Obavijesti

News

Komentari 61

Hrvatski čarobnjak: Spašava živote nakon moždanih udara

Hrvatski čarobnjak: Spašava živote nakon moždanih udara
5

U KBC-u Sestre milosrdnice dr. Vladimir Kalousek (38) s timom izvodi zahvat kojim pacijentima vadi krvni ugrušak iz mozga najkasnije šest sati nakon što dožive moždani udar

VIDEO

Nakon što ugrušak u glavnoj žili u glavi izazove moždani udar, mozak će se od potpunog propadanja moći štititi još otprilike šest sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

Nakon toga, ako pacijent preživi, posljedice mogu biti vrlo teške, a uključuju i trajni invaliditet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

No, u KBC-u Sestre milosrdnice u Vinogradskoj u Zagrebu mladi intervencijski radiolog dr. Vladimir Kalousek (38) sa svojim timom izvodi zahvat kojim unutar tih šest ključnih sati uklanja opasni tromb iz moždane krvne žile, a većina pacijenata nakon toga se potpuno oporavi i budu opet radno sposobni. Zahvat se zove mehanička trombektomija i u Vinogradskoj se radi od 2014. godine.

Vladimir Kalousek

Stent koji lovi ugrušak

Mozak zbog tromba nezaustavljivo propada, pa dr. Kalousek, nakon što pacijent prođe hitni prijam, neurologa te hitni CT i angiografiju koja pokazuje u kojem dijelu mozga je tromb, bolesniku kroz arteriju u preponi uvodi dugački kateter sve do mjesta u mozgu gdje se smjestio tromb. Kroz njega potom prolazi manji, mikrokateter koji služi provođenju spravice koja se naziva stent retriever. Riječ je o vrsti stenta koji je na žici. Nakon što se oslobodi širi se unutar dvije do pet minuta u svojevrsnu mrežicu. Ta mrežica zapravo lovi krvni ugrušak.

- Čim se stent retriever raširi, balonom zatvorimo krvnu žilu kako nam krv ne bi otplavila tromb i povlačimo stent nazad u kateter zajedno s trombom. Izvučemo sve na stol i gledamo jesmo li izvukli kompletan ugrušak. Radimo i kontrolnu angiografiju. Ako postoji potreba, ponovimo postupak sve dok ne izvadimo i posljednji komadić tromba iz krvne žile - opisuje zahvat dr. Kalousek koji se za tu vještinu educirao u cijelom svijetu, a najviše u Parizu.

Osim metode sa stent retrieverom, liječnik koristi i drugu kod koje se na mikrokateter nadoveže drugi, poseban kateter za aspiraciju. Sve se spaja na pumpu, koja potom doslovce usiše tromb. Koja će se metoda koristiti ovisi o veličini krvnog ugruška i mjestu gdje se smjestio, tumači dr. Kalousek.

Vladimir Kalousek

Rezultati su iznimno dobri

Za ovakav zahvat potrebni su znanje, koncentracija i brzina, jer kad se oduzme vrijeme koje je prošlo od početka moždanog udara, liječnicima često ne preostaje više od dva sata da obave kompletan postupak. No rezultati su zapanjujući. Neki se pacijenti, kaže dr. Kalousek, dobrim dijelom oporave još dok leže na stolu u sali, a ostali napredak pokazuju unutar 24 sata.

Nije ni morala u toplice

Vladimir Kalousek

Nedavno je dr. Kalousek imao pacijenticu koja nije mogla govoriti i kojoj je desna strana tijela bila potpuno oduzeta, a nakon mehaničke trombektomije njezin je oporavak toliko dobro tekao da čak na kraju nije morala na rehabilitaciju u toplice, što je redovita praksa kod ljudi koji su imali moždani udar. Općenito, uspješnost ovog medicinskog zahvata je vrlo visokih 86 posto. Ove godine u Vinogradskoj je na mehaničkoj trombektomiji bilo dvadesetak pacijenata, a plan je da se u ovoj bolnici i na KBC-u Rebro, gdje se zahvat također radi, godišnje na takav način obradi oko 200 pacijenata. Troškovi ovakvog postupka ujedno su znatno manji od skupog liječenja koje iziskuje stanje pacijenata s moždanim udarom.

Ugrušak od pet centimetara

Krvni ugrušci u žilama mogu biti skroz maleni, ali i prilično veliki. Najveći koji je dr. Kalousek do sada izvadio bio je dug nevjerojatnih pet centimetara i zatvarao je cijelu krvnu žilu.

Stent se širi i lovi tromb

Dugački, veći kateter, provodi se kroz arteriju pacijenta, od prepone do mozga. Krvni ugrušak vadi se takozvanim stent retrieverom, koji se raširi u mrežicu i zapravo ulovi tromb.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...