Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lex Todorić! Vlada štiti velike kompanije od propasti i duga

Foto:

Nakon što su čelnici ruskog Sberbanka odlučili nastaviti pomagati Agrokor novim kreditima, doznajemo da njihov uvjet nije micanje Ivice Todorića iz uprave...

Nakon što su čelnici ruskog Sberbanka odlučili nastaviti pomagati Agrokor novim kreditima, doznajemo da njihov uvjet nije micanje Ivice Todorića iz uprave.

- Najvjerojatnije odlazi samo Ivan Crnjac - kaže nam sugovornik upućen u pregovore.

Crnjac je bio zadužen za financije i njega bi trebao zamjeniti neki iskusni menadžer. Tjednik Express donosi listu imena onih koji se nude ući u upravu Agrokora i raditi na restrukturiranju. Trenutačno se još pregovara i završava tromjesečni plan za likvidnost s bankama, ali dogovara se i kredit do 900 milijuna eura.

On bi bio i od zapadnih i domaćih banaka. Ostanak Todorića, doznajemo, ne bi trebao značiti da će se poslovanje nastaviti na starome modelu zaduživanja i širenja. I on je navodno svjestan da je to stvorilo probleme, a i banke žele racionalizaciju poslovanja, ali i prodaju dijelova kompanije.

Todorić je inače još lani krenuo pripremati javnu ponudu za kupnju udjela u tvrtkama koncerna (IP0). Novac koji sada dobije omogućio bi provođenje IPO-a kako bi sakupio svježi novac za otplatu glavnica kredita koje dolaze 2019. godine na naplatu. Prema neslužbenim informacijama, prvo će u IPO ići poljoprivredna proizvodnja, a zatim maloprodaja. Nije isključeno da će i neki kreditori postati suvlasnici. Vlada je jučer ipak najavila specijalni zakon kojim će se pomagati svakoj tvrtki koja ima preko 8000 zaposlenih i milijardu kuna duga. Detalja još nema.

- On se odnosi i na Agrokor, ali i na svaku drugu sistemski važnu kompaniju - rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Taj Lex Todorić bi trebao osigurati brzo restrukturiranje uz zaštitu svih kojima tvrtka duguje.

Dok traju problemi Agrokora, u Meksiku je otvoren lanac trgovina Konsumo, identičan Konzumu, a povezana s Hrvatom Marinom Jurićem. Iz Agrokora saznajemo da to nema veze s njima iako su u partnerstvu s hotelijerom Karismom.

Komentari (156)
  • Ima li netko ideju kako ce izgledati buduci zakon. Trenutno u Hrvatskom ustavu pise:: „Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom.“

    24. 3. 2017,   21:09
  • Konzum je hadedezetovo vlasništvo i projekt za mažnjavanje love, a Todor je samo namjesnik. Stoga, Todor šuti, a vlada govori. Sve jasno ko dan.

    24. 3. 2017,   21:51
  • po dijelima svi likovi oko agrokora trebali bi u zatvor: marić, todorić, dalićka i plenković a pridružit im se mogu i grmoja s psihijatrom. donošenje zakona radi bolesnog megalomana stvarno je urušavanje države.

    24. 3. 2017,   21:41