Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lesar: Kosor bi zbog izbornih jedinica mogla odgoditi izbore

None Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ustavni sud ustvrdio je kako težina biračkog tijela 2007. nije bila ista u pojedinim jedinicama. Preporučljivo je da se zakon mijenja najmanje godinu dana prije izbora

Hrvatski laburisti poslat će u Sabor prijedlog izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Cilj je učiniti građane ravnopravnima, piše Večernji list. Prema njemu treba biti šest izbornih jedinica, a ne 10. Prva izborna jedinica bi bio Grad Zagreb. Svaka jedinica imala bi onoliko zastupnika u Saboru ovisno o broju birača. Najviše, po 25 zastupnika, imao bi Grad Zagreb i šesta izborna jedinica koju čine Istarska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Zadarska županija. Najmanje bi imala druga izborna jedinica Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, 20 zastupnika. 

Ustavni sud već je 2007. godine ustvrdio kako težina biračkog glasa u pojedinim jedinicama nije bila ista. Dragutin Lesar misli kako bi odluka Ustavnog suda, koja je došla u prosincu, mogla poslužiti premijerki kao opravdanje da odgodi izbore do ožujka 2012. godine. Preporučljivo je mijenjati zakon o jedinicama najkasnije godinu dana prije. Lesar tvrdi kako je čuo da ministar uprave Davorin Mlakar radi na tome.

Komentari (13)
  • treba za parlament dijaspori dati jedno mjesto u saboru ali nemaju što glasati za naš parlament jer nisu porezni obaveznici tu,a kroje sudbinu nama,ko plača porez i sve drugo nek i odlučuje ko če ga voditi!!!!!

    3. 1. 2011,   11:14
  • Svaka stranka s boji izbora jer ima mutnu prošlost jedino laburisti ne i bore se pošteno za vsaki glas.I to ne podmetanjem i međusobnim prepucavanjem tko je koliko nego ovakvim i drugim pametnim prijedlozima.Samo pošteno laburisti naprijed.

    5. 1. 2011,   07:40
  • Nisan ni u jednoj stranci,ali ovi laburisti su pravi ako pratite sabor jedini Lesar ima diskusiju sa argumentima i vidi se da je čovjek iz naroda toga se mnogi boje,jer bez naroda nema ni DRŽAVE.

    5. 1. 2011,   09:38