Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kujundžić očekuje 'oporbenu predstavu' o njegovu opozivu

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL 4

Na prijetnje Milana Bandića i HNS-a da neće u Saboru podržati proračun ako se ne prihvate zahtjevi prosvjetnih sindikata, Kujundžić je odgovorio kako su "svakome vrata u demokraciji širom otvorena, pa tako i HNS-u

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o njegovu opozivu očekuje "oporbenu predstavu", te poručio da će predstaviti sve što je Vlada učinila u sektoru zdravstva, pohvalivši se s dodijeljenih 2,2 milijarde kuna sredstava iz EU fondova.

Pogledajte video

- PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni sutra otvaraju medijski i politički prostor da priopćim javnosti što smo sve napravili. Zahvaljujem posebno njihovim predsjednicima Petrovu i Bernardiću što sutra otvaraju veliki medijski i politički prostor Ministarstvu zdravstva i Vladi - odgovorio je Kujundžić upitan za raspravu o njegovu opozivu koji traži oporba.

Na pitanje hoće li mostovci i SDP-ovci uspjeti skupiti većinu za njegov opoziv Kujundžić je poručio da treba pričekati sutra "priredbu u Saboru".

NAPETO OKO IZBORA Beljak: Bit će izvanredni izbori; Bačić: Izbori su kad HDZ odluči

Kujundžić je to izjavio nakon otvaranja obnovljene dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju u KB Dubravi, što je bila prilika da se pohvali sa 100 posto povučenih dostupnih sredstava iz EU fondova.

To je potvrdila i državna tajnica iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Spomenka Đurić, rekavši da je iz operativnog programa konkurentnost i kohezija dodijeljeno za zdravstvo gotovo 380 milijuna eura.

- Ovo je sektor koji je povukao ne samo ono što mu je bilo na raspolaganju, nego i puno više - ulaže se u dnevne bolnice, primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističke bolnice", rekla je Đurić na otvorenju nove dnevne bolnice, u koju je uloženo 9 milijuna kuna sredstava iz EU fondova.  

Kujundžić najavljuje da se u razdoblju 2020.-2030. pripremaju uzeti još više sredstava i izgraditi četiri nove sveučilišne bolnice iz EU fondova - u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Zagreb: Srpsko narodno vijeće organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božića TIGAR OD PAPIRA Izbori ne odgovaraju HDZ-u, a većina kaže: Koalicija opstaje!

Osvrnuo se i na nove zahtjeve da se nakon nedavnog povećanja plaća u zdravstvu povećaju i koeficijenti. "To sindikati ne traže, to traže male grupacije stimulirane od tzv. neformalnih građanskih udruga i strančica koje pomalo odlaze u povijest", rekao je.

Nema realne šanse za povećanje koeficijenata u zdravstvu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Poručio je kako u ovom trenutku nema realne šanse za povećanje koeficijenata u zdravstvu, što ne znači da do godine neće biti bolje.

Komentirao je i aktualni štrajk u školama, rekavši da Vlada ima senzibilnost za sve radnike, da je ponudila dogovor i povećanje plaća u prosvjeti za 4 posto, no neki se, kaže, sada igraju politikom pa koriste sindikate i radnike u svoje dnevnopolitičke svrhe.

Na prijetnje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HNS-a da neće u Saboru podržati proračun ako se ne prihvate zahtjevi prosvjetnih sindikata, Kujundžić je odgovorio kako su "svakome vrata u demokraciji širom otvorena, pa tako i HNS-u". Podsjetio je pritom kako je Bandić rekao da će on biti zadnji koji će napustiti Vladu.

Otvarajući novu dnevnu bolnicu u KB-u Dubrava, Kujundžić je ustvrdio da je Zavod za gastroenterologiju, kojem je on nekada bio na čelu, danas najbolji zavod u Hrvatskoj po broju postupaka, rezultatima i metodama. 

Predsjenički kandidat Zoran Milanovič posjetio Å ibenik 'NISAM LICEMJER' Milanović odgovorio HDZ-u: Mi smo tada čupali zemlju iz krize

Ravnatelj bolnice Srećko Marušić naglasio je da će nova dnevna bolnice omogućiti bržu i kvalitetniju obradu pacijenata, te bolje uvjete rada. Ona je dio većeg projekta, vrijednog oko 50 milijuna kuna, koji će obuhvaćati i uređenje dnevne bolnice za kardiologiju i izgradnju nove jednodnevne kirurgije. Sredstva su osigurana iz programa konkurentnost i kohezija EU i sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine.

Na Zavodu za gastroenterologiju KB-a Dubrava godišnje se obradi oko 32.000 pacijenata.

Komentari (22)
  • najgori ministar zdravstva ikada i najgori u ovoj vladi...odavno je trebao biti bivši.

    15. 10. 2019,   15:34
  • Sliku svoju ljubim dok se zdravstvo urušava.

    15. 10. 2019,   15:31
  • Zašto ovaj torbar sa slike nije iza brave ......

    15. 10. 2019,   16:39