Obavijesti

News

Komentari 81

Poziv Kujundžiću: Izliječimo zdravstvo od mita i korupcije

Poziv Kujundžiću: Izliječimo zdravstvo od mita i korupcije
1

Ministarstvo potiče građane da prijave takve slučajeve kako bi ih sankcionirali i prevenirali, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Pozvao je sve da prijave korupciju u zdravstvu

VIDEO

Online anketa koju je provela Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata pokazuje da je još 22 ljudi dalo novac splitskom kardiokirurgu koji je nedavno uhićen i osumnjičen zbog primanja mita.

Podsjetimo, splitskoga kirurga istražuje Uskok nakon istupa Ljubice Adžaip, koja je snimala razgovore s navedenim liječnikom i kojem je za operaciju sad pokojnog supruga Ivice dala 3000 eura. U online anketi deset prijava je stiglo za zagrebačkog, a tri za drugog splitskog liječnika.

Dobivali do 6000 eura: Splitski liječnik je 22 puta primio mito?
Dobivali do 6000 eura: Splitski liječnik je 22 puta primio mito?

Prijavljena su i dva liječnika koji su političari te medicinski tehničar koji je uzimao novac za liječnika. U anketi se spominje još 37 liječnika za koje je stigla po jedna prijava građana. Ukupno se navodi 42 liječnika. Prema podacima iz ankete, u prosjeku su građani za mito liječnicima davali 3000 eura, a maksimalni navedeni iznos je 6000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nekolicina prijava odnosi se na liječnike koji više nisu živi, a to govori da problem korupcije u zdravstvu u Hrvatskoj postoji godinama. Udruga će sve prikupljene podatke proslijediti nadležnim tijelima na daljnju istragu.

Inspekcija o mitu u KBC Split: 'Bilo je propusta u liječenju'
Inspekcija o mitu u KBC Split: 'Bilo je propusta u liječenju'

- Trebalo bi razlikovati uzimanje mita kad je liječnik savjesno liječio pacijenta, a eventualno se više posvetio onom tko je platio, od onoga koji je odbio liječiti i moguće uzrokovao smrt pacijenta zbog nesavjesnog liječenja – kažu u udruzi.

- Mito i korupcija su veliko zlo, posebno u zdravstvu. Ministarstvo potiče da se prijave takvi slučajevi kako bi ih se sankcioniralo i preveniralo - rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Važno je da pacijenti znaju da ih netko štiti i da imaju gdje prijaviti nesavjesna ponašanja bez straha od posljedica. Strah ne smije biti razlog da se korupcija prešućuje, a ona se više ne smije ponavljati, poručuju iz udruge koja će uskoro predstaviti svoj antikorupcijski projekt.

Udruga će postati mjesto gdje će svi moći prijaviti korupciju u zdravstvenom sustavu. Tražit će suradnju s policijom i mjerodavnim tijelima.

Većina se treba suprotstaviti

Ovo je prvi put u Hrvatskoj da će građani na jednome mjestu moći prijaviti sve informacije, a korumpirani pružatelji zdravstvenih usluga, kažu, vjerojatno će odustati od svojih namjera ako znaju da ih pacijenti imaju gdje prijaviti. Predsjednik antikorupcijskog vijeća i član saborskog odbora za zdravstvo Željko Jovanović iznenađen je rezultatima ankete te napominje kako brojke pokazuju da je problem puno veći nego što se do sada mislilo.

Problemi su liste čekanja

- Nema dileme da korumpirani liječnici postoje, ali većina je ipak časna i odgovorna. Upravo zbog toga smatram da se zdravstveni radnici trebaju suprotstaviti toj manjini. Javna je tajna tko u kojoj bolnici prima mito, ali i liječnici ne smiju dopustiti da manjina baca ljagu na cijelu profesiju - kaže Jovanović.

Uhićen liječnik iz Splita: Uzeo je mito za operaciju pacijenta?
Uhićen liječnik iz Splita: Uzeo je mito za operaciju pacijenta?

Napominje da svaka korupcija uništava društvo, ali i da je ona u zdravstvu posebno strašna jer ugrožava ljudske živote. Smatra da su najveći problem korupcije u zdravstvu duge liste čekanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

- Što su liste čekanja duže, to je potencijalno veći i rizik od korupcije. Moramo imati transparentno objavljene liste čekanja i time smanjiti opasnost od korupcije - predlaže Jovanović.

Udruga za promicanje prava pacijenata

Poziva sve liječnike da se suprotstave korupciji jer je to, kaže, najbrži put da se ona smanji. Napomenuo je i da je antikorupcijsko vijeće imalo više sjednica posvećenih korupciji u zdravstvu. Zaključak je bio da korupcije ima, ali da je percepcija puno prisutnija nego stvarna korupcija što, ističe, brojke iz ankete demantiraju. 

I bivši ministar zdravstva Darko Milinović uvjeren je da većina liječnika i medicinskih sestara pošteno radi svoj posao na korist pacijenata.

'Uzeti mito je neoprostivo'

- No u svakom žitu ima kukolja pa imamo i ovakve slučajeve. Uzeti i jednu kunu kako biste nekome spasili život je nepojmljivo i neoprostivo. Sramota je koristiti položaj za financijsku korist, a u pitanju su ljudski životi. Svakom normalnom to ne može pasti na pamet - poručio je Milinović, koji je bio ministar u vladi Ive Sanadera, a potom i Jadranke Kosor.

Poziva institucije da ovu anketu ozbiljno razmotre i pomognu skinuti ljagu s većine zdravstvenih radnika, a uvjeren je da će i Ministarstvo zdravstva zaštititi ljude. Bivši ministar zdravstva Dario Nakić oštro osuđuje svaku korupciju u zdravstvenom sustavu, ali napominje da su oni koji traže ili primaju mito manjina. Naveo je da u Hrvatskoj imamo 14.000 liječnika.

- Ovi pojedinačni slučajevi bacaju ružnu sliku na cijelu profesiju. Mi se kao struka moramo žestoko boriti i borimo se protiv toga, ali to je zadaća i cijeloga društva - izjavio je Nakić.

I on građane moli da prijavljuju takve slučajeve jer ih je potrebno izolirati kako bi se zdravstveni sustav očistio do kraja.

- Ti pojedinci sramote sustav - poručio je bivši ministar u vladi Tihomira Oreškovića. Nakić navodi da se kao ministar, ali i ravnatelj zadarske bolnice s problemom korupcije nije susretao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag