Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kurdi se mogu predati ili ćemo ih natjerati da nas ne ometaju'

None Foto: U.S. ARMY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa"

Turske snage imaju namjeru "uskoro" prijeći sirijsku granicu, rekao je pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u srijedu, nakon nenadane najave Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz sirijskog područja blizu turske granice.

U tvitu, direktor za komunikacije turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je da se kurdske snage mogu ili predati ili će ih Ankara "natjerati da prestanu ometati" tursku borbu protiv džihadista Islamske države.

United States President Donald J. Trump Departure 'IZBRISAT ĆEMO IM GOSPODARSTVO' Trump tvitom prijetio Turskoj: 'Prijetnje nas neće uplašiti'

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.

Trump je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije.

- Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce - napisao je u tvitu. "Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima", dodao je.

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju. 

Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Američko povlačenje iz regije moglo bi ostaviti snage pod vodstvom Kurda na milost i nemilost napada turskih oružanih snaga.

Komentari (47)
  • Evo vam pravo lice Trumpa, psihopat koji nakon što dobije što želi će vas sigurno izdat. Pitanje je tko će biti slijedeća b*d*la koja će vjerovat SAD-u.

    9. 10. 2019,   09:53
  • kaj nije to inace za amere"standardni operativni postupak". zakuhas, uvuces lokalce da se pograbe a onda lepo"zdimis niz sokak". novija povjest je pokazala da je tesko narodu ciji su oni"saveznik"

    9. 10. 2019,   10:55
  • A šta je tu novo? Amer to rade konstantno osim da tamo Kod Kurda ima nafte. Tako je od Osame, preko Saddama itd. Što je najgore oni nas sve uvjere da je to dobro.Cijeli sviet se spominje njihovih nebodera a ima toliko tragedija koje nitko ne spominje. Tako moji Kurdi ništa novo.

    9. 10. 2019,   11:55