Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo: Ima 7 dana

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Elektronskom komunikacijom od 19. travnja kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 - brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem, navodi se na Zagrebačkoj burzi

Tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradu u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima, izvijestili su u utorak iz Uljanika. Riječ je o iznosu od 920 milijuna kuna, piše Novi list.

Elektronskom komunikacijom od 19. travnja kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 - brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem, navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.

KUVAJTSKI NARUČITELJI Uljaniku su otkazali gradnju broda za prijevoz žive stoke

Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između Uljanika d.d. i Dredging and Maritime Management SA iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul.

- Nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika, kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate - ističe se.

EKSKLUZIVNO Radnici bez plaće, a bivši gazde Uljanika kupili luksuzne jahte...

Također se navodi da je sukladno ugovoru o gradnji broda, 'Uljanik dužan kupcu u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima'.

Zainteresirane strane, kako se ističe, i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik.

NEZAKONITOSTI? Uljanik Plovidba pod istragom zbog poslovanja s 3. majem

To još uvijek ne znači da je kupac odustao od preuzimanja jaružala, no prema svemu sudeći to će se dogoditi nakon izvjesnog proglašenja stečaja.

Naime, koliko god za državu bila loša vijest o naplati 920 milijuna kuna državnih jamstava, ostanak jaružala u Puli mogla bi biti prilika za nastavak brodograđevne djelatnosti i nakon stečaja, piše Novi list.

 

 

Komentari (15)
  • Pa ta brodogradilišta su grobari Hrvatske. Ma kakav HDZ, SDP, Mamići, Horvatinčići i ostale nakarade, to su male bubice naspram Uljanika, Prvog Maja..Milijarde i milijarde su otišle u nepovrat i još odlaze. Ovo je svjetski presedan. Ovaj državni apsurd sigurno ulazi u svjetske anale političke gluposti, idiotizma i mega krađe, lopovluka i sramote jednog naroda. Neka nam Bog pomogne.

    23. 4. 2019,   11:42
  • Koliko sam upoznat sa situacijom kompanija Jan de Nul ce potrazivati obeestecenje za gubitke koji su nastali usljed raskida ugovora svojeg partnera dakle klijenta koji je dugorocno ugovorio brod za najam projekta sto ce iznositi cifru od stotine miliona USD

    23. 4. 2019,   11:30
  • a ovo je izgleda tek pocetak

    23. 4. 2019,   11:44