Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kuščević turistima iznajmljivao vilu s Pavelićevim portretom...

None Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/Booking 3

Nevjerojatno je da jedan Bračanin u kući drži Pavelićevu fotografiju. Talijanski fašisti, Pavelićevi saveznici, na Brač su stigli na proljeće 1941. godine i baš su u Nerežišćima uspostavili jedan od logora

Vila koju je Lovro Kuščević izgradio u Nerežišćima na Braču, koja se u knjigama vodi kao pašnjak i koju 11 godina nije upisana u katastar gotovo je cijelo ljeto rasprodana. Sad se otkrilo kako je u njoj portret ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Tjedan dana tamo stoji 16.391 kunu što znači da dan u prosjeku stoji 2340 kuna. Vila je peterosobna, a ima opremu za fitness, vanjski bazen, roštilj, perilicu posuđa, mikrovalnu, a uz sve to i pogled na more.

Slika ustaškog poglavnika je iznad kuhinjskog kamina.

U Nerežišćima bio logor, a on ima Pavelićev portret

Posve je nevjerojatno i odraz apsolutnog neznanja da jedan Bračanin drži u kući Pavelićevu fotografiju. Premda je Brač Rimskim ugovorima najprije pripao NDH, na otok su 17. travnja 1941. godine ušli Pavelićevi talijanski saveznici.

Na otoku su uspostavili nekoliko manjih logora u Sumartinu, Postiri, Milni i, pazite sad - u Nerežišćima.

Najveći talijanski logor bio je Kampor na Rabu kroz koji je prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1.200 malodobne djece.

U logoru je za vrijeme 14 mjeseci, koliko je postojao, po statističkim procjenama umrlo oko 4.500 ljudi. Umirali su od gladi i bolesti u krajnje neljudskim uvjetima.

Pavelićevi saveznici su to činili perfidno jer nisu ubijali na klasičan način već izgladnjivanjem odnosno uštedom na hrani i neljudskim uvjetima smještaja u šatorima. Logor je oslobođen 11. rujna 1943. godine.

Policija mu upala u kuću

Mjecec dana nakon što je izašao iz vlade, policajci su upali u kuću Lovre Kuščevića na Braču tražeći dokaze o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta. Problemi za Kuščevića počeli su kad je otkriveno da 11 godina nije kuću upisao u katastar i da se ona vodi kao pašnjak, a zatim su se nanizale nekretninske afere. Najozbiljnija se odnosi na offshore hobotnicu koju su razotkrili reporteri Telegrama i 24sata. 

Nakon što policija prikupi sve informacije, odlučit će hoće li protiv Kuščevića i ostalih koje istražuje podnijeti kaznenu prijavu ili će sve podatke dostaviti USKOK-u da odluči.

POGLEDAJTE VIDEO

Tema: Hrvatska

Komentari (336)
  • Bravo Plenkoviću na odabiru ministara..bez premca,najgora vlada ikada.

    21. 8. 2019,   10:37
  • Kod ovog lika aferama nikad kraja. Jel mamica i na ovo ponosna?

    21. 8. 2019,   10:24
  • Zar je bilo sumnje? Sve i da je pavelic hrvatski svetac, jos je gore sto krade i busa se u hrvatsvo. Sve to treba procesljati, oduzeti i pozatvarati. Ovakvi su dno dna ove drzave.

    21. 8. 2019,   10:29