Obavijesti

News

Komentari 10

Kujundžić: Mladić je imao vodu u plućima, analiziraju se nalazi

Kujundžić: Mladić je imao vodu u plućima, analiziraju se nalazi
1

Rekao je da se čuo s ravnateljicom šibenske bolnice te da je upućen u događaje. Mladić je u šibensku bolnicu došao na rutinski zahvat tonzilektomije

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je izrazio sućut obitelji 19-godišnjeg mladića koji je umro u šibenskoj bolnici nakon operacije krajnika, potvrdivši da je u obdukciji pronađen edem pluća za sada nepoznatog uzroka, te da povjerenstvo u bolnici analizira nalaze obdukcije, a inspekcija još nije poslana.

"Inspekcija još nije poslana, sada radi povjerenstvo u bolnici, analiziraju se nalazi obdukcije. Makroskopski, to je edem pluća, voda u plućima. A zašto se to dogodilo, još je otvoreno pitanje", rekao je ministar Kujundžić na upite novinara uoči užeg kabineta Vlade.
Izrazio je žaljenje i sućut obitelji 19-godišnjeg mladića sa Zlarina, koji je prošli tjedan umro u šibenskoj bolnici.

Rekao je da se čuo s ravnateljicom šibenske bolnice te da je upućen u događaje. Mladić je u šibensku bolnicu došao na rutinski zahvat tonzilektomije. Operacija je prošla dobro, nakon pola sata zatajilo mu je srce, a liječnici su ga pokušali reanimirati.

Operacija je prošla u redu, a potom mu je pozlilo i umro je
Operacija je prošla u redu, a potom mu je pozlilo i umro je

Kujundžić: Nema uravnilovke

Što se tiče pregovora o kolektivnim ugovorima u zdravstvu, koji traju od proljeća, Kujundžić je rekao da nitko ne zna kako će završiti, ali uvjeren je da će završiti dobro.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva predstavnicima sindikata ponudio je povećanje plaća za sedam posto, načelno ono što je dogovoreno u srpnju. 

"Više puta sam rekao, u zdravstvu ni u kolektivnom ugovoru nema uravnilovke. To nije sedam posto, nego postoci po odgovornosti, složenosti posla te riziku izloženosti infekcijama i zračenju", rekao je Kujundžić.

Prema tome, netko će dobiti dva posto, a netko teoretski 11 posto. U prosjeku je to oko sedam posto, objasnio je. Danas će sve to prezentirati Vladi, ali, ističe, unaprijed ne može ništa govoriti. Izrazio je uvjerenje da ćemo ovaj ili sljedeći tjedan imati konačan "befel". 

Na pitanje treba li Vlada zadovoljiti i medicinare prosvjetare i policiju, rekao je da su jedino zdravstveni djelatnici bez kolektivnog ugovora. Ocijenio je da je teško naći sredstva za sve s BDP-om kakvog Hrvatska ima. 

Otac sa Zlarina u šoku: 'Sin je umro nakon operacije krajnika'
Otac sa Zlarina u šoku: 'Sin je umro nakon operacije krajnika'

Istaknuo je da je u hrvatskom zdravstvu problem i velik broj građana koji ne plaćaju zdravstveno osiguranje te je poručio da kao nacija moramo tražiti način kako zadržati naše liječnike i medicinske sestre koji su jako traženi u svijetu. 

Upitan da pojasni hoće li mladi liječnici doista raditi bez ijednog dana iskustva, odgovorio je da se sustav školovanja u Hrvatskoj i svijetu mijenja. 

Objasnio je da je Hrvatska potpisala ugovor s EU da će fakulteti tijekom četiri godine školovanja osposobiti liječnike i u praktičnim znanjima, za ono što su prije stjecali kroz takozvani staž. U tome smislu, sa stručnog i znanstvenog aspekta nema prijepora, ističe Kujundžić.

Liječnici mogu odmah ići na specijalizaciju, koja je zapravo rad pod nadzorom, a oni koji ne idu na specijalizaciju, odmah dobivaju posao i mentora. Nakon određenog broja mjeseci, povjerenstvo će odlučiti je li taj liječnik sposoban samostalno raditi.

'Vlada ima razumijevanja za povećanje plaća u zdravstvu koje bi bilo od 1. rujna'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako je na sjednici užeg kabineta Vlade izložio zahtjeve sindikata o povećanju plaća, za što postoji razumijevanje te da bi prosječno povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima od 7 posto trebalo biti od 1. rujna ove godine.

"Na sjednici užeg kabineta prezentirao sam zahtjeve sindikata. Vlada ima puno razumijevanje. Za dogovor su naravno, potrebne dvije stane tako da ćemo u tom duhu nastaviti razgovore sa sindikatima u petak", rekao je Kujundžić ispred Banskih dvora.

O predloženom povećanju trebaju se izjasniti i tijela sindikata, a Kujundžić vjeruje da će se postići dogovor.

Kujundžić je ranije, uoči sjednice užeg kabineta vlade, izjavio kako u kolektivnom ugovoru za zdravstvo nema uravnilovke te će u sklopu prosječnog 7-postotnog povećanja plaća neki zaposlenici dobiti dva posto, a neki primjerice 11 posto, što ovisi o složenosti posla, odgovornosti te riziku izloženosti infekcijama i zračenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji