Obavijesti

News

Komentari 12

Lara iz Varaždina sakupila 345 čokolada za siromašnu djecu...

Lara iz Varaždina sakupila 345 čokolada za siromašnu djecu...
4

SVAKA ČAST: Vidjela sam reportažu gdje je jedna djevojčica rekla da za Božić želi dobiti samo jednu čokoladu i odmah sam odlučila pomoći, kaže nam Lara

VIDEO

Svi rođaci ili prijatelji koji su nam došli u posjetu, donijeli su mi čokolade jer znaju da me to najviše veseli i usrećuje. Ako mi netko daruje novac, potrošim ga na kupnju čokolada, priča nam Lara Draganić, učenica varaždinske Treće osnovne škole.
Već drugu godinu zaredom Lara je varaždinskoj Socijalnoj samoposluzi donirala čokolade koje je marljivo skupljala tijekom godine. Prošle godine sakupila je 103 čokolada različitih okusa i veličina, a ove tri puta više, čak 345. Razveselila je brojnu djecu iz socijalno ugroženih obitelji u Varaždinskoj županiji.

- Najviše sam sakupljala Dorinu i Milka čokolade jer se one puno reklamiraju i mislim da si mnoga djeca žele baš njih - priča djevojčica koja se za ovu akciju odlučila nakon što je na televiziji vidjela reportažu u kojoj je jedna djevojčica rekla da za Božić želi dobiti samo jednu čokoladu.

- To me posebno ganulo i odlučila sam da ću sakupljati čokoladice kako bi ih mogla dobiti i djeca čiji roditelji nemaju novaca. Svaki džeparac koji dobijem od petica u školi stavljam u kasicu i tako štedim za čokolade - skromno priznaje. Osim za Božić, istu je stvar radila i za Uskrs. Tada je sakupila 210 čokolada, a za iduću godinu najavljuje da ih planira sakupiti barem 400.

- Ove godine mi je čak 14 čokolada. Inače mi svi pomažu, bratići, prijatelji, bake i djedovi i naravno roditelji - kaže Lara. Jednog dana kada odraste želi biti kuharica, a u slobodno vrijeme volontirati u Socijalnoj samoposluzi, baš kao što to radi i Mateja Bakulić koju je Lara svojom gestom oduševila. Njih dvije odlično se slažu i Lara jako voli Mateju.

- Ona je jednostavna djevojčica. Uči francuski jezik jer želi studirati u Parizu. Sama ne jede čokoladice, eventualno one s kraćim rokom trajanja jer jako pazi na to. Jedinica je, ali jako voli dijeliti i bitno joj je da svako dijete dobije barem jednu čokoladu za Božić.
Sigurna sam da će iduće godine nadmašiti samu sebe - zaključuje Larina mama Maja.

Osim Lare koja je djecu slabijeg imovinskog statusa razveselila čokoladama, mališani iz čakovečkog vrtića skupljali su novce za obrazovanje svojih vršnjaka u Africi.

- Ovo je već drugi ciklus pomoći u koji smo se uključili. Odgojiteljice su zajedno s djecom izrađivale didaktičke igračke i ukrase, a onda smo te igračke prodavali uz pomoć njihovih roditelja na izložbi u vrtiću. Tako smo skupili novac za djecu u Africi, ispričala nam je Lidija Varošanec, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak. Mališani tog vrtića iz područnog odjela ‘Stonoga’ iz Novog Sela Rok u Međimurju, prikupili su čak 749 kuna pomoći za obrazovanje djece u afričkoj državi Burkina Faso.

- Sretni smo jer će djeca iz Afrike sada moći ići u školu, čitati, crtati i učiti. I ponosni smo - sretno su istaknuli mališani.
Ove školske godine taj se vrtić priključio projektu ‘Škole za Afriku’, zajedničkoj inicijativi UNICEF-a, Zaklade ‘Nelson Mandela’ i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Projekt je krenuo prije dvanaest godina u južnoafričkom gradu Cape Town. Glavni cilj je prikupljanje pomoći za djecu iz 13 najugroženijih afričkih zemalja. U ‘Škole za Afriku’ pridružilo se čak 27 zemalja iz cijeloga svijeta. Dosad je akcijom prikupljeno više od 225 milijuna američkih dolara.

- U prvom ciklusu prošle godine sudjelovao je matični vrtić Cvrčak i područni vrtić Pčelica iz Ivanovca - istaknula je ravnateljica. Čakovečki mališani ‘Stonoge’ u sklopu projekta učili su o teškim uvjetima života djece u Africi, različitim kulturama u svijetu, međusobnom uvažavanju, solidarnosti, prihvaćanju i toleranciji te važnosti cjeloživotnog obrazovanja.

- Kroz igru i korištenjem literature nastojali smo istražiti, a potom i proširiti postojeće znanje naše djece o Africi, kao i uvjetima života tamošnje djece koji se bitno razlikuju od naših - pojasnila je ravnateljica Varošanec. Djeca su sudjelovanjem u projektu oduševljena. Iako sramežljivi, rekli su kako će sigurno i narednih godina raditi isto jer tako pomažu.

'Svašta smo naučili i pomogli'

Zahvaljujući projektu ‘Škole za Afriku’, više od 30 milijuna djece Burkine Faso dobilo je priliku ići u školu i obrazovati se te tako pokušati ostvariti sigurniju i uspješniju budućnost. Hrvatska je već devetu godinu zaredom dio tog projekta. Mnogobrojna djeca iz hrvatskih škola i vrtića tako već godinama pomažu svojim vršnjacima na afričkom kontinentu. Zahvaljujući projektu, broj djece koja u Burkini Faso idu u školu, od 2000. je narastao na čak 84 posto.

Osim čakovečkih mališana, veliko srce i nesebičnost pokazali su i oni iz Dubrovačko-neretvanske županije. Trinaestero djece iz Gabrila, sela u Konavlima sudjelovalo je u humanitarnoj akciji kupnje defibrilatora za Dječji odjel dubrovačke bolnice. Donirali su 1500 kuna. Na Badnjak su po susjedstvu pjevajući čestitali Božić.

- Mame su nam rekle da bi bilo lijepo sudjelovati, pa smo se odlučili na to. Skupili smo se mi iz ulice i sela i krenuli pjevati po kućama. Obišli smo oko pedesetak kuća. Svi su nam rado otvorili i veselili se kada smo došli - ispričao je Nino Klečak (12).

Dubrovačko srce dobrote

- Prvo smo pjevali Kolendu, a ako bi pitali, pjevali bismo i druge božićne pjesme. Svi živimo jedni blizu drugih pa smo se našli oko 13 sati na Badnjak i krenuli - dodala je Lucija Bijelić (12), koja je u akciju povela i mlađeg brata Antonia. Organizatorica humanitarne akcije, Dita Lipanović istaknula je kako se puno ljudi odazvalo akciji, među njima i djeca iz Gabrila. Za defibrilator Dječjeg odjela dubrovačke bolnice sakupili su 77.500 kuna. Za sada im fali još 13.000 kuna.

- Jako mi se svidjelo sudjelovati s prijateljima u ovoj akciji i bilo mi je drago što pomažemo djeci. Mi iz Gabrila volimo puno pomagati i tako se okupimo i pjevamo već nekoliko godina. Meni je ovo drugi put i rado ću se odazvati i iduće godine ako bude prilike - zaključio je Liborio Pavlović (10).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa