Obavijesti

News

Komentari 20

Kujundžić najavio da će žurno pronaći novac za KBC Osijek

Kujundžić najavio da će žurno pronaći novac za KBC Osijek
1

Ministar zdravstva Kujundžić najavio je da će se žurno osigurati novac za popravak zgrade. Istaknuo je kako je ta zgrada "problem hrvatske medicine"

VIDEO

Nakon puknuća toplovodne cijevi, što je prouzročilo štete na Zavodu za oftalmologiju osječkoga KBC-a, u toj se zdravstvenoj ustanovi nadaju brzoj normalizaciji stanja, a do kraja ovoga ili početkom idućeg tjedna očekuju i preciznije podatke o šteti, izvijestilo je vodstvo te bolnice nakon što ih je u ponedjeljak obišao ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar Kujundžić najavio je da će se žurno osigurati novac za popravak zgrade. Nakon obilaska Zavoda za oftalmologiju izjavio je novinarima kako je šteta velika te kako se nada da, osim štete na samoj zgradi, koja je dotrajala, neće biti ozbiljnijih oštećenja na aparatima, ali, dodao je, treba pričekati izvješće servisera.

Istaknuo je kako je ta zgrada "problem hrvatske medicine" jer su mnoge bolnice i domovi zdravlja, u građevnom smislu, u prilično lošem stanju, pa tako i u Osijeku.

"Kao ministar, mogu reći da ćemo žurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak zgrade i što prije se vratili normalnom poslu na Zavodu za oftalmologiju", rekao je ministar Kujundžić. Dodao je kako je čelnicima tog zavoda ponudio da se hitne operacije, ako su potrebne, organiziraju u Zagrebu, ali su ga izvijestili da će to uspjeti sami riješiti, što, istaknuo je, "pokazuje snagu duha osječke medicine i kvalitetu ljudskih resursa".

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako je bolnica osigurana od curenja vode iz cijevi, pa se nakon izvješća osiguravateljskih kuća očekuju precizniji podatci o šteti.

Pročelnik Zavoda za oftalmologiju Ivan Krković rekao je kako će se, po preporuci servisera i tehničke službe, aparati na Zavodu, koji su bili zaštićeni presvlakama, uključiti tek nakon nekoliko dana, kada se prosuše, te da će, ako budu ispravni, ukupna šteta biti znatno manja.

Izvijestio je kako će taj zavod rješavanje hitnih slučajeva organizirati u sklopu osječkoga KBC-a, ali za ovaj tjedan, dodao je, odgađaju se sve operacije.

"Ako do kraja ovoga tjedna dobijemo procjenu servisera i tehničke službe da aparate možemo uključiti u sustav napajanja električnom energijom, nakon što učinimo najnužnije popravke, počet ćemo operirati u što skorijem vremenu", poručio je pročelnik Krković.
 
Rekao je i kako je u ovome trenutku "teško preciznije govoriti o uzrocima pucanja cijevi". Dodao je kako se sustav redovito održava i provjerava na početku svake sezone grijanja, ali za cjelovitu obnovu zgrade, izgrađene 1905. godine, nikada nije bilo dovoljno novca.

Na novinarsko pitanje je li moguće, zbog lošeg stanja, preseljenje osječkoga KBC-a na novu lokaciju ili izgradnja nove bolnice, ministar Kujundžić odgovorio je kako je "to potreba koja se nameće jer je 'krpanje' i popravljanje starih zgrada, koje su izgrađene prije 100 i više godina, prošlo vrijeme i hrvatska država će u tome smislu morati tražiti rješenja".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kujundžić o spajanju bolnica

Na novinarsko pitanje o spajanju bolnica te kolika bi se ušteda mogla ostvariti tim postupkom, Kujundžić je odgovorio kako će se time ostvariti određene financijske uštede, za koje se procjenjuje da bi mogle biti od 20 do 30 milijuna kuna na mjesec, a s druge strane očekuju se pomaci u kvaliteti.

U današnjemu "Novom listu" ministar Kujundžić najavio je kako se u drugoj polovici 2017. planira spajanje bolnica u desetak gradova. Funkcionalno spajanje bolnica jedan je od planova ministra za smanjenje duga u zdravstvu koji iznosi više od 3,6 milijarda kuna, a lani se povećavao za 50-ak milijuna na mjesec. 

Zamoljen do objasni koje bi bolnice time trebale biti obuhvaćene, Kujundžić je rekao kako je to "relativno jednostavno vidjeti po udaljenostima i županijama, tako da tu nema velikih križaljki".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag