Obavijesti

News

Komentari 116

Liječnici se pobunili: Pošto je zdravlje, ministre Kujundžiću?

Liječnici se pobunili: Pošto je zdravlje, ministre Kujundžiću?
3

KUJUNDŽIĆEV PLAN: Liječnici i pacijenti strahuju da će zbog novog zakona o zdravstvu domovi zdravlja ostati bez pedijatara, stomatologa i ginekologa

VIDEO

‘Probudimo se već jednom. Punih 25 godina lažu nam o prednostima privatnog zdravstva pred javnim, a istina je upravo obrnuta – javno zdravstvo je humanije, prirodnije, djelotvornije, jeftinije i naprednije. Javno zdravstvo neće nas osiromašiti u slučaju bolesti.’
Ovim riječima javnosti se obraća dr. Dražen Gorjanski, osječki liječnik koji je poznat kao analitičar hrvatskog zdravstva bez dlake na jeziku, a ovaj gotovo dramatični apel uputio je u danima kada je okončana javna rasprava o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Upravo taj novi zakon predviđa privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, a koncipiran je na način da više nigdje nije jasno definirano koje bi liječničke djelatnosti mogle i morale ostati pod krovom domova zdravlja. Tako, primjerice, novi zakon predviđa da pedijatrija može, ali i ne mora više biti sastavni dio domova zdravlja.

'Pacijenti se brinu s razlogom'

Djecu bi, u tom slučaju, preuzimali liječnici obiteljske medicine, a zbog svega su se pedijatri s razlogom pobunili. Pedijatara, naime, ionako kronično nedostaje, a situacija neprestano postaje lošija jer svake godine određeni broj liječnika ove specijalizacije odlazi u mirovinu. Jednako tako, prijedlogom zakona nije definirano ni da u domovima zdravlja moraju biti ginekolozi ili stomatolozi. Dovoljno da se svaki pacijent sa strahom zapita kakva mu je sudbina.
Dr. Gorjanski zbog prijedloga novog Zakona je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću uputio i otvoreno pismo koje je potpisalo više od 350 ljudi, liječnika, ravnatelja domova zdravlja, predstavnika udruga pacijenata...

Pismo otvoreno propituje način privatizacije primarne zdravstvene zaštite koji je predviđen prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prema nacrtu zakona privatne ordinacije u domovima zdravlja neće biti samostalni poduzetnici, nego će imati ugovor s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, troškove poslovanja i dodatno im isplaćivati učinjene usluge. Pored ovog ugovora, ambulanta će moći zarađivati i privatnim poslovanjem. To bi zapravo bili privatnici na državnim jaslama, pa kako nazvati takvu privatizaciju – lažna, podvaljena, uhljebistanska, hrvatska – pita se dr. Dražen Gorjanski sa svojim istomišljenicima dodajući da bi prije ovakve opasne privatizacije građane Hrvatske trebalo pitati slažu li se s njom, budući da su oni stvarni vlasnici javnog zdravstva, a ne država ili Vlada. Pri tome, naglašava dr. Gorjanski, liječnici željni privatizacije ne bi bili zakinuti, jer uvijek mogu osnovati privatnu ambulantu neovisno o HZZO-u te kao i svi ostali privatnici zaplivati poduzetničkim vodama.

'Pitajte građane što misle'

Milan Kujundžić: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta
Milan Kujundžić: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prije ljeta

- Solidarni javni zdravstveni sustav je najdragocjeniji proizvod civilizacije. Nažalost, ruše ga pohlepni lobisti tajkunizacije zbog svog bogaćenja. Ovim prijedlogom zakona ministar bi dobio sva moguća ovlaštenja da kroz niz pravilnika pogoduje upravo ovim lobistima - kaže Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata. Drlje dodaje da su oni koje podržavaju privatizaciju zdravstva javnosti pune glavu uvjeravanjima da se trebamo ugledati na Švedsku ili Poljsku.

- No sada gledano kako te zemlje zaustavljaju privatizaciju jer se pokazala kao iznimno loš potez. U privatizaciji će nastati utrka za učinjenim uslugama radi profita, a moguće je da će se pacijentima zbog toga određivati pregledi ili zahvati koji im realno nisu potrebni. Stomatologiju smo već prije dobrim dijelom privatizirali, i što imamo? Činjenicu da Hrvati imaju najlošije zdravlje zubi u Europi - kaže Drlje.

Doktorica Ines Balint, članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ima drugačije mišljenje. Ona novi zakon vidi kao svjetlu točku u budućnosti zdravstva.

- Nacrt predstavlja konačno uređenje primarne zdravstvene zaštite i završetak reforme stare 20 godina. Pacijenti će dobiti kvalitetniju uslugu, a mi ćemo raditi na mnogo bolji način – rekla je dr. Ines Balint kad je nacrt zakona krenuo u javnu raspravu.

Zdravlje za dubok džep

Liječnici primarne zdravstvene zaštite kao prednost prijedloga novog zakona ističu mogućnost da rade do 70 godine života te da će u ordinaciji obiteljske medicine moći zaposliti još jednog liječnika. Bolnički liječnici i djelatnici hitne nisu zadovoljni prijedlogom zakona koji predviđen sustav nagrađivanja liječnika, ali nije jasno po kojem ključu.

'Ministre, zašto nam ne date raditi i tjerate nas iz zemlje?'
'Ministre, zašto nam ne date raditi i tjerate nas iz zemlje?'

Ministatar zdravstva Milan Kujundžić nada se da ovaj prijedog zakona biti usvojen prije ljeta te uvjerava građane da će donijeti korist pacijentima i liječnicima. Dodaje da je zdravstvo privatizirano prije 20 godina.
U to nije uvjerio kolegu liječnika Miranda Mrsića.

- Umjesto da počne rješavati nagomilane probleme ministar je pokrenuo privatizaciju primarne zdravstvene zaštite. To znači da će liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postati primarno poslodavci, a tek onda liječnici. Domovi zdravlja kao centri prevencije i primarne zaštite prema ovom prijedlogu nestaju. Temeljno ljudsko pravo na zdravlje građana postaje ugroženo. Zdravlje postaje privilegij bogatih - upozorava bivši ministar i bivši član SDP-a Mirando Mrsić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"