Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kujica Frida napokon je otišla u mirovinu: Ima 70 psećih godina

None Foto: Profimedia

Žuta ženka labrador-retrivera, kujica Frida, otišla je "u mirovinu" iz meksičke spasilačke službe, a svjetsku je slavu stekla tražeći preživjele u ruševinama nakon potresa koji je glavni grad pogodio 2017.

Ratna mornarica Meksika na posebnoj je svečanosti Fridi poklonila posebnu igračku da joj "mirovina" bude ispunjenija, piše meksički Metro. 

Frida će u tekućoj godini napuniti gotovo deset godina punopravnog članstva u meksičkoj spasilačkoj službi, a napunila je i 70 psećih godina. 

Postala je simbol nade Meksikanaca koji su strepili čekajući pronalazak preživjelih nakon potresa 19. rujna 2017., kada je poginulo više od 300 ljudi. Frida je tijekom svoje spasilačke karijere pronašla 12 preživjelih i 41 tijelo. Sudjelovala je u dvije međunarodne misije nakon potresa na Haitiju i u Ekvadoru. 

Podigli kip Fridi i njenom treneru

Po podacima Ministarstva ratne mornarice, preko 10 godina sudjelovala je u spašavanju unesrećenih s 53 klizišta i urušena zdanja. 

Popularna labradorica u Meksiku je postala nadahnuće za izradu raznih igračaka, privjesaka za ključeve, memea i animacija. Čak je i Twitter aktivirao poseban emotikon s njezinom slikom na kojoj je Frida prikazana s posebnim zaštitnim naočalama i s meksičkom zastavom.

Godine 2018. meksička država Puebla podigla je kip koji prikazuje Fridu i njezina trenera Israela Aruza. (ir)

Komentari (6)
  • Covjece sta ti sve zivotzinja napravi, i to bez ikakvih para, sve za neki obrok

    25. 6. 2019,   12:53
  • bravo Frida jos jedan od primjera koliko vrijede zivotinje

    25. 6. 2019,   11:58
  • Ne smijem komentirati , stalno me blokiraju. Kod nas to nije moguće.

    26. 6. 2019,   13:41