Obavijesti

News

Komentari 155

Krvavi pohod potresao Zagorje: General je ubio petero nevinih

Krvavi pohod potresao Zagorje: General je ubio petero nevinih
5

10 GODINA OD KRVAVOG POHODA Ivan Korade (44) je 2008. godine ubio petero ljudi među kojima i tinejdžera. Na kraju si je pucao u glavu. Ubio je i specijalca Marija Kusanića koji je intervenirao. Iza Marija su ostali žena i sin...

VIDEO

General bojnik Ivan Korade u Domovinskom ratu bio je zapovjednik  koji se proslavio postavljanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja Knina.

No, nakon rata bio je poznat i po naglom temperamentu te se često pisalo o njegovim ispadima. Sve je kulminiralo u proljeće 2008. godine kada je izveo krvavi pohod u rodnoj Velikoj Veterničkoj u Zagorju. Ubio je petero ljudi. A onda si je presudio...

Prva žrtva osvetničkog pokolja Ivana Koradea  bio je Davor Petriš. Rastrojeni general presudio mu je u vikendici u Vitešincu nakon što su se posvađali i potukli. Korade je poludio jer Petriš nije poslušao njegovu zapovijed da pronađe mladiće s kojima se sukobio u jednom varaždinskom restoranu. 

Tijelo Davora Petriša nađeno je propucane glave u srijedu 26. ožujka 2008. Varaždinska policija je već tada znala da je Korade iste noći oteo Zlatu Rabuzin. 

Policiji je ispričala kako je te noći oko 20 sati obukla spavaćicu i sjela pred televizor. Oko 3 sata ujutro čula je lupkanje po prozoru i automatizmom otključala vrata. 

- Korade je tijelom odgurnuo vrata i oslonio se na njih. Podigao je desnu ruku u kojoj je imao crni pištolj. Naslonio mi ga je na vrat s lijeve strane i rekao: ''Dignut ću u zrak hižu i sve ću vas poklati!''. Dozivala sam sina u nadi da će ga to uplašiti. Naredio mi je: ''U auto!''. Nije mi dao ni da se obučem - ispričala je Zlata Rabuzin

Krenuli su prema centru Varaždinskih Toplica kada ga je pitala: ''Kaj sam ti ja kriva?!''

- Niš ti se ne bu dogodilo. Samo buš mi pop.... ! - bio je odgovor. 

Od tog trenutka Zlata je razmišljala samo kako da pobjegne. Uspjela je u oštrom zavoju, nakon što je Korade usporio, iskočiti iz automobila i sakriti se u grmlju bolnice Terme. Razbila je jedan prozor na bolnici i ušla, no zbog zaključanih vrata morala je razbiti još jedan. Potpuno krvavu pronašao ju je zaštitar koji je mislio kako netko provaljuje. Zaštitar je pozvao policiju, no žena se, znajući kakav utjecaj ima Ivan Korade, bojala reći tko ju je oteo. 

Bacio se na pod i pravio se mrtav

Istovremeno, Korade je nastavio osvetnički pohod. Pola sata nakon ponoći, 27. ožujka 2008., krenuo je prema kući Franje Kosa (64), s kojim je imao nerazjašnjenih poslova još iz vremena prije rata. Kod Kosa je bio i Vlado Knok zvan Pšenica te su zajedno gledali televiziju. 

- On je zaspao, a ja sam nastavio gledati film. Oko 20 minuta iza ponoći otvorila su se vrata i netko je bez ikakvog pitanja počeo pucati. Ja sam se u strahu bacio pod i pravio se mrtav. Pogodio me, a nakon toga je dvadesetak puta pucao u Franca koji je ležao na krevetu i nije se niti probudio. Nakon toga je sjeo za stol. Vidio sam noge u maskirnoj odori i bijele tenisice. Popio je svo vino i otišao - ispričao je tada Vlado Knok, preživjeli iz krvničkog pohoda Ivana Koradea. Knoka su policajci pronašli idućeg jutra. Od šoka i straha nije im mogao suvislo ispričati što je proživio. 

