Obavijesti

News

Komentari 67

Kuća putujuća: 'Imamo toalet, malu kuhinju i spavaću sobu...'

Kuća putujuća: 'Imamo  toalet, malu kuhinju i spavaću sobu...'
6

Uz zemlje istočne i srednje Europe tijekom prvog putovanja posjetili su Tursku, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Maleziju, Vijetnam i Tajland...

VIDEO

Ovaj auto je star 35 godina, ali odvezao nas je preko pola svijeta. Išao je po pijesku, kamenu, snijegu i normalnoj cesti, a nikad nas nije izdao, kaže nam Bert Öhman iz Švedske koji sa suprugom Catharine putuje svijetom u automobilu koji kamp kućicu ima ni manje ni više nego na - sebi.

Vozilo samo po sebi izgleda čudno i nezgrapno. Običan auto s nastavkom iznad sebe. Međutim, Bert kaže kako se auto vozi vrlo lako, kao i svako drugo vozilo. U njemu ima mjesta za dvije osobe. Uz vozačka sjedala i kontrole, u automobilu se nalaze mini kuhinja sa sudoperom, hladnjakom i pećnicom, ostava te krevet za dvije osobe. Sve to Bertu i Catharini omogućuje da svijetom putuju kao da su u toplini svojega doma.

- Sve imamo osim kupaonice. Izgleda malo, ali iznenadili biste se. Unutra možete normalno stajati, a ima mjesta i za rasklopiti stol - objašnjava nam Catharine. Na čudnovato vozilo smo naletjeli u Zagrebu, a u razgovoru sa švedskim parom otkrili smo da putuju u Istru.

No ono što nas je zadivilo bio je popis zemalja na bočnim stranama automobila. Bert nam je objasnio kako se s desne strane nalazi popis zemalja koje su posjetili tijekom prvog putovanja svijetom, a s lijeve se nalazi popis zemalja koje trenutačno posjećuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obje strane se nalazi Hrvatska. Uz zemlje istočne i srednje Europe tijekom prvog putovanja posjetili su Tursku, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Maleziju, Vijetnam i Tajland. Potom su krenuli u Mongoliju i Rusiju, a u Švedsku su se vratili preko najsjevernijeg dijela Europe, tj. po debelom minusu. Pažnju jednako plijene i lokacije s trenutačnog putovanja. Krenuli su iz Švedske i vozili sve do Indije.

- Išli smo kroz Tursku, Iran, Pakistan, Indiju i Kinu. Najzanimljivije je bilo voziti podno Himalaje, ali sve je to naš auto izdržao - dodao je Bert. Nakon Kine krenuli su u Azerbajdžan, a sad su stigli u Hrvatsku.

- Na prvom putovanju bili smo u južnom dijelu, a sad idemo u Istru. Nakon toga opet krećemo prema sjeveru i put, naravno, završavamo u Švedskoj - dodao je Bert. Njihov automobil je inače Saab 900 iz 1982. godine i iznenađujuće je da su s tako starim automobilom uspjeli proći više od pola svijeta po raznim vremenskim uvjetima.

- Na prvom putovanju smo imali 36 popravaka. Većinom su to manji. Nije to puno s obzirom na to da smo prešli tisuće i tisuće kilometara - rekla nam je Catharine. Osim autom, par putuje avionom diljem svijeta. Posjetili su tako Sjevernu i Južnu Ameriku, a sudjelovali su i na safariju u Africi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor