Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lesar i autokratska vladavina rastopili početni entuzijazam

None Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Obezglavljeni i sami: Mjesec dana prije izbora u stranci su pretpostavljali da će teško osvojiti mandat, pa su potrošili 1,25 milijuna kuna na kampanju, ali uzalud...

Hrvatski su laburisti prije dvije godine bili najveće iznenađenje parlamentarnih izbora. Osvojili su čak šest mandata i tada se to tumačilo da je napokon došao kraj političkoj bipolarnosti u Hrvatskoj u kojoj prolaze samo SDP ili HDZ. Na EU izborima su Laburisti pometeni s mizernim rezultatom od samo 3,4 posto glasova. 

Sam je birao zastupnike, a onda bio nezadovoljan

Osnivač, idejni začetnik i glavni motor stranke Dragutin Lesar podnio je neopozivu ostavku. Nakon odrađenog mandata ići će u političku mirovinu. Kako je najperspektivnija lijeva stranka u samo tri godine došla od velikog uspjeha do ponora iz kojeg će se jako teško izvući? Hoće li Laburisti nestati s političke scene hrvatske nakon samo jednog mandata?

- Lako moguće. Uspjeh sa šest mandata će se teško više ikad ponoviti - kaže naš izvor iz stranke.

Iako se činilo da su Laburisti iznimno aktivni i složni u Saboru, prava istina je potpuno drukčija. Nakon što je Lesar na svojim plećima sam uspio podići stranku, nije mogao njome vladati. Svoje zastupnike je dovodio do ludila očekujući da su spremni proučiti hrpe materijala koje im je dostavljao. 

Oni su s druge strane bili politički neiskusni, učlanjeni i skupljeni sa svih strana, koji su samo na krilima Lesara dobili prigodu sjediti u Saboru. I na terenu se Lesarova narav smatrala glavnom preprekom za okupljanje. Taj bivši sindikalni vođa nije nikome vjerovao, tražio je da ga se o svemu izvještava, vikao je i nije nikoga slušao. Sve to je dovelo i da se saborski klub raskolio. Branko Vukšić je povukao dva zastupnika k sebi i oni su radili zasebno. 

Nansi Tireli je pokušavala balansirati između njih, ali je teško uspijevala. I sama je nekoliko puta plakala zbog Lesara.

>>> Više pročitajte u Expressu

Komentari (47)
  • ...sve je to ipak samo politikantstvo...i borba za saborsku plaću i u konačnici isto tako "debelu" mirovinu...

    3. 6. 2014,   13:42
  • U saborskim klupama su bili bučni a jako plitki .Napadali sve, od vladajućih do oporbe a nigdje konkretnog programa.Djeluju totalno razjedinjeno i lako moguće da nestanu sa političke scene.

    3. 6. 2014,   13:08
  • zbog takvi sranki nikad se nećemo rješiti SDP-a i HDZ-a. Laburisti su samo znali kritizirat i to nepotkovano a sami nisu ništa ponudili takav je bio i HSLS pa su nestali tako će nastat i Laburisti, HRAST a nadam se i HNS.

    3. 6. 2014,   13:38