Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Let s Everesta: Rus Valerij Rozov (48) skočio je sa 7220 m

None Foto: screenshot/YouTube 4

Tek kad sam došao kući i pogledao video koji sam snimio, shvatio sam što sam uspio, rekao je ruski avanturist Valerij Rozov, koji je skočio u letačkom odijelu

Tek kad sam došao kući i pogledao video koji sam snimio, shvatio sam što sam uspio, rekao je ruski avanturist Valerij Rozov, koji je skočio u letačkom odijelu s ruba Mount Everesta.

Rozov se odlučio na fascinantan pothvat kako bi obilježio 60. godišnjicu ljudskog uspona na najviši vrh na svijetu. Rus je ovaj B.A.S.E. (buildings, antennas, spans, earth = zgrade, antene, mostovi, zemlja) skok pomno planirao pune dvije godine, a izveo ga je 5. svibnja. Morao je modificirati svoje letačko odijelo, koje je prvi izmislio Hrvat Robert Pečnik, a za uspon do 7220 metara visoke točke trebala su mu četiri dana.

Letio 200 kilometar na sat

Zastrašujući pothvat, tijekom kojeg je letio i 200 kilometara na sat, Rozov je snimio kamerom i objavio na stranici Red Bulla, koji je bio sponzor njegove ekspedicije. Prizna li ga Guinness, ući će u svjetsku knjigu rekorda kao čovjek koji je izveo najviši B.A.S.E. skok.

Japanac (80) najstariji čovjek koji se popeo na vrh

Dva i pol tjedna nakon Rozovljeva skoka nevjerojatan pothvat ostvario je i Japanac Yuichiro Miura (80). On je postao najstariji čovjek koji se popeo na vrh Everesta (8848 metara).

No rekord neće dugo biti njegov. U podnožju planine se na uspon sprema i 81-godišnji Nepalac.

Na Mount Everest se 1979. godine uspeo i Stipe Božić. I to zapadnim grebenom, što nitko ni prije ni poslije nije uspio.

- Kad sam stao na vrh, bio sam presretan, bio je to pravi pothvat. A ovo što su napravili Rozov i Japanac Miura je vrijedno divljenja - rekao je Božić.

Komentari (26)
  • hrabro..

    30. 5. 2013,   17:38
  • to mora da je fantastično...žao mi je kaj nemam hrabrosti za tako nešto....

    30. 5. 2013,   17:38
  • A kaj drugo reći nego da je hrabar...čestitke...

    30. 5. 2013,   17:51