Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Laburistica Tireli: Vlada sve rasprodaje bez voznog reda

None Foto: screenshot 2

Navodi da je monetizacija mjera za ''hvatanje kratkog daha za državu'', a Vladi ne vjeruju tako dugo dok ne objavi studiju koja pokazuje da je monetizacija isplativa

Svjedoci smo velike aktivnosti Vlade u rasprodaji državne imovine bez ikakvog voznog reda , upozorila je Nansi Tireli (Laburisti) . Napomenula je da izostanak očekivan ih reformi i investicija Vladu doslovno tjera na poteze poput monetizacije autocesta i prodaje Hrvatske poštanske banke, a to nije dobro.

- Što ćemo raditi kada ne bude imali što dati u koncesiju ili prodati? - upitala je Tireli.

Navodi da je monetizacija mjera za ''hvatanje kratkog daha za državu'', a Vladi ne vjeruju tako dugo dok ne objavi studiju koja bi pokazala da je monetizacija isplativa ili jedino moguće rješenje.

Tireli navodi da javnost ne zna koliko će nas stajati obveze prema koncesionaru te da je jasno da u ovakvom poslu rizike snosi država, a privatni partner ostvaruje profit.

- Ako autoceste nisu isplative državi, neće biti ni privatnom partneru , a to će onda opet platiti država odnosno porezni obveznici - izjavila je Tireli.

'Možemo odmah očekivati poskupljenje cestarina'

Preuzme li koncesionar autoceste Laburisti navode da u prvom redu možemo očekivati poskupljenje cestarina , upitno je održavanje i status gotovo 2500 radnika .

Laburisti predlažu Vladi da u prvom redu da reprogramira kredit , da izda obveznice koje bi otkupio HNB ili pak da HAC izda obveznice koje bi otkupili mirovinski fondovi i građani koji imaju štednju u bankama.

Pozivaju Vladu i da javno objavi zašto njihovi prijedlozi nisu prihvatljivi .

Osvrnuli su se i na plan prodaje Hrvatske poštanske banke koja je među 26 tvrtki predviđenih za prodaju.

'HPB je zlatna koka, a Vlada ju prodaje'

- Prodaja će imati velike dugoročne štete za gospodarstvo i kratkoročne koristi za krpanje proračunskih rupa. HPB je zlatna koka koja može biti pokretač gospodarstva , a od prodaje se neće dobiti velika financijska korist već ćemo dobiti samo mrvice. Prodajom jedine banke koja je vlasništvu države izgubit ćemo i ovo malo financijskog suvereniteta kojeg imamo - upozorio je Zlatko Tušek.

Komentari (31)
  • I da dodam onu od Sime ,velikog domoljuba,Djodana:Hrvatska puska o hrvatskom ramenu,hrvatska lisnica u Hrvatskom djepu.A nakon 23 godine ostala samo strana ruka u Hrvatskom djepu.Izdajice.

    17. 10. 2014,   12:11
  • Kak necemo imati kaj prodati?Pa imamo tisucu otoka,za koje ce nam iduce godine vlasti tvrditi da nam samo gubitke stvaraju.Nebojte se uhljebi,biti ce vam za placice i zastupnicke i ine privilegirane penzije,za agencije i institute gradjevinarstva.

    17. 10. 2014,   12:06
  • Draga gospodjo ne pravite se blesavi pa zbog vas mali milijun uhljeba u politici, drzvanim sluzbama, nastampanih partizanskih mirovina i tko je jamio jamio je sve rasprodano.Gospodja ili je blesava ili se pravi blesava kao i vecina naroda ili """"puka""" u RH:

    17. 10. 2014,   14:01