Obavijesti

News

Komentari 117

Kujundžić je spriječio smjenu Zadravec, a oko Nogala šutio...

Kujundžić je spriječio smjenu Zadravec, a oko Nogala šutio...
1

Kujundžić je, kada je zaustavio sjednicu na kojoj je prof.dr. Zadravec mogla ostati bez svoje pozicije, tvrdio kako svi članovi upravnog vijeća moraju biti osobno prisutni...

VIDEO

Kada je za 07. siječnja zakazana sjednica Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice na kojoj je trebala biti smijenjena prof.dr. Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja koja se nedavno potukla u bolnici, ministar Kujundžić urgirao je da se sjednica odgodi jer su dvoje od pet članova vijeća na godišnjem i zato što, tvrdi, sve mora biti po zakonu i u duhu demokracije. No kada je prije mjesec dana doc.dr. Boru Nogalu smijenilo posve nezakonito konstituirano Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, ministar se nije niti jednom oglasio, a do danas nije ni izrekao svoj stav o toj smjeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

30:05

Kujundžić je, kada je zaustavio sjednicu na kojoj je prof.dr. Zadravec mogla ostati bez svoje pozicije, tvrdio kako svi članovi upravnog vijeća moraju biti osobno prisutni. No to nije točno, sjednica se također može održati telefonski ili elektronskim putem, a podsjećamo da je upravo na taj način, razmjenom elektroničke pošte, imenovana sadašnja v.d. ravnateljica Srebrnjaka Ivana Đerek Dubravčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof.dr. Mario Zovak, rekao nam je da je na dnevni red sjednice upravnog vijeća stavio prijedlog za smjenu prof.dr. Zadravec na osnovu nalaza bolničkog Povjerenstva za unutarnji nadzor i Zaposleničkog vijeća. Oba ova tijela su, naime, nakon razgovora sa svjedocima i uvida u dokumentaciju, jednoglasno odlučila da okolnosti incidenta i tučnjave iziskuju smjenu prof.dr. Dijane Zadravec.

- Njihovo mišljenje bilo je obvezujuće za mene kao ravnatelja da predložim smjenu, i u ovom trenutku, nakon što je ministar zaustavio održavanje sjednice, više nemam drugih mehanizama. Ne znam zašto je ministar inzistirao na takvom nečem te implicirao da smo radili protiv zakona, jer sve je obavljeno prema statutima i pravilnicima bolnice – rekao nam je prof.dr. Zovak.

Dakle, ministru su odjednom bitni zakonitost i demokracija, a bolnica Srebrnjak, kao ni ostale zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, ni sada nema zakonito konstituirano upravno vijeće. Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je na snazi od 01. siječnja prošle godine, u članku 83., stavak 4, jasno kaže da upravna vijeća bolničkih ustanova, čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb, moraju biti sastavljena od sedam članova – predsjednik i tri člana koji su predstavnici osnivača, jedan predstavnik RH, odnosno, Ministarstva zdravstva te dva člana koji su radnici ustanove.

'Donose se statuti bolnica da bi smjena Nogala bila formalna'
'Donose se statuti bolnica da bi smjena Nogala bila formalna'

U trenutku Nogalove smjene upravno vijeće nije bilo u takvom, zakonitom sastavu, a bezakonje se nestavilo na još gori način. Sadašnje upravno vijeće Bolnice Srebrnjak raspisalo je 03. siječnja ove godine natječaj za novog ravnatelja bolnice, no to upravno vijeće ne da nema sedam članova, kao što zakon predviđa, nego su unutra samo četiri člana i sve ih je imenovao Grad Zagreb. Dakle, nema niti jednog predstavnika bolnice, a niti predstavnika Ministarstva zdravstva. Ukratko, riječ je o nezakonitom upravnom vijeću kroz koje Grad može raditi što hoće jer su unutra ljudi koje je Grad i instalirao.

- Ovo vjerojatno nije moguće ni u Sjevernoj Koreji, ali u Zagrebu jest. Koliko znam, niti jedna bolnica u Hrvatskoj nema upravno vijeće konstituirano po zakonu. Ovo je teror i divlji zapad, potpuna anarhija. Na ovaj natječaj za ravnatelja Srebrnjaka, koji su raspisali, prema uvjetima se može javiti bilo tko, pa i netko s prometnim fakultetom. Ministra Kujundžića ne zanima dobrobit djece, nego samo investicija. On bi, kao gradio dječju bolnicu, iako nema kadrovske strukture koja bi pratila projekt. Liječnika kronično nedostaje, a ovo što Kujundžić radi je put u propast – kaže nam smijenjeni ravnatelj Bolnice Srebrnjak doc.dr. Boro Nogalo.

I drugi liječnici upozoravaju na anarhiju, kaos i nezakonitost u radu upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, a među njima je i dr. Ivan Bekavac, anesteziolog iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i predsjednik Savjeta za zdravstvo stranke MOST NL.

- Tek treba provesti reviziju i ustanoviti jesu li upravna vijeća svih bolničkih ustanova u Hrvatskoj konstituirana po novom, važećem zakonu. Ako se utvrdi suprotno, to može imati nesagledive posljedice za sve odluke, natječaje i projekte koji su izglasani od trenutka kada je zakon na snazi. Ministar Kujundžić osobno je odgovoran za neusklađivanje bolničkih ustanova sa zakonom te iz mjeseca u mjesec ide u novi skandal – kaže nam dr. Bekavac.

Oglasio se i ministar Kujudžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da je zamolio predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice da odgodi sjednicu o sudbini pomoćnice ravnatelja KBC-a Dijane Zadravec nakon sukoba s drugom zaposlenicom bolnice, kako bi se Zadravec mogla braniti pred svim članovima Vijeća.

- U bonici se navodno dogodio neki incident i jučer je trebala biti sjednica Upravnog vijeća. S obzirom da dva člana Upravnog vijeća nisu u Hrvatskoj i poštujući najviše demokratske i pravne standarde, na zamlbu Zadravec molio sam predsjednika Upravnog vijeća da se rasprava odgodi na 2-3 dana. Time se ništa ne mijenja, a tada će na sjednici biti svi članovi i ona će se moći očitovati - rekao je Kujundžić novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Kaže kako se on nema pravo miješati u odluku, no smatra da okrivljenoj treba dati pravo da se brani u prisustvu svih članova Upravnog vijeća.

- Ne treba prejudicirati ništa, a posebno ne suditi bez obrane, to je prošlost - kazao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1