Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Liječenje u Hrvatskoj: Četiri dana na intenzivnoj 37.000 €

Za pacijente koji nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu, bolnice naplaćuju usluge prema cjeniku koji same formiraju, a te su cijene više od propisanih

Kratki odmor u ranu jesen na Malom Lošinju za bračni par Renk iz Njemačke pretvorio se u životnu dramu. Na biciklističkoj turi 29. rujna Angelika Renk pala je s bicikla i teško se ozlijedila, a unatoč kacigi koju je nosila, teško je ozlijedila i glavu.

Ozlijeđenu ženu kola Hitne pomoći odmah su prevezla do lošinjskog helidroma, odakle je hitno helikoterom prebačena u Rijeku. Liječnici su ustanovili da je slomila kosti lica, nos, zglob ruke, da ima puknutu čeljust, krvarenje u mozgu i jetri.

Nesretna Njemica završila je u komi, na aparatima za disanje, u intenzivnoj. Trebala je na nekoliko operacija, koje su mogle biti obavljene u Rijeci, ali suprug je rekao kako želi da se liječenje nastavi u Njemačkoj. Na put je mogla nakon što joj se stanje stabilizirano, a suprug je sa svojom osiguravajućom kućom dogovorio prijevoz avionom četvrti dan od dana kad je gospođa primljena u bolnicu, javlja Večernji list.

- U bolnici su rekli da obitelj treba platiti trošak boravka pacijentice, a da će osiguranje platiti liječenje. Gospodin Renk je, međutim, rekao da će on sve platiti i da će mu osiguranje vratiti novac - kazao je za Večernji list M. K., riječki predstavnik njemačke agencije koja je organizirala putovanje.

- Rekli su mu da je račun 37.000 eura - dodaje predstavnik njemačke agencije,  koji je preračunao da je za svaki sat liječenja plaćeno zamalo 3000 kuna.

Iz ravnateljstva KBC-a Rijeka, odgovaraju kako je pacijentica zbog težina ozljeda bila podvrgnuta nizu dijagnostičkih i terapijskih postupaka te da je, zbog životne ugroženosti, proces liječenja bio vrlo zahtjevan.

Iz HZZO-a objašnjvaju da za pacijente koji nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu, bolnice naplaćuju usluge prema cjeniku koji same formiraju, a te su cijene više od propisanih u nacionalnoj javnozdravstvenoj mreži.     

Komentari (102)
  • a šta da se to desilo hrvatu u njemačkoj, prošao bi još skuplje

    13. 10. 2016,   15:36
  • znaci, ovi u Rijeci nisu nista operirali, samo su je drzali na intenzivnoj na aparatima - i za to 9000 eura po danu !?!?!?

    13. 10. 2016,   15:38
  • na stranu cijena (koja je usput astronomska), mi koji zivimo u Njemackoj i imamo njemacko zdravstveno osiguranje, trebali bi biti osigurani u svim drzavama EU, tako da mi je jako cudno da su ovi morali nesto platiti ?!

    13. 10. 2016,   15:34