Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Laburisti SDP-u: 'Rušit ćemo vam izbore na Ustavnom sudu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za Ustav, u kojem većinu imaju SDP-ovci, odbio je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, u kojem su Laburisti predložili šest izbornih jedinica

Nakon što je Odbor za Ustav, s većinom SDP-ovih zastupnika, odbio njihove prijedloge vezane za izbor zastupnika u Sabor i izborne jedinice, Hrvatski laburisti sazvali su konferenciju na kojoj su najavili kako bi na Ustavnom sudu lako mogli srušiti iduće parlamentarne izbore.

Odbor je, naime, odbio prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, u kojem su Laburisti predložili šest izbornih jedinica te tako pretpostavili da građani iz svih krajeva Hrvatske ravnomjerno odlučuju o izboru zastupnika u Sabor.

- Sada je razlika između najmanje i najveće izborne jedinice u 96.825 birača - rekao je Lesar, a potom dodao kako je Zakonom predviđeno da odstupanje smije biti do pet posto. Zatim je pročitao izvješće Ustavnog suda iz 2010. godine u kojem stoji da neravnomjerna raspodjela broja birača može biti osnova da se cjelokupni izbori proglase neustavnima

'Imamo ustavno i moralno pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti'

- Ako Sabor odbije naše prijedloge s pravom ćemo moći osporavati rezultate izbora. Imamo ustavno i moralno pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti - rekao je Lesar. Dodao je kako bi mogućnost za poništenje izbora bila manja ako bi se kojim slučajem uskladio odaziv birača u manjim i većim izbornim jedinicama.

- Šanse za to su jedan naprema milijardu - zaključio je Lesar. 

Na konferenciji su bili i ostali Laburisti, Mladen Novak, Zlatko Tušak i Nansi Tireli, koji su kritizirali SDP-ov prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. 

Žele tri preferencijalna glasa: 'Jedan je čista kozmetika'

Laburisti se zalažu za tri preferencijalna glasa, a SDP za jedan. Vladajući, također, predlažu da na vrh liste idu oni kandidati koji su osvojili deset posto glasova liste. Laburisti se tome protive, smatraju da je taj prag suvišan. 

- Jedan preferencijalan glas je čista kozmetika - rekao je Novak. 

Tušak je kritizirao to što će, prema SDP-ovu prijedlogu, u Saboru i dalje moći sjediti oni zastupnici koji su ujedno i gradonačelnici i načelnici te se u Saboru neće pojavljivati. 

S tri glasa do više žena u saborskim klupama

Tireli je, pak, zaključila kako je SDP svu pažnju usmjerio na žensku kvotu, koja je, smatra, suvišna. Tri glasa bi, kaže, omogućila željenu zastupljenost žena u saborskim klupama. 

Komentari (60)
  • lesar, nemaš kaj rušiti esdepej se zrušil sam!

    10. 2. 2015,   19:26
  • Mi smo htjeli SVE preferencijske glasove ( nisam potpisala za Željkin referendum jer se nisam slagala sa svim što je bilo u paketu za referendum ), a SDP baca pijesak u oči sa jednim glasom!

    10. 2. 2015,   14:24
  • Ovaj Lesar je bio jako popularan pa se je uplašio da bi mogao preuzeti neku funkciju a s time i odgovornost.Najlakše je lajati....

    10. 2. 2015,   17:03