Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kujundžić: Podigli smo razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Zaštita i sigurnost zaposlenika će se dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Pregovori će uskoro započeti, priopćio je Samostalni sindikat zdravstva

U Ministarstvu zdravstva održan je u utorak sastanak o problemu sve učestalijih napada na radnike u zdravstvenim ustanovama na kojem je zaključeno da će podizanje razine sigurnosti biti dodatno regulirano kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

"Iako je Kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o kome pregovori uskoro počinju", priopćeno je iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na čiju je inicijativu sastanak sazvan.

MINISTARSTVO: NOVO KAZNENO DJELO Na snazi od 5. siječnja: Napad na liječnika - 5 godina zatvora

Na sastanku su bili i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, a ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je primio sindikalce jer je val nasilja koji se dogodio u zadnje vrijeme uistinu zabrinjavajući, pa treba nešto poduzeti.

"Prošle godine uspjeli smo kroz izmjene Kaznenog zakona podići određenu razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno pa ćemo vidjeti koje se mjere mogu poduzeti na drugi način", izjavio je Kujundžić Hini nakon sastanka.

Ministar Kujundžić obiÅ¡ao KBC Osijek KUJUNDŽIĆ O SPINRAZI: 'Novac neće biti problem, a i pacijenti neće biti zakinuti...'

Neke od tih mjera su uvođenje kamera i zaštitarskih službi, kao i drugih oblika podizanja sigurnosti, ovisno o vrsti ustanove i načinu provedbe djelatnosti.

Predloženo je i uvođenje obveze poslodavca da osigura pravnu i psihološku pomoć radnicima prilikom incidentnih situacija.

Sindikati su također naglasili potrebu da se razina sigurnosti podigne za sve zaposlene u zdravstvu, a ne samo za liječnike i medicinske sestre.

SPINRAZA ZA SVE 'Ako treba na koljenima ću ići, samo da mi dijete dobije lijek'

Sindikalci očekuju novi sastanak socijalnih partnera idućeg tjedna, kada će detaljnije razraditi ta stajališta, a potom i početak kolektivnih pregovora.

Komentari (6)
  • ti nemreš podići ni svoj K sa afričkom šljivom nesposobnjakoviću

    29. 1. 2019,   13:44
  • Zdravstvo je milijardu eura u minusu, doktori sami potražuju još 2 milijarde kuna, kronično nam fali liječnika, a vi bi zapošljavali zaštitare u bolnice... niste normalni, toliki trošak za ništa, za situacije koje su ispod razine statističke graške... Opet pogodovanje

    29. 1. 2019,   14:51
  • U ovakve i slične izjave teško da više i fanovi hdz-a mogu vjerovati. Jer ako vjeruju onda im civilizirani život baš ništa ne znači.

    29. 1. 2019,   13:41