Obavijesti

News

Komentari 586

Liječnica: "Odlazim, nude mi 35.000 kuna i bolje uvjete..."

Liječnica: "Odlazim, nude mi 35.000 kuna i bolje uvjete..."
1

Nakon 25 godina rada u hrvatskom zdravstvu dr. Sanja Klajić Grotić (52) na jesen odlazi iz Zagreba u Njemačku. Više se ne može i ne želi boriti sa sve težim uvjetima rada

VIDEO

U svojoj ordinaciji na zagrebačkoj Peščenici dnevno imam 80 pacijenata. Nakon 50. pacijenta više se ne smiješim, a ja ne želim biti takva liječnica, želim imati vremena za svog pacijenta, kaže dr. Sanja Klajić Grotić.

POGLEDAJTE  VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Nakon 25 godina liječničkog rada u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ova žena u 52. godini na jesen se seli u gradić kraj Münchena. Ponudili su joj rad s 30 pacijenata dnevno, a uz medicinsku sestru dobit će i administratora koji će im zahtjevnu papirologiju “skinuti s kičme”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako beskrajno voli svoj posao, nakon višemjesečnog premišljanja dr. Sanja je prihvatila novi izazov.

- U ovih 25 godina radila sam svugdje. Od Hitne pomoći u Sesvetama, Nove Gradiške tijekom akcije Bljesak i maloj seoskoj ambulanti u zagorskom selu Belec, u kojem sam radila doslovno u gumenim čizmama i kabanici. Radila sam i u Domu za starije i nemoćne u Maksimiru te sam tu zavoljela granu gerijatrije. I evo, već sedam godina radim u ambulanti obiteljske medicine na Pešćenici, a uvjeti rada su sve teži i teži - govori nam dr. Sanja.

Upravo su teški uvjeti rada razlog zašto je odlučila svoja znanja i iskustva ponuditi nekome drugome.

- U meni već dugo kuha. Čekamo da dobijemo manji broj pacijenata po timovima, da se liječnici obiteljske medicine više ne moraju baktati s papirologijom i pisanjem kojekakvih potvrda, putnih naloga, potvrda za ozljede na radu, što bi trebali raditi ljudi u direkcijama HZZO-a koji nam je poslodavac. Neodgovornost da liječnike prisiljavaju da budu birokrati više nisam željela trpjeti. Ja ne želim biti papirolog, želim biti istinski liječnik i zato odlazim tamo gdje mi omogućavaju da to budem - priznaje Sanja.

Dodaje kako nije jedina koja se sprema otići. A iako je nešto željela promijeniti, Sanja se bojala svojih godina. Pitala se tko će je željeti zaposliti kao liječnicu kad je već prešla 50. godinu.

- Headhunteri za zdravstvene djelatnike odradili su svoje te sam ubrzo dobila ponude iz Švedske, Francuske, Engleske i Njemačke. Švedska i Francuska čak su nudili i učenje jezika, no ipak sam odabrala njemačku Bavarsku. Osim odličnih uvjeta rada, čeka me i veća plaća. Da, nakon 25 godina rada moja je plaća u Hrvatskoj 8300 kuna. A tamo mi nude 5000 eura neto. Da vam ne kažem da mi čak nude da odlučim hoću li raditi u obiteljskoj medicini ili na gerontološkom centru, jer se proteklih deset godina bavim gerijatrijom - objašnjava nam dr. Sanja Klajić Grotić.

Kaže da bi mnogo liječnika koji se spremaju napustiti Hrvatsku sustav vrlo lako mogao zadržati. No za to treba volje.

- Jedini način zadržavanja mladih je davanje koncesija. Koncesije ne stoje ništa pacijente, a liječnicima daju puno veću samostalnost, odlučivanje o edukaciji, ali i veća primanja. Evo, ja sam predala zahtjev za koncesijom, no Grad Zagreb me je odbio. Ako sustav nešto ne promijeni, puno će još liječnika sreću potražiti negdje u Europi - zaključila je dr. Klajić Grotić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 586
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina