Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kurdi: SAD nam je zabio nož u leđa, idemo u savez s Assadom

None Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 10

Kurdski borci pristali su pogranične gradove predati vlastima u Damasku u dogovoru kojem je posredovala Rusija

Kurdske snage u Siriji ušle su u dogovor s vladom Bashara al-Assada te su područje uzduž granice predali sirijskoj vojsci u posljednjem pokušaju da zaustave turske napade, prenosi Independent

Kurdske 'Sirijske demokratske snage', jedan od ključnih saveznika zapada u borbi protiv ISIL-a, objavila je da će duž granice s Turskom postaviti vojsku kako bi 'odvratile ovu agresiju i oslobodile područja na koje je ušla turska vojska i njeni plaćenici'.

Dogovor s Assadom postignut je nakon višednevne turske ofenzive u kojoj je dosad poginulo više od 60 civila te koja je raširila strah od etničkog čišćenja. 

TRAGEDIJA ZA TRAGEDIJOM Dok Turci bombardiraju Kurde, ISIL-ovci su pobjegli iz zatvora

Turske snage potpomognute sirijskim pobunjenicima uz granicu su zauzele dva grada. General Mazloum Kobani Abdi akciju je opisao kao 'egzistencijalnu prijetnju' za opstanak sirijskih Kurda.  

Njihovim sporazumom s Assadom najvjerojatnije je gotov višegodišnji eksperiment kurdske autonomije u Siriji, piše Independent

Turska je dugo planirala i priželjkivala napad na kurdske snage koje smatra terorističkom organizacijom, unatoč njihovoj ključnoj ulozi u borbi protiv ISIL-a. Ankara objašnjava da su u napad krenuli kako bi osigurali 'sigurno zonu' duž granice sa Sirijom. 

Činjenica je pak da su Kurdi bili ključan saveznik SAD-a, a prisutnost američkih snaga u Siriji bila je smetnja turskom planu. Zato je i Kurde, ali i zapadni svijet šokirala vijest da Donald Trump neće stajati na putu turskoj ofenzivi. 

Explosion and smoke are seen over the Syrian town of Ras al-Ain as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar ZAPAD DOGOVARA STRATEGIJU I američke snage u Siriji bile na meti udara s turskih položaja

Kurdi su taj potez SAD-a ocijenili kao 'zabijanje noža u leđa'. 

Kurdi su sad pak u savez sa Sirijom ušli uz ogroman rizik. Oni su u toj zemlji, naime, desetljećima trpjeli represiju i diskriminaciju. Građanski rat u Siriji dao im je priliku da se izbore za određene slobode, a taj bi napredak sada mogao biti poništen. 

Donald Trump je svojom politikom prema Siriji, Kurdima i Turskoj, smatraju brojni stručnjaci, omogućio rast ruskog utjecaja ne samo na području Sirije, već i na Tursku koja je članica NATO-a, a čiju ofenzivu sad osuđuju ostale članice NATO-a. 

U isto vrijeme, turske napade za bijeg na slobodu iskoristili su neki članovi ISIL-a. 

Komentari (11)
  • S.A.D.! Kukavice, izdajnici i nasilnici. Ja ne znam zašto i dalje trpimo njihova sra**a

    14. 10. 2019,   11:19
  • Putin Erdogan i Assad su ovo odigrali VRHUNSKI!! Svaka čast kapa do poda!! Koja kajla amerima ejj

    14. 10. 2019,   13:01
  • sad-ostavio kurde na cijedilu-to je za amere normalno-vijetnamski rat su zapocelii na kraju su vjetnamce ostavili na cijedilu

    14. 10. 2019,   18:01