Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kurz ne odbacuje ponovno koaliranje s krajnjom desnicom

None Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kurz priprema kampanju za parlamentarne izbore 29. rujna, nakon što mu je vlada pala u svibnju zbog korupcijskog skandala potpredsjednika vlade Heinza-Christiana Strachea iz FPÖ-a

Čelnik austrijskih konzervativaca Sebastian Kurz ne odbacuje ponovno koaliranje s krajnjom desnicom ako ponovno postane kancelar, no u utorak je naglasio kako neće ponovno dopustiti da ta opcija kontrolira ministarstvo unutarnjih poslova. 

Kurz priprema kampanju za parlamentarne izbore 29. rujna, nakon što mu je vlada pala u svibnju zbog korupcijskog skandala potpredsjednika vlade Heinza-Christiana Strachea iz Slobodarske stranke (FPÖ), njegovog koalicijskog partnera

Strache je podnio ostavku nakon što su mediji objavili tajnu snimku s večere 2017. na Ibizi, gdje je upoznao ženu koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha. Na snimci joj nudi prednost pri dodjeli državnih ugovora. Kurz je dan nakon njegove ostavke raspustio vladajuću koaliciju. 

"Ne odbacujem nijednu varijantu koalicije" s bilo kojom strankom, kazao je Kurz u utorak navečer za televiziju ÖRF. 

No taj je bivši kancelar, koji uvjerljivo vodi u anketama, istaknuo kako ministarstvo unutarnjih poslova više ne može ići FPÖ-u te je dodao kako planira da ono bude pod kontrolom njegove stranke. 

Kurzova najava mogla bi otežati novu koaliciju tih stranaka jer se FPÖ ponosio time što kontrolira ministarstvo zaduženo za sigurnosna pitanja i migracije. 

 

Komentari (5)
  • BRAVO Salvini , Orban , Kurtz i LePen jedini ste svjetlost i budućnost Europe !!

    31. 7. 2019,   09:32
  • Kurz, od mene podrška.

    31. 7. 2019,   11:06
  • Dobar primjer nasim politicarima. To je konzervativna desnica, a ne HDZ

    31. 7. 2019,   08:22