Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kuščević: Vlada želi dijalog sa sindikatima o mirovinama

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kuščević je uoči Vladine sjednice rekao kako je odluka hoće li biti provjere 700.000 potpisa referendumske inicijative sindikata na Hrvatskome saboru, a Vlada namjerava pregovarati sa sindikatima

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da Vlada želi voditi dijalog sa sindikatima oko mirovinske reforme, a na pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ide sa 65 godina poručio je da su sve opcije otvorene "ako je cijela reforma na stolu".

Kuščević je uoči Vladine sjednice rekao kako je odluka hoće li biti provjere 700.000 potpisa referendumske inicijative sindikata na Hrvatskome saboru, a Vlada namjerava pregovarati sa sindikatima.

"Želja nam je da sa sindikatima, koje uvažamo kao socijalnog partnera, napravimo dijalog i pokušamo pronaći zajednički jezik, jer bila bi šteta da se cijela mirovinska reforma povuče", istaknuo je Kuščević izrazivši nadu da će sindikati pristati na pregovore.

Na novinarsko pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ipak ide sa 65 godina, Kuščević je izjavio da "su sve opcije otvorene ako je cijela reforma na stolu". Dodao je kako treba sjesti sa sindikatima i pokušati naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Marić: Sredstva za mirovine nisu upitna

Istodobno, ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da su sredstva za mirovine za ovu i iduću godinu osigurana i nisu upitna. "Mirovine ni u kojem slučaju nisu ni pod kakvim znakom pitanja", naglasio je.

Ocijenio je da će indeksacija mirovina kakva je bila u prvom dijelu ostati ista ili slična i u drugom dijelu godine.

"Ove godine imamo nešto veću indeksaciju od onoga što smo planirali, vjerojatno ćemo trebati nešto viši iznos. Moja predviđanja su da će umjesto iznosa od 40 milijardi najvjerojatnije trebati 41 milijarda kuna", rekao je.

Marić je poručio kako je načelno za dijalog, no ne može unaprijed komentirati situaciju što će biti ako prođe sindikalni referendum protiv mirovinske reforme. 

"To nije samo pitanje mirovinskog sustava, primanja i izdvajanja za jednu ili dvije godine u smislu proračuna, nego se gleda i horizont kroz 30-40 godina", upozorio je Marić.

Komentari (11)
  • Postoji li nešto odvratnije od ovih njuški iz HDZ-a?

    6. 6. 2019,   11:24
  • Ministar uprave Lovro Kušćević s jedne strane kao želi dogovor sa sindikatima u vezi mirovinske reforme, a s druge strane šalje predmet svojim prijateljima i istomišljenicima na Ustavni sud! Zar vam to ne sliči na ucjenu?

    6. 6. 2019,   11:23
  • kuščević, proguraj u saboru da svi umirovljenici primaju jednaku mirovinu. i ja, i ti, i šeks, i uljanikov penzić, i bivši vojnik, i ankica tuđman, i saborski zastupnik, ... biti će mala (kakvih 3 300kn), ali će oni koji odlučuju o budućnosti znati što i njih čeka -- dakle vlada, parlament, pantovčak morali bi raditi sve da privreda ide naprijed, da se ne krade i troši ko u kasinu, eda bi u mirovinskoj kasi bilo više love za mirovine. ovako, dok tebe i ostale "kuščeviće" čeka povlaštena mirovina baš vas briga otkud i kako će je jadni narod nabaviti. kaj, nisu svi jednako uplatili? pa što onda? dobije li direktor sumamed tabletu veliku ko lepinja, ipak je on više uplatio od svoje čistaćice? ili dobiju jednaku, čak nikakvu ako nije bolestan! stvar je samo političke volje. pošteno gledajući, mi penziči smo samo na teret društvu i bilo bi ispravno da smo jednaki teret.

    6. 6. 2019,   12:39