Obavijesti

News

Komentari 92

Kujundžić: Žao mi je, ali to je bio kompliment izrečen u šali

Kujundžić: Žao mi je, ali to je bio kompliment izrečen u šali
1

Kujundžić je rekao kako cijeni rad medicinskih sestara te da zna koliko je on važan, ali da ga brine što je njegov kompliment bivšoj kolegici shvaćen kao seksistički ispad

VIDEO

Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić hodajući hodnikom prema ravnatelju KB Dubrava kojeg je posjetio u povodu Svjetskog dana bolesnika.

Kujundžićeva izjava se temelji na seksističkom poimanju žena
Kujundžićeva izjava se temelji na seksističkom poimanju žena

Nakon brojnih osuda zbog sesksitičkog ispada, ministar se u utorak ispričao rekavši kako svim medicinskim sestrama pristupa s uvažavanjem te da cijeni njihov rad.

- Svim medicinskim sestrama pristupam s uvažavanjem i duboko cijenim njihov rad i predanost. Iskreno mi je žao ukoliko se netko osjetio povrijeđen, ali me isto tako kulturološki i sociološki brine ako netko interpretira kao „seksistički ispad“ kolegijalni i prijateljski pozdrav, te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je „mlada i lipa“ i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra. Ja kao liječnik dobro znam koliko je važan i odgovoran posao medicinske sestre i nipošto ne želim da se moje riječi interpretiraju kao potcjenjivački stav prema mojim kolegicama. Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom sam radio u KB Dubrava više od 25 godina, bio neprimjeren - stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Kujundžićeva izjava se temelji na seksističkom poimanju žena'

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je da je primila pritužbe građana i upite medija vezano za komentar ministra zdravstva Milana Kujundžića, javlja Dnevnik.hr.

- Kao i u brojnim ranijim pojedinačnim slučajevima sličnih komentara od strane javnih osoba, pravobraniteljica i ovom prilikom opetovano ponavlja da javne osobe snose posebnu društvenu odgovornost te da moraju voditi računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije velikog dijela javnosti koja bi ovakve izjave mogla uzeti za primjer vlastitih stavova ili ponašanja - poručuje pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Javne osobe su te koje, prije svih ostalih, svojim primjerom moraju promovirati načela ravnopravnosti izbjegavajući spolne stereotipe i seksizam, istaknula je.

- Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, već stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se na taj način ne bi komentirala muška osoba temeljem svoje struke, izjava ministra se temelji na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika - kaže Ljubičić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

5 savjeta za izabrati fakultet:  Izračunajte za što ste stvoreni
KARIJERA

5 savjeta za izabrati fakultet: Izračunajte za što ste stvoreni

Još je manje od tjedan dana ostalo do početka polaganja ispita državne mature. Iako su maturanti već odabrali područja koja ih zanimaju većina njih u dobi od 14 godina nije sigurna kojim poslom se žele baviti u budućnosti

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura
BODOVANJE

Za upis na fakultet zbrajaju se ocjene, natjecanja i matura

Iako bi se nekima sustav bodovanja za upis na fakultet mogao učiniti kompliciran, važno je naglasiti da su osim rezultata ispita iz državne mature velik čimbenik i ocjene u četiri godine srednje škole
Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje
POZIV MATURANTIMA

Obrazovanje je bitno! 24sata želi da se i tvoj glas čuje

24sata poziva maturante da ispune anketu o namjerama studiranja