Sat vremena nakon što je ubio Franju Kosa, upao je u kuću u Velikoj Veterničkoj broj 19 gdje je ubio Ciliku Hudić koju je probudila pucnjava.

Rastrojeni general je njezinom unuku, 15-godišnjem dječaku pištolj prislonio ispod brade i opalio.

korade

Prizor je zgrozio i najiskusnije policajce.

korade

No, unatoč brutalnosti Ivana Koradea, policija je dobila nalog da ga uhvate živog. 

Ivan Korade službeno je optužen za četiri ubojstva i otmicu 31. ožujka 2008. godine jer je tek tada, nakon opsežne istrage, potvrđeno da je on ubojica. 

Tisuće policajaca pretraživalo je teren dok se Korade skrivao u vikendici samo nekoliko stotina metara udaljenoj od svoje kuće u Velikoj Veterničkoj.

Kad je shvatio da se policijski obruč oko njega opasno steže, Korade je iz napuštene vikendice zapucao prema policiji i ranio Marija Kusanića (32), pripadnika MUP-ovih 'Kobri'. 

Rastrojeni general ubio petero ljudi, a onda je presudio i sebi
Rastrojeni general ubio petero ljudi, a onda je presudio i sebi

Četvorica pripadnika Kobri pri obilasku terena i potrazi za bjeguncem primijetili su razvaljen prozor. Posumnjali su da bi se Korade tu mogao skrivati. Kad su se približili kući, čiji su vlasnici živjeli u Zagrebu, Korade je počeo pucati. 

Tada još živog Kusanića su izvukli iz linije pucnjave. Zapovjednik ga je vozio u bolnicu. Mario je izgubio mnogo krvi i očajnički napor da mu se spasi život nije bio dovoljan.

korade

Marijevi kolege odmah su uzvratili. Prema mjestu s kojeg je Korade pucao stigle su sve raspoložive snage MUP-a. Dignuli su i helikopter.

Okružili su vikendicu i ubacili dva suzavca. Specijalci su razbili sva vrata kako bi upali u kuću. Kad su razbijali posljednja vrata, vidjeli su bljesak. Korade si je ispucao metak u glavu.

24sata 24sata 24sata
4
| Foto: 24sata

Predaja mu očito nije bila opcija.

korade

Problematični general

Umirovljeni general Ivan Korade često je bio na stranicama crnih kronika zbog svojeg poprilično nasilnog temperamenta. Prvi incident koji je zabilježen nakon početka Domovinskog rata dogodio se na bojištu u zadarskom zaleđu, gdje se Korade fizički sukobio s nekim vojnicima, zbog čega ga je Vojna policija, iako je bio zapovjednik brigade, uhitila.

General se nije ustručavao ni sukoba s dužnosnicima tajnih službi, tako da je u jednom varaždinskom restoranu 1995. godine fizički i verbalno zlostavljao pukovnika SIS-a. Zbog toga je s nekolicinom svojih ondašnjih suboraca i osuđen na varaždinskom sudu 2001. godine na deset mjeseci uvjetnog zatvora.

Godine 2002. tužiteljstvo Haaškog suda pozvalo je Koradea na obavijesni razgovor, u svojstvu osumnjičenika, zbog navodnih zločina koje su 1995. u akciji Južni potez počinili pripadnici 7. gardijske brigade na području Mrkonjić Grada

Odlukom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, generalu Ivanu Koradeu oduzeta su odličja. Nije mu oduzeto samo odlikovanje Reda hrvatskog križa, koje se dodjeljuje za sudjelovanje u Domovinskom ratu sudionicima koji su bili teško ranjeni. 

Kusanić posthumno odlikovan

Mario Kusanić je iza sebe ostavio trudnu suprugu Blanku. Blanka je rodila sina na Marijev rođendan.

Predsjednik Stjepan Mesić je Marija Kusanića zbog posebnog angažmana i htijenja da se krvnik uhvati te iskazane iznimne hrabrosti - posmrtno odlikovao Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Zbog hrabrosti redakcija 24sata dala mu je priznanje Ponos Hrvatske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature