Obavijesti

News

Komentari 138

'Kuščević je na odlasku, ako je pametan sam će dati ostavku'

'Kuščević je na odlasku, ako je pametan sam će dati ostavku'

U HDZ-u kažu da Kuščević, ovako opterećen, ne može ostati ni politički tajnik HDZ-a. Sugovornici ne vjeruju da će premijer Plenković ići na širu rekonstrukciju Vlade jer bi za Andreja Plenkovića to bio prevelik rizik.

VIDEO

Ministar Lovro Kuščević da je pametan dao bi ostavku, kao što je to učinila Martina Dalić, koja je veći stručnjak od njega. Bude li tvrdoglav, premijer Plenković neće imati drugog izbora nego ga smijeniti. Lovro Kuščević je definitivno na odlasku, kaže sugovornik iz HDZ-a. 

- Postao je prevelik teret premijeru, HDZ-u, a i na terenu je percepcija takva da ne može ostati. Ovako opterećen ne može ostati ni politički tajnik HDZ-a i ta situacija neće biti laka za premijera - kaže sugovornik iz vladajuće stranke. 

Ne vjeruje da će se ići na širu rekonstrukciju Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Izvor iz HDZ-a: Kuščević mora otići iz Vlade, prevelik je uteg
Izvor iz HDZ-a: Kuščević mora otići iz Vlade, prevelik je uteg

- Za premijera je prevelik rizik vratiti te ljude u Sabor i držati ih pod kontrolom. U tom slučaju može imati ozbiljan problem s njima ako odlazak iz Vlade ne dogovori na kolegijalan stranački način - kaže sugovornik.

HDZ-ovci vjeruju da će se ovo pitanje raščistiti po povratku premijera u zemlju i koalicijskog sastanka. Jasno je da se HDZ-ovci, ali ni Vlada  ne mogu dovesti u situaciju da brane ministra Kuščevića u Saboru kada na dnevni red dođe oporbena inicijativa za opoziv ministra. Vjeruju da će situaciju raspetljati sam premijer po povratku u zemlju i na sastanku s koalicijskim partnerima. Dobar dio HDZ-ovaca smatra da im Kuščević treba sve vrlo detaljno objasniti i napominju kako ova situacija nije ni malo ugodna za vladajuću stranku.

'Vjerujem da će do kraja tjedna smjena Kuščevića biti riješena'
'Vjerujem da će do kraja tjedna smjena Kuščevića biti riješena'

- Ako nema zakonske odgovornosti, postoji i ona moralna o kojoj bi se dalo razgovarati, da li je trebao sve to raditi tako kako je. Ali nemam detalje i zato što prije moramo sjesti i riješiti to na stranačkim tijelima - naglašava sugovornik iz vladajuće stranke.
U HNS-u koji je prvi od partnera HDZ-a otvorio pitanje odlaska Kuščevića, koalicijski sastanak očekuju što je moguće prije. 

- Mi nismo kao neki koji bi glasali protiv ministra i očekivali da bi bili i dalje u Vladi, poručio je Stjepan Čuraj (HNS) na pitanje hoće li u Saboru glasati za SDP-ovu inicijativu opoziva ministra uprave Lovre Kuščevića, ako se to pitanje ne riješi prije nego ta točka dođe na dnevni red Sabora. 

- Ne vjerujem da će do toga doći. Duboko vjerujem da će premijer donijeti najbolju moguću odluku i da će zdrav razum prevladati - kazao je Čuraj. Podsjetimo, HNS-ovci traže odlazak ministra Kuščevića iz Vlade, a očekuju da će se sastanak koalicijskih partnera biti ovaj tjedan odnosno nakon što se primjer Andrej Plenković vrati iz Bruxellesa. 

- Očekujemo sastanak što je prije moguće - poručio je Čuraj.

Bandić 'bez komentara' na sve zahtjeve za smjenu Kuščevića
Bandić 'bez komentara' na sve zahtjeve za smjenu Kuščevića

I njegov stranački kolega Milorad Batinić očekuje da u Saboru neće doći do glasanja o SDP-ovoj inicijativi za opoziv Kuščevića. 

- Mislim da će biti razboritosti, mudrosti i da će donijeti odluku da ministar ne bude teret Vladi i koalicijskim partnerima - kazao je. 

Na pitanje hoće li, u slučaju da ne bude mudrosti, glasati za SDP-ovu inicijativu, uzvratio je: 

- Taj scenarij nije u našim planovima - poručio je Batinić. 

U HNS-u su stava da je pitanje šire rekonstrukcije Vlade pitanje za premijera. Branko Hrg (HDS) smatra  da j najbolje da ministar sam procijeni što je najbolje za njega, koaliciju i za državu. 

- Imamo pozitivne učinke ove Vlade, od BDP-a, brija zaposlenih i pada nezaposlenih. Slučaj ministra baca sjenu na ukupnu priču. Uvjeren dam da će ministar znati procijeniti i riješiti agoniju - poručio je Hrg. 

Grabar-Kitarović: U raspravu o Kuščeviću neću se uključivati!
Grabar-Kitarović: U raspravu o Kuščeviću neću se uključivati!

Nije želio nagađati što će biti ako ministar odbije sam dati ostavku, a poručio je kako treba pustiti da se premijer vrati i sam kaže svoj sud. No Hrg smatra da postupak koalicijskog partnera HNS-a nije korektan. Stava je da su cijelu priču trebali iskomunicirati na koalicijskom sastanku, a ne preko medija. Podsjeća i da je nedavno premijer stao iza ministrice obrazovanja Blaženke Divjak čiju je smjenu tražio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Hrg ne vjeruje u uspjeh SDP-ove inicijative, te podsjeća kako su posljednje tri godine sve njihove inicijative propale. I Hrg je stava da je pitanje rekonstrukcije pitanje za premijera. 

- Redovni koalicijski sastanak trebao bi biti prije ustavne stanke u radu Sabora. Hoće li to biti ovaj ili početkom idućeg tjedna nije presudno ni bitno. Ništa se neće bitno dogoditi. Mnoge stvari mogle bi nakon toga bi biti kristalno jasnije - poručio je. 

Iako je za odlazak ministra Kuščevića, Darinko Kosor (HSLS) poručuje kako neće podržati tu inicijativu oporbe. 

- Članovi većine nigdje u svijetu ne glasaju za zahtjeve oporbe. Mi unutar vladajuće većine ćemo sami na koalicijskim sastancima rješavati takva pitanja. HSLS misli da ministar Kuščević treba otići, ali tu odluku treba donijeti predsjednik Vlade. Na nama kao partnerima je da na argumentiranim razgovorima do toga dođemo. Sigurno ne glasanjem na inicijativu SDP-a - kaže Kosor. 

Na pitanje što će ako Plenković ne smjeni Kuščevića, Kosor nije želio odgovoriti. 

- To sad ne mogu i ne želim odgovoriti zato što prvo treba iscrpiti sve druge mjere - kaže Kosor. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...