Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Leaković predala potpise: SDP treba mijenjati politiku, ne ime

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL 6

Karolina Leaković posljednja je, od osam kandidata za novog predsjednika SDP-a, u ponedjeljak predala potpise potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi

SDP treba postati "prava lijeva socijaldemokratska stranka", što danas nije slučaj, rekla je karolina Leaković novinarima ispred središta stranke na Iblerovu trgu gdje je predala 3400 potpisa potpore.   

POGLEDAJTE VIDEO:

Slično kao i ostali kandidati, i ona smatra da ne treba mijenjati naziv partije, već njezinu politiku, cilj i načina na koji se ona vodi.

"Želim mnogo demokratičniji SDP u kojemu postoje snažna politička tijela, poput predsjedništva i glavnoga odbora i u kojemu se vodi politička rasprava", poručila je Leaković je istaknula da se socijalna demokracija ubuduće treba baviti lijevom politikom,  te uključiti i ekonomsku politiku, a ne samo identitetska pitanja i ljudska prava. 

No odbila je komentirati sumnje u vjerodostojnost 10.500 potpisa protukandidata Davora Bernardića, zbog čega je SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin danas najavio prijavu Središnjoj izbornoj komisiji SDP-a.

"Ako postoje neki prijepori, to treba riješiti izborna komisija SDP-a", odgovorila je Leaković novinarima.

Prethodno su potpise potpore predali svi najavljeni kandidati, osim Dušana Polovine koji je potvrdio novinarima da nije uspio prikupiti dovoljan broj potpisa.

Danas su ih, uz Leaković, predali još Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Vesna Škulić i Tonino Picula. Prošlih dana to su učinili Davor Bernardić, Gordana Sobol i Domagoj Hajduković.

Za predsjedničku kandidaturu trebali su prikupiti najmanje 1000 potpisa od ukupno 37.000 članova stranke, s tim da su članovi mogli dati potporu većem broju kandidata.

Središnja izborna komisija SDP-a idućih će dana utvrditi pravovaljanost kandidatura i predložiti ih Glavnom odboru, a to tijelo 5. studenoga donosi konačnu odluku tko su kandidati za nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a.

S potvrdom liste kandidata počinje službena kampanja, koja će trajati do prvog kruga izbora za predsjednika stranke, 19. studenoga.

Novog predsjednika stranke birat će se po načelu "jedan član - jedan glas". Ako u prvom krugu nitko ne dobije natpolovičnu većinu, drugi krug održat će se 26. studenoga, kada će se birati između dva najbolje plasirana kandidata u prvom krugu.

Do ponoći potpise potpore moraju predati i kandidati za ostale stranačke funkcije, a najavljeno je 98 kandidata za članove Predsjedništva stranke te 431 kandidat za člana Glavnog odbora. Kako bi te kandidature bile valjane, oni koji žele u Predsjedništvo stranke morat će skupiti 400 potpisa potpore, dok je za Glavni odbor potrebno 50 potpisa, s tim da svaki SDP-ovac može svojim potpisom podržati više kandidata.

Članove Glavnog odbora i Predsjedništva stranke birat će stranačka konvencija 3. prosinca.

Komentari (61)
  • Nije na odmet promjeniti ime. Komunisti su dopustili 95-te da im se u redove uvuku ovi sa "balvan revolucije". Tako su i45-te četnici prešli u partizane.

    31. 10. 2016,   21:33
  • Tko god da pobijedi SDP će ostati najveća srpska stranka, dosljedna svom jugoslavenstvu i antihrvatstvu.

    31. 10. 2016,   21:21
  • partiji nije mjesto u HR

    31. 10. 2016,   22:23