Obavijesti

News

Komentari 124

Kupujemo više rumunjske robe nego smo im u stanju prodati

Rumunji su nas ove godine pretekli po standardu, pa smo osim Bugara najsiromašnija zemlja EU. Iz Rumunjske smo u prvih pola godine uvezli 86 milijuna eura robe, a izvezli smo im 71,6 milijuna eura

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putuje u službeni posjet Rumunjskoj, a i HGK će kroz specijaliziran forum u Bukureštu u utorak pokušati pojačati gospodarsku suradnju dvije zemlje. Rumunji velikim koracima grabe u svom gospodarskom razvoju, pa su tako pretekli Hrvatsku ove godine po standardu i razvoju. Službeno je sada Hrvatska pretposljednja zemlja EU, a od nas su siromašniji još samo Bugari. Od Rumunja više kupujemo nego uspijevamo izvesti u tu zemlju sa 20 milijuna stanovnika koja je ogromno tržište za zapadnoeuropske zemlje.

- Iako se prema razvijenosti nalazi na začelju među članicama EU, gospodarstvo Rumunjske u stalnome je porastu. Gledajući rast BDP-a u 2016. godini, Rumunjska se nalazi među top pet zemalja EU s rastom od 4,8 posto - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović dodajući da unatoč odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na zadovoljavajućoj razini, stoga moguću suradnju vidi u području energetike, prometne infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, brodogradnje, vojne i automobilske industrije te turizma.

Predsjednik HGK naglasio je da Hrvatska i Rumunjska trenutno ostvaruju relativno visoke stope rasta i lagano se približavaju prosjeku EU te da svoj rast znatno temelje na robnom izvozu, zbog čega je poželjno i daljnje povećavanje međusobne robne razmjene.

- U prvih šest mjeseci 2017. ukupna robna razmjena iznosila je 157,3 mil. eura što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. Izvoz u Rumunjsku je veći za gotovo 35 posto i iznosio je 71,6 mil. eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 mil. eura što je za 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lani - kazao je Burilović.

Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje robne razmjene te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije. U sklopu foruma, na kojemu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki, bit će organizirani međusobni sastanci na kojima će od hrvatskih tvrtki prisustvovati  AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar, IGH te mnoge druge tvrtke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava