Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lažni policajci umirovljenicima su ukrali 2,5 milijuna eura

Od studenoga su trojica muškaraca telefonski pozivali umirovljenike i predstavljali se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale

Tri prevaranta koji su s predstavljali kao policajci uvjerili su više desetaka bečkih umirovljenika da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 milijuna eura, objavila je policija u austrijskoj prijestolnici.

Kriminalci diljem Europe mjesecima se koriste tim lukavstvom, no trojica muškaraca privedenih u Ausriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se radili su neovisno od mreže iz drugih država, rekao je glasnogovornik policije za njemačku agenciju dpa.

Od studenoga su trojica muškaraca telefonski pozivali umirovljenike i predstavljali se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale.

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipuliranim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133.

Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, njegov bi suučesnik već bio na vratima s lažnom policijskom značkom spreman da preuzme novac.

Policija je objavila da ipak nisu svi umirovljenici 'nasjeli': od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva.

Jedan od dvojice Srbina priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se šutnjom.

Komentari (5)
  • Evo nisam ni procitao clanak, vec sam napisao da su s Balkana, Srbi..

    25. 7. 2019,   11:53
  • pa dobro.. ako im ostane lova, vrijedi malo odlezati u zatvoru, sprijateljiti se sa ostalim balkanskim bandama koje su vec u zatvoru i smisljati nove pothvate.

    25. 7. 2019,   12:42
  • suucesnik?!

    25. 7. 2019,   12:29