Obavijesti

News

Komentari 41

Lesar za 24Express: Državnim dužnosnicima srežite plaće

Lesar za 24Express: Državnim dužnosnicima srežite plaće
1

Tražimo smanjenje plaća za 30 posto i pišemo zakon o tome iako znamo da će se godinama 'kiseliti' u Saboru na dnevnom redu jer vladajući nisu spremni za odricanje

VIDEO

24express: Zbog protivljenja HUP-a povećanju minimalne plaće nazvali ste ih “kapitalistima opasnih namjera kojima treba zabraniti poslovanje u Hrvatskoj”. Nije li ocjena preoštra?

U ovom je trenutku minimalac bruto 2800, a Vlada predlaže povećanje na 2984 kune, i to nakon što minimalac tri i pol godine nije povećavan. Skandalozna je izjava HUP-a da oni ne mogu podnijeti povećanje minimalca od 170 kuna i da će to ugroziti 50.000 radnih mjesta te samo dokazuje da poslodavci računaju na besplatnu radnu snagu. To je zastrašivanje građana, i to jesu opasne namjere, a oni koji to ne mogu podnijeti, što imaju raditi ovdje? Pretpostavljam da će u idućem koraku tražiti ukidanje plaće jer ovakvi njihovi stavovi vode pretvaranju zaposlenih u roblje. S ovim povećanjem, minimalac bi iznosio 37 posto prosječne plaće, a Međunarodna organizacija rada upozorava sve vlade da minimalac treba iznositi 50 posto prosječne plaće. Mi smo predložili da se starta s 40 posto prosječne plaće i da se postupno, svake godine, povećava za dva posto dok ne dođemo do 50 posto jer je riječ o socijalnoj stabilnosti zemlje, a ne samo gospodarstva.

24express: S obzirom na veliku socijalnu ugroženost u zemlji, očekujete li velik odaziv na najavljenom sindikalnom prosvjedu 1. svibnja i hoćete li im se pridružiti?

Najvjerojatnije hoću, ali prethodno ću razgovarati s organizatorima jer se nigdje ne pojavljujem ako bi im to moglo smetati. Činjenica jest da je nezadovoljstvo javnosti socijalnim i gospodarskim stanjem u zemlji golemo, a to pokazuje i odaziv na europske izbore, koji je bio jasna politička poruka birača vlasti.

24express: Za razliku od velikog broja radnika koji rade za 2800 kuna bruto, saborski zastupnici rade za najmanje 30.000, a velik broj i za više od 40.000 kn bruto, pri čemu su, koliko javnost vidi, u tri mjeseca radili samo 25 dana. Ima li i u tom velikom društvenom nerazmjeru “opasnih namjera”?

Ja sam radio malo više, ali nema veze. U prosjeku mjesečno mi barem dva puta na društvenim mrežama postavljaju pitanja o zastupničkim plaćama i svim dodatnim pravima. Na njih redovito odgovaram davanjem svoje isplatne liste. Kako je to postalo učestala tema, redovito ću, svaki mjesec, objavljivati svoju isplatnu listu.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom broju 24sataExpressa




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21