Obavijesti

News

Komentari 336

Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...

Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...
3

Nevjerojatno je da jedan Bračanin u kući drži Pavelićevu fotografiju. Talijanski fašisti, Pavelićevi saveznici, na Brač su stigli na proljeće 1941. godine i baš su u Nerežišćima uspostavili jedan od logora

VIDEO

Vila koju je Lovro Kuščević izgradio u Nerežišćima na Braču, koja se u knjigama vodi kao pašnjak i koju 11 godina nije upisana u katastar gotovo je cijelo ljeto rasprodana. Sad se otkrilo kako je u njoj portret ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Tjedan dana tamo stoji 16.391 kunu što znači da dan u prosjeku stoji 2340 kuna. Vila je peterosobna, a ima opremu za fitness, vanjski bazen, roštilj, perilicu posuđa, mikrovalnu, a uz sve to i pogled na more.

Slika ustaškog poglavnika je iznad kuhinjskog kamina.

U Nerežišćima bio logor, a on ima Pavelićev portret

Posve je nevjerojatno i odraz apsolutnog neznanja da jedan Bračanin drži u kući Pavelićevu fotografiju. Premda je Brač Rimskim ugovorima najprije pripao NDH, na otok su 17. travnja 1941. godine ušli Pavelićevi talijanski saveznici.

Na otoku su uspostavili nekoliko manjih logora u Sumartinu, Postiri, Milni i, pazite sad - u Nerežišćima.

Najveći talijanski logor bio je Kampor na Rabu kroz koji je prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1.200 malodobne djece.

U logoru je za vrijeme 14 mjeseci, koliko je postojao, po statističkim procjenama umrlo oko 4.500 ljudi. Umirali su od gladi i bolesti u krajnje neljudskim uvjetima.

Pavelićevi saveznici su to činili perfidno jer nisu ubijali na klasičan način već izgladnjivanjem odnosno uštedom na hrani i neljudskim uvjetima smještaja u šatorima. Logor je oslobođen 11. rujna 1943. godine.

Policija mu upala u kuću

Mjecec dana nakon što je izašao iz vlade, policajci su upali u kuću Lovre Kuščevića na Braču tražeći dokaze o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta. Problemi za Kuščevića počeli su kad je otkriveno da 11 godina nije kuću upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak, a zatim su se nanizale nekretninske afere. Najozbiljnija se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24sata. 

Nakon što policija prikupi sve informacije, odlučit će hoće li protiv Kuščevića i ostalih koje istražuje podnijeti kaznenu prijavu ili će sve podatke dostaviti USKOK-u da odluči.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:56
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 336
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a