Obavijesti

News

Komentari 10

Lesar: Neka Vlada uključi i Sabor u pregovore o TTIP-u

Lesar: Neka Vlada uključi i Sabor u pregovore o TTIP-u
1

Interpelaciju su inicirali laburisti koji ne vide razloge zašto Vlada podupire TTIP i govori o "jedinstvenoj prilici za izvoz, a ne i o mogućim problemima uvoza

VIDEO

Desetero oporbenih zastupnika potpisalo je interpelacije o radu Vlade u pregovorima o Transatlantskom trgovinskom investicijskom sporazumu (TTIP) i zatražilo je od Vlade da u pregovore uključi i Sabor. 

Interpelaciju su inicirali laburisti koji ne vide razloge zašto Vlada "snažno podupire popisivanje TTIP-a", te govori samo o "jedinstvenoj prilici za izvoz, ali ne i o mogućim problemima uvoza". Dragutin Lesar nada se da najava Vlade da će se u raspravu o sporazumu uključiti i nevladin sektor, nije šala, budući Vlada još uvijek nije ni Sabor informirala o "specifičnim stavovima RH koje je iznosila na Vijeću Europske unije".

- Tekst do sada ispregovaranih poglavlja TTIP-a još uvijek je pod embargom čak i za europarlamentarce. I prošlotjedna rezolucija Europskog parlamenta dokazuje kako se ne pregovara samo o trgovini, nego i o vodoopskrbi, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Rezolucija dokazuje kako su pregovori išli vrlo široko te kako nije riječ o klasičnom trgovinskom sporazumu – rekao je Lesar.

Natalija Martinčević (Reformisti) smatra da će Ministarstvo vanjskih poslova teško kvalitetno pregovarati u ime hrvatskih građana, jer se radi o ljudima koji su cijeli mandat potrošili kako bi sebi osigurali posao u tim institucijama. Mirela Holy (ORaH) podsjetila je da je Vlada u pregovore o TTIP-u ušla bez analize koja bi dala odgovore o učincima sporazuma na hrvatsko gospodarstvo.

- Lažu svi koji kažu da je riječ o trgovinskom sporazumu, on govori i o socijali, zdravstvu i zaštiti okoliša i predstavlja opasnost za male i slabe ekonomije poput Hrvatske – upozorila je. 

Nezavisna Jadranka Kosor nije protiv jače suradnje s SAD-om, ali vjeruje da ključnu ulogu u pregovorima mora imati Sabor. Nezavisni ljevičar Nikola Vuljanić uvjeren je da ovo pokušaj amerikanizacije Europe, koji bi mogao rezultirati nestankom europskih vrijednosti. 

Josip Salapić (HDSSB) i Branko Hrg (HSS) zabrinuti su za budućnosti poljoprivrede zabrinuti i oštro se protive zabrani označavanja zemljopisnog porijekla na prehrambenim proizvodima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk