Obavijesti

Promo sadržaj

Kako spriječiti provalu? Pročitajte savjete stručnjaka

Kako spriječiti provalu? Pročitajte savjete stručnjaka
3

Najviše provala u kuće i stanove bilo je na području Policijske uprave zagrebačke, a kriminalist Željko Cvrtila savjetuje kako izbjeći provalu

Prema policijskim statistikama, lani je bio manji broj provalnih krađa, što je važno zna li se da je riječ o kriminalitetu koji čini više od 85 posto ukupnog kriminaliteta, a utječe i na subjektivan osjećaj sigurnosti. No, statistika kaže i da je prošle godine zabilježeno više od 1700 provala u kuće i stanove, najviše na području Policijske uprave zagrebačke. U 2016. broj provala u stambene objekte u zemljama Europske unije koje je evidentirala policija iznosio je oko 1,334.000 i u odnosu na 2015. smanjio se za manje od 1%. U Njemačkoj se broj provala povećao za 5%, a u Francuskoj za 1%. Ti podaci obuhvaćaju provale u privatne kuće, stanove, vile, vikendice, hotelske sobe, kolibe itd., ali ne i krađu (bez provale) ili vandalizam (bez krađe). U Švedskoj, Belgiji, Finskoj i Mađarskoj brojke su bile najstabilnije. Kako vaš dom učiniti sigurnijim, zna savjetnik za poslovnu i privatnu sigurnost, magistar kriminalistike Željko Cvrtila.

- Dobar susjed je uvijek dobrodošao da pripazi na vaš dom, no morate uzeti u obzir i da susjed može negdje otići. Stoga je uvijek dobro osigurati stan ili kuću i ja sam to učinio, iako imam odličnu tehničku zaštitu, odnosno alarm i videonadzor. Alarm dojavljuje vlasniku da je netko ušao u stan ili kuću pa on odmah može pozvati policiju. Alarm može biti povezan i sa zaštitarskom službom, koja dolazi u provjeru. Uza sve to, bilo bi dobro imati i klasičnu mehaničku zaštitu kao što su protuprovalna vrata i prozori, rekao nam je Cvrtila. Dodao je da se i dalje najčešće krade gotovina, nakit, zlato, dijamanti i umjetnine. Lopovima tehnologija nije previše zanimljiva jer joj se relativno lako uđe u trag, posebno laptopima i mobitelima. Pljačke domova najčešće su dobro isplanirane, provalnici prate kretanje vlasnika, kao i susjeda i prosječno traju od desetak minuta do sat vremena, ovisno o plijenu koji su namijenili ukrasti. Crno tržište umjetnina u posljednje se vrijeme stavilo pod kontrolu, iako još postoje naručitelji koji su spremni platiti basnoslovne svote za određenu umjetninu bez obzira otkud dolazi. Ako kod kuće držite gotovinu, kriminalist Cvrtila savjetuje da je obilježite, a ako imate vrijedan nakit, svakako ga pohranite u sef.

No, dok ste vi na skijanju ili ste otputovali na zasluženi duži ljetni godišnji odmor, osiguran dom dat će vam određenu dozu bezbrižnosti, i to sasvim opravdanu. Croatia osiguranje ima idealno rješenje - pametno osiguranje imovine. To osiguranje daje vam mogućnost da pratite situaciju u vašem domu i kada niste tamo. Online ugovaranjem police pametnog osiguranja imovine na dar dobivate poseban CO Iskon.Smarthome sustav koji vam omogućuje da u svakom trenu znate je li u vašem domu sve u redu. Poseban CO Iskon.Smarthome sustav sadrži centralnu jedinicu za kontrolu senzora, senzor pokreta i klime, senzor curenja vode, senzor dima, a tim se sustavom upravlja mobilnom aplikacijom. Ovisno o vašem odabiru, policom osiguranja imovine možete osigurati građevinski dio objekta i/ili stvari u kućanstvu od rizika požara, izljeva vode, provalne krađe te još 13 rizika. 

Prije odlaska ne zaboravite na nekoliko vrlo bitnih stvari:  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

• Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. 

• Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata. 

• Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. 

• U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.  

• Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.  

• Postavite vanjsko svjetlo jer lopovi vole mrak. 

• Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite

Dođe li ipak do provale, mogućnost vraćanja ukradenih stvari je veća ako ih se zna precizno opisati pa se uvijek preporučuje zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta kako bi ih se lakše identificiralo. Ulazak provalnika u vaš dom, osim materijalnog gubitka, napad je i na vašu privatnost  što uzrokuje stres i izaziva osjećaj bespomoćnosti. Nakon provale odmah pozovite policiju na 192 i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika. No, ne zaboravite pametno osiguranje doma! Dat će vam potrebnu dozu sigurnosti i bezbrižnosti i dok duže izbivate iz svoga doma.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu
PROMO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

5 razloga zašto trebate doći u Rovinj na treće izdanje Weekend Food Festivala
promo

5 razloga zašto trebate doći u Rovinj na treće izdanje Weekend Food Festivala

Tijekom tri dana Weekend Food Festivala koji se održava od 19. do 21. travnja, posjetitelji će uživati u predavanjima, panel diskusijama, druženju, isprobavanju zanimljivih jela i naravno, dobroj zabavi!
Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
PROMO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane