Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lesar: Država je ukrala 2 mlrd. kn od osiguranih u zdravstvu

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 6

Nakon što HZZO izađe iz riznice početkom sljedeće godine, Laburist Dragutin Lesar navodi da treba provesti kategorizaciju bolnice te uvesti plaćanje po usluzi

Posljednjih 15 godina država ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, koje bi trebala prema zakonu, a samo u ovoj godini nije isplatila 2,059 milijardi kuna iz proračuna, rekao je Dragutin Lesar (Laburisti) u Saboru. 

Navodi da svoje obveze nije ispunio Zavod za zapošljavanje prema nezaposlenima, da Ministarstvo pravosuđa ne ispunjava obveze za ljude u pritvoru ili zatvoru, dok država ne ispunjava obveze za kategorije koje je uzela pod posebnu skrb, a riječ je o djeci, studentima, i ljudima starijima od 65 godina te onima koji se ne mogu brinuti o sebi. 

Podsjetio je da je država od 1994. godine do danas za sanaciju zdravstva izdvojila 14,5 mlrd. kuna.

- Ove 2,059 mlrd. kuna država je ukrala od osiguranika u zdravstvenom sustavu, a onda vlasnike ustanova, najčešće županije okrivila za gubitke. Potom se država pojavila kao dobra majka i sanirala gubitke, a zapravo je sanirala svoje propuste u financiranju zdravstvenog sustava i ništa više - ustvrdio je Lesar. 

Nakon što HZZO izađe iz riznice početkom sljedeće godine, Lesar navodi da treba provesti kategorizaciju bolnice te uvesti plaćanje po usluzi jer će se tek tada vidjeti tko eventualno generira gubitke. 

'Izdvajanjem HZZO-a neplaćanje države neće biti moguće'

Napomenuo je da izlaskom HZZO-a iz riznice neplaćanje države neće biti moguće odnosno da će postojati jasan trag neplaćanja, što će biti utuživo. 

Lesar je uvjeren da to ne bi trebalo dovesti do umanjivanja prava osiguranika niti bi građani trebali imati lošiju uslugu. 

Laburisti su od Vlade zatražili da Sabor u roku od 60 dana dostavi izvješće o financijskim, organizacijskim i kadrovskim učincima provedbe Zakona o sanaciji javnih ustanova iz 2013. godine. Pozdravio je odluku izdvajanja HZZO-a iz riznice te rekao kako nikada tamo nije trebao ni biti. 

Komentari (11)
  • ukrala ...da ali transparentno!

    21. 10. 2014,   14:06
  • blizu je 14 sati ,pa me brine zašto još nije izašla -kolumna-da nam razbistri političke misli,ili prati onoga NObila koji se vratio u hrvatsku ili je završila u rubrici Misteriji-

    21. 10. 2014,   13:52
  • Na zalost Laburisti samo kritiziraju, mlaki su. Kod njih fali neke smislene akcije, ako zele biti dobra oporba. No, oni lutaju od nemila do nedraga, bez nekakvih rezultata

    21. 10. 2014,   14:08