Obavijesti

News

Komentari 267

Krstičević Marasu: Neću dati ostavku zato što ti to tražiš...

Krstičević Marasu: Neću dati ostavku zato što  ti to tražiš...
18

Premijer Plenković u Saboru je naglasio kako za neuspjeh nabavke aviona F-16 nije kriva Vlada već splet okolnosti na koje nisu mogli utjecati. Dodao je i kako Izarelci nisu imali dovoljno iskustva u procesu

VIDEO

>>> POSLJEDNJE INFORMACIJE:

23.05 - Saborska rasprava je završila, a zastupnici će o interpelaciji glasovati u petak. 

22.50 - Ministar Krstičević u odgovoru Gordanu Marasu je rekao da neće podnijeti ostavku jer on to traži.

"Ostavku sigurno neću podnijeti jer ti to tražiš. Što se tvoje sposobnosti Maras, pokazao si se."

19.42 - Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, ponovio je za HRT da je u ime Kluba najavio odbijanje SDP-ove interpelacije. Istaknuo je da takav stav dijele sve stranke vladajuće većine te da će u petak na glasovanju, u ime vladajuće većine, odbiti interpelaciju.

- Sutra ćemo ići i s jednim zaključkom s kojim ćemo ne samo odbiti interpelaciju, već ćemo dati punu potporu Vladi RH u nastavku aktivnosti oko nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova kako bi Hrvatska doista imala odgovarajuće ratno zrakoplovstvo, rekao je.   

8.47 - Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš upitala ga je zašto onda nisu tražili suglasnost od SAD-a.

- Znali smo sve, ali morate i vi poznavati cijelu proceduru za kupovinu američke opreme. Prvi korak je da je SAD dao Izraelu predodobrenje za transfer tehničkih podataka RH, bez tog papira Izrael ne bi mogao ni sudjelovati. Kad smo se kasnije mi odlučili za Izrael, onda ide drugi korak, a to je da su trebali dobiti konačno odobrenje i oni su to napravili, ali u zadnjem koraku to nisu osigurali, došli su u Hrvatsku, ispričali se i rekli da to nije odgovornost Hrvatske. Hrvatska na taj postupak nije mogla utjecati - odgovorio joj je Krstičević. 

18.37 - Ministar obrane Damir Krstičević obratio se zastupnicima u Saboru i ponovio kako je cijeli proces vođen transparentno, u skladu sa zakonom o obrani i javnoj nabavi. Naglasio je kako su napravili sve ispravno, dobili sva potrebna jamstva te da nije napravljena nikakva šteta. 

- Od samog početka u proces je bio uključen saborski odbor za obranu. Upoznali smo vas sa cijelom metodologijom i dinamikom procesa i cijeli Odbor je dao suglasnost prije nego što smo i službeno krenuli sa procesom - istaknuo je Krstičević. 

18.04 - Da ima časti, Krstičević bi podnio ostavku - poručio je nezavisni Bojan Glavašević upitavši zbog čega se novom natječaju ne pristupa na isti način ako je cijeli proces vođen tako besprijekorno kako se tvrdi.

- Zašto se proširuje tim, zašto se Krstičeviću onda ne dozvoljava da vodi sam novi postupak - pita Glavašević 

17.52 - Predrag Matić (SDP) poručio je kako se zbog ovog fijaska radi o političkoj, a ne kaznenoj odgovornosti. 

- Zašto Krstičević nije ponudio ostavku? Netko za ovo mora odgovarati. Krstičević se stalno poziva na rat i vojsku, ali to tu nema veze s time. Generale, vaše ratne zasluge nikad nismo dovodili u pitanje, to je bilo prije gotovo 30 godina, ali danas ste političar i o tome je riječ - poručio je Krstičeviću. 

17.39 - HDZ-ov Branko Bačić je istaknuo kako SDP, koji ima najniži politički rejting u svojoj povijesti,  proziva HDZ kojemu je rejting na 30 posto. 

- To je tako jer HDZ Hrvatsku nastoji učiniti boljom nego što je bila kad je ova Vlada preuzela odgovornost - poručio je pa nabrojao što je Vlada sve učinila protekle dvije i pol godine. 

- U našem mandatu Hrvatska bilježi sjajne makroekonomske pokazatelje od gotovo tri posto rasta BDP-a na godišnjoj razini,  građani i poduzetnici su rasterećeni za sedam milijardi kuna i još bilježimo rast suficita državnog proračuna. Riješili smo za Uljanik gotovo tri milijarde kuna protestiranih državnih jamstava zbog odgovornosti Vlade ovih zastupnika koji traže odgovornost ove Vlade u transparentnom postupku nabavke aviona. Povećana je minimalna plaća, mirovina, smanjen je PDV, raste broj zaposlenih - nabrojao je Bačić. 

17.18 - Bunjac je upitao premijera je li se pogodovalo Krstičevićevoj bivšoj firmi za servisiranje zrakoplova.

