Obavijesti

News

Komentari 33

Kuhari su traženi i odlično plaćeni, a sve ih je manje

Kuhari su traženi i odlično plaćeni, a sve ih je manje

Prema portalu MojaPlaća.hr, prosječna plaća kuhara u Hrvatskoj je 4.884 kune. Međutim, u sezoni potražnja za kuharima vrtoglavo raste, a kako kuhara nema dovoljno, neki poslodavci nude plaću i do 15.000 kuna mjesečno

VIDEO

Plaće kuhara variraju ovisno o kojoj poziciji se radi. Kao pomoćni kuhar možete dobiti plaću i do 7 tisuća kuna mjesečno, a glavni kuhari čak i duplo. Sezonski posao kuhara super je i zbog toga što radite uglavnom nekoliko mjeseci dok traje sezona, a ostatak godine ste slobodni. Upravo takvo iskustvo imala je Slavica koja je na početku svoje kulinarske karijere radila kao sezonac u Dalmaciji:

- Godinama sam radila u restoranima na Jadranu i to je bilo super. Pola godine sam bila na moru, radila, kupala se i uživala, a kad je sezona završila, vratila bih se u Zagreb gdje bih provela zimu i dio proljeća. Jednom sam upisala i tečaj njemačkog jezika pa sam iskoristila vrijeme bez posla učeći, no ponekad je bilo i honorarnih poslova koje sam znala prihvatiti da dodatno zaradim - kazala je Slavica.

Zarađuj i uživaj na moru

Također, Slavica ističe kako je svaki sezonski posao odličan za mlade ljude koji žele zaraditi, ali i provesti ljeto na moru, dok ostatak godine mogu putovati ili baviti se nečim što ih zanima. - Upoznala sam puno ljudi koji su, kao i ja, radili samo tijekom sezone i znam da je većina njih radila samo zato kako bi tijekom zime mogli putovati i uživati dok se da. Kasnije smo se svi mi zaposlili negdje za stalno, jer nisi više mlad pa ti se baš i ne da puno putovati i izlaziti - kazala je uz smijeh. 

Prekvalifikacije i tečajevi

Ako i niste završili srednju školu za kuhara, ne znači da se ne možete kasnije prekvalificirati. Neka pučka učilišta nude prekvalifikaciju za strukovna zanimanja pa tako u POU Zagreb možete upisati srednju školu za kuhara u trajanju od 3 godine. U Ugostiteljsko-turističkom učilištu prekvalifikacija traje između 6 i 12 mjeseci, kao i u POU Novska gdje prekvalifikacija također traje 6 mjeseci. U Rijeci prekvalifikaciju nudi Narodno učilište, a u Osijeku Ugostiteljsko-turistička škola. U gotovo svakom gradu prekvalifikacije su moguće u sklopu pojedinih obrazovnih ustanova, a moguća je i putem Zavoda za zapošljavanje, samo je potrebno raspitati se.

Tu su i sve popularniji tečajevi kuhanja, od onih jednodnevnih i onih za početnike pa sve do specijaliziranih i naprednih tečajeva koji su odlični za nadopunu postojećeg znanja. Informacije o tečajevima možete naći na stranicama Hrvatskog kuharskog saveza, a izdvojili smo i neke od škola koje nude tečajeve i radionice: 

  • kulinarski studij Majstor kuhar - Zagreb
  • Gastronomadi edukacijski centar - Zagreb
  • Centar za kulturu prehrane - Zagreb
  • kulinarski institut Kul IN - Sisak
  • centar kulinarstva KuHarmonija - Rijeka
  • Kuhaona - Zagreb

Također, putem Hrvatske obrtničke komore možete položiti majstorski ispit za kuhara. To je državno priznati ispit koji vam omogućava da otvorite vlastiti restoran ili radite kao voditelj restorana. S diplomom majstora možete raditi bilo gdje u svijetu te imate veće šanse za zaposlenje, a zvanje se upisuje u radnu knjižicu. Koju god opciju odabrali, svakako će vam dobro doći, a tako ćete i lakše naći sezonski posao ako se za njega odlučite. 

Sve u svemu, kulinarstvo je grana koja će uvijek tražiti nove i kreativne ljude s originalnim idejama koje će potom pretočiti na tanjur. Ako volite kuhati i dobro papati, okušajte se u ovom zanimanju, jer ste možda baš vi novi Gordon Ramsay.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje