Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Laburisti će podržati poziv za drugi referendum o Brexitu

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Još je samo nešto više od mjesec dana ostalo prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a 29. ožujka, a premijerka nastoji ishodovati promjene dogovorenog sporazuma kako bi dobila potporu parlamenta

Britanska oporbena Laburistička stranka u ponedjeljak je priopćila da će podržati poziv za održavanjem drugog referenduma o brexitu ukoliko parlament odbaci alternativni plan za izlazak iz Europske unije, javlja Reuters.

Još je samo nešto više od mjesec dana ostalo prije planiranog izlaska Britanije iz EU-a 29. ožujka, a premijerka Theresa May nastoji ishodovati promjene dogovorenog sporazuma kako bi dobila potporu parlamenta, nakon što je pitanje brexita zašlo u slijepu ulicu.

Odluka laburista mogla bi ugasiti njezine nade da će dobiti zeleno svijetlo za revidirani sporazum o izlasku o kojem će se, kako je obećala, zastupnici u parlamentu izjasniti na glasovanju koje bi se trebalo održati do 12. ožujka. 

European Commission President Juncker delivers a speech during a debate on The State of the EU at the European Parliament in Strasbourg JEAN-CLAUDE JUNCKER: 'Nitko se ne bi usprotivio ako Britanija želi odgoditi Brexit...'

Parlament bi u srijedu trebao održati raspravu i glasati o sljedećim koracima na britanskom tegobnom putu napuštanja Unije, a zastupnici bi trebali iznijeti prijedloge ili amandmane koji bi mogli uključivati odredbu da se o sporazumu o brexitu glasa na referendumu.

- Iznijet ćemo ili snažno podržati amandman u korist izražavanja volje javnosti kako bismo spriječili da se štetni brexit konzervativaca nametne zemlji. Ovako ili onako, učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo scenarij izlaska iz EU-a bez sporazuma - riječi su koje će čelnik laburista Jeremy Corbyn uputiti svojim zastupnicima, priopćio je njegov ured.

Prime Minister Theresa May sits down in Parliament after the vote on May's Brexit deal, in London RAZMATRAJU RAZNE OPCIJE Britanija će odgoditi Brexit ako parlament ne odobri sporazum

Corbyn se već dulje vrijeme nalazi pod pritiskom da podrži održavanje drugog referenduma, no to mu pitanje predstavlja veliku dilemu. I dok mnogi članovi stranke i pristaše gorljivo zagovaraju 'glas naroda', ostali jednostavno žele da Britanija napusti EU što prije.

Komentari (2)
  • Izgleda kada je rijec o pederima demokracija i volja naroda pada u vodu cak se i neki zakoni preskacu po svemu sudeci neko nas je lagao jer ovako ispada da su oni vecina i mogu raditi sve kaj ih je volja

    26. 2. 2019,   09:47
  • I gdije je u tom svemu demokracija i odluka naroda?

    26. 2. 2019,   09:12