Obavijesti

News

Komentari 2

Kuščević je najavio ukidanje dužnosti pomoćnika ministra

Kuščević je najavio ukidanje dužnosti pomoćnika ministra
1

To znači da će jedno ministarstvo imati samo jednog političara - to će biti ministar, a službenici će imati kontinuitet i biti neovisni o politici, kaže Kuščević

VIDEO

Ministar uprave Lovro Kušćević najavio je u četvrtak ukidanje dužnosti pomoćnika ministara te se zauzeo za depolitizaciju javne uprave, kako bi postala učinkovitija i na usluzi građanima.

- Do kraja godine donijet ćemo zakon po kojem će prestati postojati dužnost pomoćnika ministra, a na čelu uprava će biti ravnatelji kao službenici, a ne kao dužnosnici - rekao je Kuščević sudjelujući u radu 12. Hrvatsko-francuskih upravno-pravnih dana.

To znači da će jedno ministarstvo imati samo jednog političara - to će biti ministar, a službenici će imati kontinuitet i biti neovisni o politici, kaže Kuščević dodajući kako će to biti doprinos depolitizaciji javne uprave.

- Što se tiče obrazovanja, imamo program kojem je cilj propisati koje kompetencije, radna iskustva i znanja mora imati službenik, a u tom programu je i dio koji se odnosi na edukaciju - kazao je.

Cilj je stvoriti učinkovitu javnu upravo, pa Ministarstvo uprave provodi 15 projekta vrijednih više od 800 milijuna kuna kojima se želi podići kvalitetu kroz digitalizaciju i decentralizaciju procesa.

- Imamo veliki broj službenika, što državnih što javnih, više od 250.000 tisuća, a to je ogroman potencijal kojeg trebamo i možemo upregnuti u razvoj Hrvatske - poručio je Kuščević.

Uspostavom moderne uprave također će se nastojati iskorijeniti korupciju i potaknuti razvoj demokratske političke kulture, rekao je Kuščević i zajamčio da će se od iduće godine državni ispiti moći polagati u gradovima diljem Hrvatske, a ne samo u Zagrebu.

Francuska veleposlanica Corinne Meunier ocijenila je kako je tradicionalno održavanje Hrvatsko-francuskih upravno-pravnih dana dokaz institucionalne suradnje dviju zemalja. "Ti susreti pridonose modernizaciji hrvatske javne uprave i sudstva u smislu europskih standarda," kazala je Meunier.

Najavila je da će francusko veleposlanstvo podupirati predsjedanje Hrvatske Europskom unijom (2020. godine) jer će to predsjedanje biti u ključnom razdoblju za EU, kada će trebati upravljati procesom Brexita.

Zamjenica predsjednika Visokog upravnog suda Sanja Otočan istaknula je kako je za razvoj upravnog sudstva od iznimne važnosti suradnja s pravnom znanošću, tj. pravnim fakultetima u Hrvatskoj, što Visoki upravni sud već čini,

Sudac Ustavnog suda Mario Jelušić napomenuo je da je upravno pravo često u podlozi tužbi koje građani upućuju Ustavnom sudu, nakon što prođu čitav proceduralni put pred upravnim tijelima prvog i drugog stupnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.