanje postoji li plan B, uzvratio je:

- Plan B je da Hrvatskoj ratno zrakoplovstvo je potrebno i ova Vlada je donijela to strateško opredjeljenje i činjenica je da ćemo ga mi imati sigurno, uvjeren sam u to - kazao je. 

Naveo je kako je jedna od opcija da se natječaj poništi i raspiše novi, ali ponavlja kako treba pričekati rezultate sastanaka s izraelskom delegacijom, a nakon toga će tvrdi Vlada odgovorno odlučiti. I dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je jučer rekla da Hrvatska ima samo tri ispravna zrakoplova MiG-21 pa je Krstičeviću postavljeno pitanje je li ozbiljno da se takve informacije izgovaraju javno. On je govoriti o remontu zrakoplova iz 2013. 

- Situacija s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom s avionima MiG-21, s modernizacijom, ugovori su potpisani 2013. trebali su letjeti do 2024. Činjenica je da ti avioni ne lete, da su na zemlji. Hrvatska ima samo ispravna tri MiG 21. To su činjenice i za to je netko odgovoran. Zašto je remont tako napravljen, dani novci, a avioni ne lete - naveo je Krstičević napominjući da se ljudi koji su vodili taj projekt mogu prepoznati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu