Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lažne diplome pronašli i Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon što je u javnost u siječnju procurilo više slučajeva krivotvorenja diploma, resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je kako će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih ministarstvo prijaviti DORH-u

Dvoje nastavnika u školama u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu zaposlilo se na temelju krivotvorenih diploma, utvrdila je istraga. Školski odbor novogradiške Gimnazije već je dao izvanredni otkaz 45-godišnjakinji, dok je 54-godišnjem muškarcu školski odbor brodske Industrijsko-obrtničke škole dao suglasnost za otkaz.  

Brodsko-posavska policija priopćila je u petak kako je dovršila istragu nad dvoje djelatnika u školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške zbog krivotvorenih diploma.

 Istragom je utvrđeno da je pri zapošljavanju u Novoj Gradiški krivotvorenu diplomu priložila žena stara 45 godina, a u Slavonskom Brodu muškarac star 54 godine.

MINISTRICA DIVJAK: Bez iznimke: 'Baš svi s lažnim diplomama će izaći pred sud!'

- Policija je istragu provela po nalogu Državnog odvjetništva i zasad ne možemo davati više informacija o ova dva slučaja - izjavio je Hini Krešimir Šimić, glasnogovornik PU brodsko-posavske.

'Lažni' nastavnik iz Industrijsko-obrtničke, a 'nastavnica' iz Gimnazije

 Prema neslužbenim podacima, osumnjičeni muškarac radio je u Industrijsko obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, a žena u Gimnaziji Nova Gradiška.

 - Tražili smo, kao i svi provjeru diploma. Kada smo dobili povratne informacije o slučaju smo obavijestili sve nadležne za ovakve slučajeve. Školski odbor već je dao i suglasnost za otkaz djelatniku - potvrdio je Hini Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole. Muškarac za kojeg je utvrđeno da je krivotvorio diplomu u školi je radio od 2012. godine.

- Da je diploma djelatnice krivotvorena saznali smo 1.veljače, a 5. veljače je dobila izvanredni otkaz. O svemu su izviješteni Ministarstvo znanosti i obrazovanja i DORH. Kod nas je djelatnici ovo treće radno mjesto i nije bilo razloga sumnjati u diplomu - rekla je Hini ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik. Djelatnica je u gimnaziji priložila krivotvorenu diplomu iz 2000. godine.

U GIMNAZIJI GOSPIĆ Predavala povijest 10 godina s lažnom diplomom: 'Ovo je šok!'

 Lokalni mediji navode da je izvanredni postupak provjere vjerodostojnosti diploma pokrenut nakon što je resorno ministarstvo ovih dana u svojim redovima otkrilo žensku osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Navodno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nekoliko godina radila administrativne poslove, kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja, a potom na projektu putem ugovora o djelu.

 Sredinom studenoga 2018. zaposlena je temeljem javnog natječaja u Gimnaziji, na ugovor o radu na određeno vrijeme. Krivotvorena diploma otkrivena joj je krajem 2018., otprilike mjesec i pol nakon sklapanja ugovora o radu.

Oboje će biti kazneno prijavljeni zbog krivotvorenja isprave

 Policija protiv oboje podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave, a portali pišu kako je riječ o prilično nevješto krivotvorenim dokumentima, neautentičnog izgleda i potpisa.

 Nakon što je u javnost u siječnju procurilo više slučajeva krivotvorenja diploma, resorna ministrica Blaženka Divjak najavila je kako će varalice dobiti izvanredni otkaz te da će ih ministarstvo prijaviti DORH-u. Nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dvije u Slavoniji i jedna na otoku.

 Dekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić rekla je tada Hini kako ne misli da je itko od zaposlenih na Fakultetu bio uključen u krivotvorenje diploma, te da ima puno povjerenje u zaposlenike, a dekan Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras da su sveučilišne diplome vjerodostojne.

OVOGA PUTA U ZADRU Našli još jednu lažnu diplomu: Žena je predavala u gimnaziji

 Inače, Ministarstvu je potvrđeno je da spomenuti fakultet među 280 diploma, koje su im ravnatelji osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru, pronašao tri lažne diplome, i to jednog zaposlenika u osnovnoj i dva zaposlenika u srednjim školama.

 Ministarstvo je stoga osnovnim i srednjim školama, kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provjere diplome oko 90 tisuća zaposlenih. Kako sustavan način provjere fakultetskih diploma u Hrvatskoj ne postoji, ravnatelji i školski odbori su ti koji vode postupak zapošljavanja, tako da bi ravnatelji to morali napraviti. U naputku Ministarstva o izvanrednim provjerama ravnateljima je dano do znanja da bi nakon izvanredne provjere ubuduće trebalo postavit jasan sustav redovne provjere diploma.

Tema: Hrvatska

Komentari (22)
  • prvo krenite od hrvatskoga sabora, ministarstava, holdinga,..

    1. 3. 2019,   16:33
  • Pa dajte provjeravati diplome u državnim službama, tu su posljedice najskuplje !

    1. 3. 2019,   16:08
  • Nešto si kontam da bih mogao kupiti jednu diplomu u formatu A4 pa da mogu inpresionirati svoju dobrostojeću i dobrodržeću simpatiju.

    1. 3. 2019,   17:24