- Vi ste, kolega Bunjac, poznat kao kradljivac ostavke - prvo ga je bocnuo Plenković misleći na to da je Bunjac u Živom zidu dao ostavku koju je urudžbirao Saboru pa je uzeo i nije vratio.

Plenković je dodao kako su priče o pogodovanju, kao cijela njegova retorika, prazne. 

17.12- Ivan Pernar iz Živog zida istaknuo je kako je Jordan od Nizozemske kupila 15 aviona F-16 za 66 milijuna eura, što je pet milijuna eura po komadu. 

- A mi 12 F-16 za 442 milijuna dolara, razlika po komadu je šest puta - istaknuo je.  

Naglasio kako Hrvatskoj ti avioni uopće ne trebaju.

- Ima puno pametnijih stvari na što se taj novac može iskoristi - poručio je. 

17.01 - SDP-ov Predrag Matić upitao je premijera u čemu je onda problem ako je sve bilo, kako tvrdi, savršeno. 

- Problem je u tome što prodavatelj aviona nije uspio ishoditi dozvolu SAD-a čija je kompanija proizvela te avione. I oni su ovaj proces prolazili prvi puta i nažalost nisu imali dovoljno iskustva - odgovorio je Plenković.  

Franko Vidović, također iz redova SDP-a, upitao je tko je odgovoran za donošenje odluke o kupnji aviona od Izraela. 

- Odgovornost je na Vijeću obrane i Vladi - odgovorio je Plenković.  

16.56 - Hrvoje Zekanović (HRAST) poručio je kako smatra da je general Krstičević dobro odradio svoj posao, ali da su zakazali Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- To ne tvrdim samo ja, nego i vojni kritičari - poručio je. 

SDP-ov Joško Klisović upitao je premijera tko je onda odgovoran za to što postupak nije dovršen. 

- Od vremena kad ste vi bili šef kabineta Ministarstva vanjskih poslova i današnje predsjednice te zamjenik ministra vanjskih poslova i vjenčani kum tadašnjeg premijera, ni tada ni sada niste pokretali inicijative i preuzimali odgovornost. Mi smo to napravili, nažalost iz drugih razloga se to nije realiziralo, a ne zbog nas - odgovorio je Plenković. 

16.42 - Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako odbacuje sve SDP-ove navode kao neosnovane, neutemeljene i netočne. Naglasio je kako Vlada stoji iza ministra Krstičevića.

- Pitanje nabave aviona odgađano je posljednjih 15-ak godina iz ekonomskih razloga i jer nije bilo političko volje. Ova je Vlada donijela odluku o pokretanju nabave aviona i to je jedna od naših strateških odluka, a jedan od razloga za nabavu bio je i neuspjeli remont MIG-ova - istaknuo je Plenković naglasivši SDP-u kako za sve svoje tvrdnje ne iznose valjane argumente i ne poznaju materiju. 

- Oni koji su do jučer bili najveći kritičari kupovine aviona i nazivali ih starim kantama odjednom najviše plaču za tim istim avionima zbog nesklapanja ugovora - rekao je Plenković.

Naglasio je kako su sve radnje u postupku nabavke provedene transparentno i u skladu sa zakonom.

- O svakom koraku javnost je bila pravodobno obaviještena. Što se tiče cijene, izraelska ponuda bila je u vrijednosti 475 milijuna američkih dolara i jedina je ispunjavala sve zahtjeve iz natječaja - rekao je. 

Istaknuo je kako postupak nabave nisu uspjeli dovršiti spletom okolnosti koji su bili izvan Vladinog utjecaja. 

- Nije narušen međunarodni ugled, nije narušen odnos s našim partnerima, niti je učinjena financijska šteta.Iz ovih postupaka ćemo svi izvući pouke, ali odlučni smo u tome da moderniziramo ratno zrakoplovstvo, a krenut ćemo i u nove postupke - poručio je.

Obzirom da je Plenković iskoristio minutažu za obrazlaganje u ime Vlade, Krstičević nije imao vremena za nešto reći u svoju obranu. 

16.18 - HDZ-ov Josip Borić naglasio je kako je koordinacija SDP-a jednoglasno podržala proces nabavke. Pa je i on podsjetio na remont MIG-ova za vrijeme SDP-ove vlade. 

- Vi ste podržali u svojoj vladi remont koji je završio s optužnicom zbog netransparentnosti i mita - istaknuo je. 

16.12 - HDZ-ov Branko Bačić poručio je kako je Krstičević sjajan političar i sjajan vojnik.

- Uđite u vojarne i svaki vojnik će vam reći da je Krstičević vratio pobjedničkoj hrvatskoj vojsci dignitet. Cijeli uspjeh vaše Vlade je da su MIG-ovi odletjeli u Ukrajinu, a vratili se u kariolu - poručio je. 

16.11Branimir Bunjac podsjetio je da je Živi zid još u listopadu upozoravao da od nabavke neće biti ništa. 

- Kako to da smo mi koji nemamo nikakve informacije točno znali što će se dogoditi, a Plenković nije, iako je na raspolaganju imao Ministarstvo vanjskih poslova, SOA-u... - upitao je Bunjac. 

Grbin mu je odgovorio kako je znao, ali ga očito nije bilo briga. 

15.57HDZ-ova Sanja Putica poručila je kako je Krstičević, osim što je političar, i general, ratnik i zapovjednik Hrvatske vojske kojoj je vratio dostojanstvo.  Bocnula je SDP i zbog remonta MIG-ova istaknuvši kako su na to potrošili 130 milijuna eura. Pritom je krivo navela cifru jer se radi o 130 milijuna kuna. 

- Krstičević je general, doduše nečasno otpušten general i to zbog kršenja zakona - odgovorio je Grbin. 

15.47Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je kako Vlada obmanjuje javnost kako bi prikrila nastalu štetu. 

- Kako će se ovaj fijasko odraziti na status Hrvatske u NATO savezu, hoće li imati posljedice na odnose s Amerikom? Ako ste sve znali, a jeste, zašto ste lagali? Zašto ste usprkos upozorenju inzistirali na kupnji baš tih aviona? Jeste li svjesni da ste ugrozili ugled zemlje - nanizao j je Bernardić pitanja premijeru. 

Krstičevića je upitao tko je pustio u javnost povjerljive dokumente o nacionalnoj sigurnosti. 

Naglasio je kako bi jedino fer bili prijevremeni izbori te poručio Vladi da ih raspiše ako im je stalo do građana. 

15.28 -  SDP-ov Peđa Grbin pojasnio je zašto je SDP pokrenuo ovu raspravu. 

- Nabava aviona za Hrvatsku je trebala biti najveća pojedinačna nabava u MORH-u, a umjesto toga zbog tvrdoglavosti i nekompetentnosti onog koji je bio odgovoran za to pretvorena je u fijasko.  Hrvatska je izgubila dvije godine, a potrošena su i znatna sredstva, no Vlada te podatke krije kao zmije noge. Nabava je dovela u pitanje i savezništva - istaknuo je Grbin. 

Naglasio je i kako je Krstičević davao nelogične i lažne informacije, kao i sam vrh Vlade o cijelom postupku. 

- Saznali smo za non-paper koji je dostavljen MORH-u, premijeru, predsjednici, ali nitko na to nije reagirao. Svi su sve znali - poručio je Grbin dodavši kako je Hrvatska nastavila s pokušajima nabavke unatoč brojnim upozorenjima. 

- Povlačili su nas za nos i pravili se da je sve u redu - rekao je. 

Naglasio je i kako Vlada odbija otkriti tko je sve radio na postupku nabavke. 

- Vlada i dalje tvrdi da nikakve greške nije bilo. A danas više neće biti samo Krstičević zadužen za nabavku nego međuresorno povjerenstvo, nekoliko ministarstva. Da li je to, premijeru, poruka da ipak sve nije bilo u redu, da li je to vaš izraz nepovjerenja - upitao je Grbin. 

Istaknuo je kako je Vlada znala od rujna 2017. da SAD neće dati odobrenje, ali su bez obzira na to tvrdoglavo inzistirali na kupnji.
- Je li u redu da se kockamo ugledom zbog nečije fiks ideje, osobnog interesa, ili ne daj Bože, financijskog interesa kojeg bi ovakvom transakcijom netko imao? Imamo ministra koji sebe naziva ratnikom, a koji Infantino baca dječje igračke po podu - zaključio je Grbin.
 

15.12 sati - Na početku rasprave Branimir Bunjac (Živi zid) poručio je kako je fijasko s nabavom aviona samo vrh sante leda istaknuvši kako se  u Hrvatskoj svi poslovi vode netransparentno.

- Počevši od Agrokora, INA-e, planskog uništenja brodogradilišta sve do formiranja parlamentarne većine s ciljem da bi Plenković i njegova svita ulizica, poltrona i nesposobnjakovića kupila vrijeme i spremila provizije u džep - istaknuo je.


POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević dolaze u Sabor na "rešetanje" oporbe zbog fijaska oko nabave obrambenih zrakoplova Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 14 February 2019

Premijer Andrej Plenković vrlo dobre volje, s osmijehom na licu, prešao je sa ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem iz Banskih dvora u Sabor na rešetanje oporbe zbog fijaska oko nabavke izraelskih borbenih aviona F-16. 
Poručio je da očekuje smirenu i tolerantnu raspravu. Podsjetimo, zbog provokacija SDP-a nedavno je ministar Krstičević u sabornici izgubio živce i tresnuo o pod maketu aviona koju mu je poklonio Franko Vidović (SDP). Nakon toga je i Plenković pobjesnio zbog Mostovca Nikole Grmoje. 

Ministar Krstičević poručio je da danas nema razloga za nervozu.

- Želimo argumentiranu raspravu sa činjenicama i istinom. Vlada je došla tu da kaže istinu o procesu . Hrvatska je napravila sve potpuno ispravno, dobili smo sva potrebna jamstva, Hrvatska nije za ništa kriva, to su potvrdili i Izrael i SAD - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu