Obavijesti

News

Komentari 39

Lepoglavski tečaj lektire: Što čitaju u najstrožoj kaznionici?

Lepoglavski tečaj lektire: Što čitaju u najstrožoj kaznionici?
1

DIPLOMCI Kazneni zakon je na vrhu čitanosti, a u zatvorskoj biblioteci najbolje idu trileri, krimići i biografije samih zatvorenika. Paolu Coelhu pada popularnost...

VIDEO

Japanske mange i Paulo Coelho definitivno su out. Najokorjeliji zatvoreni zločinci u državi okrenuli su se radu na sebi te su lani posegnuli za “Kaznenim zakonom sa zbirkom propisa i sudskom praksom”, knjigom Marina Lulića.

Možda netko od njih odluči krenuti stopama osuđenog dilera Angela Andonova, koji je ispite polagao u zatvoru i 2013. diplomirao. Bivši zagrebački ugostitelj, koji je 2003. sa suradnicima uhićen zbog krijumčarenja kokaina vrijednog 100 milijuna kuna, napustio je studij prava nakon završene treće godine.

Osuđen je na 21 godinu pa je u zatvoru odlučio završiti studij. Ministarstvo znanosti i Uprava za zatvorski sustav izišli su mu u susret te je tijekom četiri godine Andonov položio 12 ispita.

Odmaraju se uz trilere i krimiće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Profesori su dolazili k njemu u zatvor, a Andonov nije dobio nijednu ocjenu manju od vrlo dobar. Za temu diplomskog rada odabrao je “Zakon o izvršenju kazne zatvora” te osobna iskustva usporedio s rješenjima i praksom u Europskoj uniji. Položio je s odličnim. To nije bilo iznenađujuće, ustvrdio je tada dekan Pravnog fakulteta u Splitu Milijan Sesar, jer mu je tema diplomskog rada vrlo bliska.

U predahu rada na proučavanju mogućih osnova za žalbe, kojima bi ishodili blaže kazne ili neke pogodnosti, ubojice, dileri i silovatelji opuštaju se uz trilere ili krimiće. Na listi najčitanijih knjiga su “Kobna pogreška” autora Williama Lashnera, “Anđeo uništenja” Roberta Craisa te “Cijena života” Leeja Childa.

Vole čitati o cimerima

Drugu godinu zaredom u pet najčitanijih knjiga u najsigurnijem i najstrožem zatvoru u zemlji je knjiga novinara Dušana Miljuša “Hrvatski monstrumi 1. dio”. U knjizi je riječ o višestrukim ubojicama i njihovim zločinima koji su potresli Hrvatsku.

- Vjerojatno su u zatvoru i neki koji su i sami u toj knjizi, a neki drugi žele se upoznati s tim tko su im cimeri i s kime provode vrijeme - smatra autor knjige.

Među najpoznatijim i najozloglašenijim zatvorenicima lepoglavske kaznionice trostruki je ubojica Srđan Mlađan. Tu su smješteni i drugi višestruki ubojice. U knjizi su opisani i krvavi pohodi generala Ivana Koradea i Vinka Pintarića u Hrvatskom zagorju.

Ludluma su se zasitili

- Zatvorenici se lako identificiraju s takvim ličnostima, pa danas-sutra kad izađu iz zatvora, kažu sugovorniku: ‘E ja sam bio s njim u zatvoru!’. S njima su svaki dan. Dijele cigarete, svakodnevicu... A kako gotovo svaki ubojica ima nekakvo opravdanje za počinjeni zločin, s vremenom im nisu tako ‘crni’ - smatra psihijatar Mijo Milas.

Lani, kao i 2015., u lepoglavskoj kaznionici nisu organizirali gostovanje pisaca. U pet najčitanijih knjiga, pored “Hrvatskih monstruma 1”, bile su “Oštrica besmrtnika” Hiroakija Samura, “Matareški krug” Roberta Ludluma, “Potpuni nadzor” Davida Baldaccia i “Alkemičar” Paula Coelha.

Pisci ih lani nisu posjetili

U najstrožem i najsigurnijem zatvoru u zemlji nalaze se višestruki ubojice, dileri, silovatelji... Pisci ih lani nisu posjetili.

Biblioteka od 12.109 knjiga

Kaznionica u Lepoglavi ima za posudbu 12.109 knjiga. Svake godine fond knjižnice poveća se za oko 500 novih knjiga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...