Obavijesti

News

Komentari 59

'Kujundžićeve izjave pokazuju nebrigu prema bolesnicima...'

'Kujundžićeve izjave pokazuju nebrigu prema bolesnicima...'
1

Ministar Kujundžić iz dana u dan niže nove 'bisere', pokazujući tako svoju nesposobnost i manjak empatije, poručuje stranka Pametno i poziva građane da mu iskažu nepovjerenje

VIDEO

Povlačenje Hrvatske iz kandidature za Europsku agenciju za lijekove, na sam dan odlučivanja, javna je blamaža Vlade RH. Nažalost, ni prva ni posljednja. Ako kriteriji nisu bili pravedni ili transparentni, oni su se odnosili na sve zemlje, pa je povlačenje kandidature i pozivanje na te iste kriterije samo smiješno zavaravanje hrvatske javnosti, kažu u stranci Pametno.

Svi smo, ističu, bili svjedoci vrlo loše prezentacije Hrvatske, od strane zagrebačkog gradonačelnika Bandića i ministra Kujundžića, koja je više bila turističko promotivni spot, a ne stručna ekspertiza. Ne seli Agencija u zemlju koja je turistički atraktivna već u zemlju koja organizacijski, pravno i institucionalno može podržati njihov rad. 

- Ministar Kujundžić iz dana u dan niže nove 'bisere', pokazujući tako svoju nesposobnost i manjak empatije. U Briselu, hrvatski ministar zdravstva, predstavljajući kandidaturu za novu lokaciju Agencije, unatoč našem dugogodišnjem iskustvu u Agenciji za lijekove i medicinskim proizvodima i ekspertnom znanju, ništa od toga nije adekvatno istaknuo. A osjećaj da upravlja sektorom o kojem doslovno ovise životi naših sugrađana, jednostavno nema – kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno i dodaje:

- Izjava kako nitko nije dovoljno bogat da liječi svu djecu je skandalozna u više dimenzija. To je odraz neznanja i nebrige u javnoj komunikaciji prema bolesnicima, posebno djeci. Ne imati za bolesnu djecu, a imati za financiranje malih političkih općina, iritantno je i neprihvatljivo. Imati novca za borbene avione, a ne imati za zdravlje stanovnika zemlje rezultat je loših politika koje zastupa ova Vlada, a ministru ovo nije prva takva izjava.

U javnim nastupima ministar je više puta ponovio kako nedostaje novca koje je država dužna dati zdravstvenom sustavu. Nikada do sada nije spomenuo kako, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, pravo na liječenje imaju svi građani ove zemlje i na koji način može tu zakonsku obvezu pravedno primijeniti na sve građane. Nikada nije spomenuo da zdravstveni sustav mora biti fiskalno održiv, kao i svaki javni sustav, te je stoga njegova dužnost ponuditi rješenja kako to postići. Umjesto ponude rješenja, navode u Pametno, on izjavljuje kako je zdravstveni sustav odličan, a da je na državi i građanima da ga financiraju bez obzira je li racionalno postavljen, je li troškovno učinkovit, bez obzira kakvi su ishodi liječenja i koliko su pacijenti njime zadovoljni. Dakle, ministar traži više novca, a pritom ne nudi bolji pristup zdravstvenim uslugama, uspješnije liječenje ili racionalnije izdatke.  U svim razvijenim zemljama, bez obzira na visinu zdravstvenih izdataka, za svaku jedinicu uloženog novca mjere se ishodi odnosno koliko je zadovoljena potreba građana za zdravstvenom skrbi. Polazi se od pacijenta umjesto od zdravstvene administracije, a ministar Kujundžić olako to zamjenjuje.

- Ne postoji proračun koji može financirati sve zdravstvene potrebe građana, ali može financirati troškovno učinkovite zdravstvene usluge, za ostvarenje najviše zdravstvene koristi za najveći broj pacijenata. Ministar ne zna ili ne razumije da je zdravstveni budžet uvijek ograničen i da se ne može financirati zdravstveni sustav bez praćenja ishoda liječenja i primjene troškovne učinkovitosti, zbog čega bi mu građani, kao odgovorni korisnici zdravstvenog sustava, trebali iskazati nepovjerenje – zaključila je Vehovec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa