Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lalovac: Žalim zbog bahatosti banaka koje udaraju na državu

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Boris Lalovac komentirao je u četvrtak arbitražni postupak koji je protiv Hrvatske pokrenula talijanska Unicredit banka zbog zakona o "švicarcima", kazavši kako "žali zbog bahatosti banaka".

Bivši ministar financija Boris Lalovac komentirao je u četvrtak arbitražni postupak koji je protiv Hrvatske pokrenula talijanska Unicredit banka zbog zakona o "švicarcima", kazavši kako "žali zbog bahatosti banaka".

"Žalim zbog bahatosti banaka koje, dok vlada još nije sastavljena, pokušavaju udarati na državu u kojoj rade i dobro zarađuju", kazao je Lalovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Na izjave HDZ-ova Mire Kovača koji je bivšu SDP-ovu vladu prozvao da je tim zakonima prouzročila sadašnje probleme s bankama, Lalovac je uzvratio optužbom za nevjerodostojnost.

"HDZ se pokazao kao nevjerodostojan. Oni su dali glas za taj zakon, koji je u Saboru dobio jedinstvenu podršku. Ako su to mislili, trebali su tada to jasno reći, a ne da se sada povlače", ocijenio je Lalovac.

Uvjeren je kako se država ne treba bojati arbitražnog postupka jer, kako je rekao, u rukama ima brojne instrumente, primjerice porez na aktivu.

Tumači i kako tužbe ne bi bilo da je Vlada posljednjih mjeseci učinila ono što joj je sugerirao SDP, pokrenula postupak poništenja ugovora s Italijom na temelju kojih je pokrenuta arbitraža, a koji su, napominje, u neskladu s pravom EU.

Naglasio je, međutim, da će nova vlada imati punu podršku SDP-a kako bi se u arbitražnom postupku izborila za građane koji su, tvrdi, zbog kredita u "švicarcima" završili u dužničkom ropstvu.

Komentari (57)
  • ti da si neki financijski stručnjak nebi i sam nasjeo na švicarce..............

    15. 9. 2016,   19:14
  • gle nije problem naci sve tvoje izjave i tvrdnje oko toga,,prema tome,pokri se usima,,))) zna se da si ti napravio samo i iskljucivo za svoju osobnu korist..

    15. 9. 2016,   20:54
  • Lalovac, vi i Milanović ste zbog predizbornih interesa pripremili ovu "splačinu". Znali ste kamo to vodi a sada se "čudite". Nikome nije bilo "čudno" da vi imate kredit u CHF i da ste bili u sukobu interesa. Ali to za Milanovićeve sluge ne vrijedi. Vaša reakcija je čisti populizam na kojeg su SDP-ovci tako alergični. Ali samo kada se radi o drugima. Vi ste zamješali kašu koja će nas koštati milijarde. Ali naravno kao svaki SDP-ovac koji se "poštuje", pred narodom krivite banke (ok), HDZ, današnji i buduću vladu . Stalno ste činili nepogode a poslije kmečali i optuživali druge. Jedan od razloga vašeg debakla na izborima.

    15. 9. 2016,   22:49