Obavijesti

News

Komentari 47

Lesar i autokratska vladavina rastopili početni entuzijazam

Lesar i autokratska vladavina rastopili početni entuzijazam
1

Obezglavljeni i sami: Mjesec dana prije izbora u stranci su pretpostavljali da će teško osvojiti mandat, pa su potrošili 1,25 milijuna kuna na kampanju, ali uzalud...

VIDEO

Hrvatski su laburisti prije dvije godine bili najveće iznenađenje parlamentarnih izbora. Osvojili su čak šest mandata i tada se to tumačilo da je napokon došao kraj političkoj bipolarnosti u Hrvatskoj u kojoj prolaze samo SDP ili HDZ. Na EU izborima su Laburisti pometeni s mizernim rezultatom od samo 3,4 posto glasova. 

Sam je birao zastupnike, a onda bio nezadovoljan

Osnivač, idejni začetnik i glavni motor stranke Dragutin Lesar podnio je neopozivu ostavku. Nakon odrađenog mandata ići će u političku mirovinu. Kako je najperspektivnija lijeva stranka u samo tri godine došla od velikog uspjeha do ponora iz kojeg će se jako teško izvući? Hoće li Laburisti nestati s političke scene hrvatske nakon samo jednog mandata?

- Lako moguće. Uspjeh sa šest mandata će se teško više ikad ponoviti - kaže naš izvor iz stranke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se činilo da su Laburisti iznimno aktivni i složni u Saboru, prava istina je potpuno drukčija. Nakon što je Lesar na svojim plećima sam uspio podići stranku, nije mogao njome vladati. Svoje zastupnike je dovodio do ludila očekujući da su spremni proučiti hrpe materijala koje im je dostavljao. 

Oni su s druge strane bili politički neiskusni, učlanjeni i skupljeni sa svih strana, koji su samo na krilima Lesara dobili prigodu sjediti u Saboru. I na terenu se Lesarova narav smatrala glavnom preprekom za okupljanje. Taj bivši sindikalni vođa nije nikome vjerovao, tražio je da ga se o svemu izvještava, vikao je i nije nikoga slušao. Sve to je dovelo i da se saborski klub raskolio. Branko Vukšić je povukao dva zastupnika k sebi i oni su radili zasebno. 

Nansi Tireli je pokušavala balansirati između njih, ali je teško uspijevala. I sama je nekoliko puta plakala zbog Lesara.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a