Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lesar: Očito su nas podcijenili Tomašić: Htjeli smo 3 mandata

None Foto: Daniel Kasap/Pixsell 6

Dobitnici ovih izbora su svakako Hrvatski laburisti D. Lesara, Nezavisna lista dona Ivana Grubišića i Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević Ruže Tomašić

Najveći dobitnici jučerašnjih izbora uz Kukuriku koaliciju su i Hrvatski laburisti te don Ivan Grubišić, ali i Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević Ruže Tomašić.  Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, garantirao je prije izbora tri sigurna mandata i čak je rekao kako će, ako ne osvoje tri mandata na ovim izborima, dati ostavku. No Laburisti su sve iznenadili i u Saboru će imati čak šest zastupnika.

- Očito je da su nas podcijenili i tako smo i htjeli, kako bi im slali zamagljene signale. Ni pod koju cijenu nećemo u koaliciju s HDZ-om, nikog nećemo zvati, a nitko neće tražiti ni nas - rekao je Lesar. Dodao je i kako žele svu sreću onima koji su ih nazvali ''jednokratnim pokušajem''.

- Bit ćemo dobri ako nam daju uvjete, a bit ćemo otrovni ako pogriješe. Bit ćemo im noćna mora ako odu u krivom smjeru - zaključio je Lesar.

Nezavisna lista dona Ivana Grubišića odvojila je dva mandata. Grubišić je rekao kako je zadovoljan rezultatima. Rekao je i kako nije ukrao glasove HDZ-u te kako je narod 'progledao'.

- Pravo duhovno proljeće počelo je ovim izborima. Nastojat ćemo da svima bude bolje - obećao je don Ivan Grubišić.

Ruža Tomašić, čija je stranka dobila jedan mandat, što je po mnogima uspjeh, ipak nije zadovoljna rezultatima. Mislila je naime kako će dobiti barem tri mandata da u Saboru mogu imati svoj klub. Rekla je i kako misli da se moraju više okrenuti mladima i njihovom načinu razmišljanja i života. Tomašić smatra i kako su pravaši trebali na izbore ići zajedno jer bi tada 'bolje prošli'.

HDSSB: Nećemo ići u koaliciju 

Nije bilo velikih iznenađenja. Drago nam je da su birači prepoznali vjerodostojnost, iskrenost i dosljednost HDSSB-ove politike i naš rad zadnjih šest godina. I dalje je okosnica našeg rada razvoj Slavonije i Baranje, ali i ujednačen razvoj cijele Hrvatske - rekli su u ponedjeljak u HDSSB-u koji je na izborima osvojio šest mandata i popravio svoj prošli rezultat.

- Mi smo još 2005. godine upozorili na lošu politiku koja ne vodi Hrvatsku u dobrom smjeru. Ponudili smo rješenja u smislu regionalizacije u gospodarskom i ekonomskom smislu, promjene poreznog sustava i povećanje financijskih sredstava usmjerenih na lokalnu razinu. Kao što ste vidjeli u ovoj kampanji sve su političke stranke prihvatili ove osnovne smjernice politike HDSSB-a. Mislim da je to posebna satisfakcija - rekli su. Dodaju i kako su zadovoljni sa četiri mjesta osvojenih u IV. izbornoj jedinici, ali i sa dva u V. 

- Na prošlim izborima u V. jedinici imali smo jednog zastupnika, a sada smo dobili dvostruko veći broj glasova birača. Nama to nešto znači i ne sumnjam da ćemo do sljedećih izbora, uz kontinuirani rad, i tamo dobiti povjerenje još većeg broja birača. Želimo do kraja ostvariti naš cilj, a to je jaka Slavonija i Baranja, zaštita hrvatskih nacionalnih interesa, jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. To su nam prioriteti. U koalicije nećemo ići niti sa jednom strankom u Saboru, i to smo jasno dali do znanja hrvatskoj javnosti. Dakako, očekujemo da se naši prijedlozi u Saboru ozbiljno razmatraju, da se dobri prijedlozi prihvaćaju, a HDSSB će svaki dobar prijedlog podržati bez obzira od koje stranke dolazi. Od nove Vlade očekujemo ozbiljan rad i hrabro hvatanje u koštac sa najvećim problemima ove države - kažu HDSSB-u.

Komentari (14)
  • Ipak su Laburisti osvježenje i iznenađenja u Saboru sa 1 na 6 mandata. Svaka čast vama i nama koji smo vas birali. Gospodine Lesare borite se i dalje za radničku klasu i za sve koje je potrebno i imati ćete naše glasove. Konačno se izborite sa svojim kolegama da više nikada ne bude takvog velikog lopovluka i pljačke, te da radnicima budu redovito isplaćene plaće i plaćeni porezi i da mogu živjeti od svoga rada a ne preživljavati. Također svima koji su pobjedili i ušli u sabor velika čestitka i nemojte sada iznevjeriti narod koji vas je izabrao nego se borite za njega i da mu bude bolje a ne gore.

    5. 12. 2011,   13:15
  • Dobra stvar na kraju ipak.SDP će biti pod kontrolom Laburista i HDSSB tako da ne zastrane ali milinica je što HDZ više neće moći ništa ili vrlo malkuc nešto.Jedino me brine što ćemo morati Kerumčiće slušati u Saboru ali za Boga miloga možda nas malo i zabave svojim lupetanjima.Eh,kad je HDZ na njih spao nema im veće kazne.

    5. 12. 2011,   13:29
  • iskrene čestitke i dokažite da "niste isti" !!!!!!! ja sam vam dala glas i nadam se da ćete opravdati moje povjerenje.......

    5. 12. 2011,   13:36